Hiking, trail running ή και τα δύο;

 Runbeat Team   20:23 04-02-2021  

Hiking, trail running ή και τα δύο;


Αν λατρεύουμε τη φύση, τότε τι καλύτερο από το να αθληθούμε εκεί. Υπάρχουν δύο πολύ διαδεδομένες μορφές άσκησης με πολλά κοινά, το hiking, δηλαδή η πεζοπορία και το trail running, δηλαδή το ορεινό τρέξιμο. Η πεζοπορία και το ορεινό τρέξιμο είναι τέλεια για να ξεσκάσουμε λίγο από την καθημερινότητά μας, βγαίνοντας έξω στη φύση για να χαλαρώσουμε. Οι δύο αυτές μορφές άσκησης εκτός από τα πολλά κοινά που έχουν βέβαια, έχουν και κάποιες διαφορές, που σε πολλούς μπορεί να φανούν μηδαμινές.

Θεωρητικά πάντα, η πεζοπορία είναι εκείνη που χρειάζεται περισσότερο εξοπλισμό, καθώς backpacks, ειδικά παπούτσια και άλλα αξεσουάρ είναι απαραίτητα, ενώ στην περίπτωση του ορεινού τρεξίματος, αν και είναι χρήσιμος ο εξοπλισμός, μπορούμε να παραλείψουμε και κάποια κομμάτια του, διότι πάμε για τρέξιμο, συνεπώς θέλουμε να είμαστε ελαφρύτεροι. Μία ακόμα διαφορά ανάμεσα στα δύο, είναι πως συνήθως για να κάνουμε πεζοπορία θα πάμε κάπου σχετικά κοντά, δηλαδή θα επιλέξουμε ένα σημείο που γνωρίζουμε για να το εξερευνήσουμε ακόμα περισσότερο. Επίσης χωρίς να είναι απαραίτητο όμως, παρατηρείται ότι οι trail runners μπορεί ακόμα και να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα για να τρέξουν, κάτι το οποίο είναι λογικό λόγω των επίσημων διοργανώσεων που υπάρχουν με το ορεινό τρέξιμο στο επίκεντρο.

Κάτι το σημαντικό που κάνει αυτά τα δύο να διαφέρουν είναι το ότι παρόλο που το ορεινό τρέξιμο είναι ένας πάρα πολύ καλός τρόπος για να μείνουμε σε φόρμα, η πεζοπορία είναι ένα αρκετά ευκολότερο άθλημα για τους λάτρεις της φύσης και της υπαίθρου. Αυτό έχει να κάνει και με την σχέση που έχει ο κάθε άνθρωπος με την άθληση, όπως σε κάθε περίπτωση το hiking είναι μία πολύ καλή πρόταση για όσους μπορεί να μην έχουν την καλύτερη σχέση με το τρέξιμο. Σε κάθε περίπτωση όμως το trail running αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία δυνατής προπόνησης για τους δρομείς μεγάλων ή ακόμα και μικρών αποστάσεων.

Το βασικό είναι πως το ορεινό τρέξιμο και η πεζοπορία έχουν ένα μεγάλο κοινό, το οποίο μπορεί να μας κάνει να λατρέψουμε και τα δύο, χωρίς να ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε. Η σχέση που θα αποκτήσουμε με τη φύση, σε όποιο σημείο του κόσμου και αν πάμε, θα είναι μοναδική και σίγουρα αποτελεί από μόνη της ένα λόγο για να ξεκινήσουμε την ενασχόλησή μας με τις δύο αυτές μορφές άσκησης.