Πεζοπορία στο Νομό Φωκίδας, μέσα στα έλατα με φανταστική θέα σε καταπράσινο τοπίο (Pics)

 Γιώργος Ζαχαράκης   16:18 12-02-2023  

Πεζοπορία στο Νομό Φωκίδας, μέσα στα έλατα με φανταστική θέα σε καταπράσινο τοπίο (Pics)


Μία πορεία κυριολεκτικά μέσα στα έλατα και με φανταστική θέα σε καταπράσινο τοπίο.

Μετά το ιστορικό χωριό Γραβιά παίρνουμε τον δρόμο με νότια κατεύθυνση που πηγαίνει για Άμφισσα.Στα 4500 μέτρα βλέπουμε αριστερά διακλάδωση με πινακίδα που γράφει προς Βάργιανη. Προχωράμε και φθάνουμε στο καταπράσινο χωριό με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια. Εδώ αφήνουμε το αμάξι μας γιατί από εδώ ξεκινάει η πορεία μας.

Πεζοπορία στο Νομό Φωκίδας, μέσα στα έλατα με φανταστική θέα σε καταπράσινο τοπίο (Pics) runbeat.gr

Το πανέμορφο χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρα. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του βουνού «Γερολέκα» που είναι απόληξη του ορεινού όγκου του Παρνασσού. Όπως είμαστε στην πλατεία του χωριού κάνουμε δεξιά στο δρόμο και προχωράμε προς τις πηγές «Μπουρμπούλας» λίγο πιο πέρα, οι οποίες είναι κάτω από πλατάνια. Προχωράμε τον χωματόδρομο και στα 800 μέτρα περίπου θα δούμε αριστερά μας το μονοπάτι(υπάρχει σήμανση),να φεύγει προς τα πάνω και μέσα στα έλατα. Σ' αυτό το σημείο που βρισκόμαστε το υψόμετρο είναι 970 μέτρα. Αρχίζουμε το κυριολεκτικά ανηφορικό συνεχόμενο μονοπάτι μέσα σε έλατα, το οποίο είναι καλά σημαδεμένο με ταμπελίτσες που φέρουν το γράμμα Ν και με αρίθμηση από το 1 μέχρι το 26 που είδα εγώ μέχρι την «Νεραϊδοσπηλιά».

Πεζοπορία στο Νομό Φωκίδας, μέσα στα έλατα με φανταστική θέα σε καταπράσινο τοπίο (Pics) runbeat.gr

Όπως ανεβαίνουμε δεξιά μας βλέπουμε πεντακάθαρα τον όγκο της «Γκιώνας». Στα 1040 μέτρα υψόμετρο, πάμε δεξιά(υπάρχει κόκκινο βέλος),και σε λίγο αριστερά. Εδώ θα δούμε το Ν5 και λίγο πιο πάνω το Ν6.Βρισκόμαστε σε σκιά μέσα στα έλατα και συνέχεια ανηφόρα.

 

Σε λίγο βρισκόμαστε στα 1090 μέτρα υψόμετρο και στο Ν7 και έχουμε και κόκκινη-κίτρινη σήμανση στα βράχια. Σε μερικούς κορμούς δένδρων υπάρχει και κίτρινη σήμανση. Ανηφορίζουμε και μπροστά μας υπάρχει σάρα με μεγάλους βράχους. Εδώ βλέπουμε το Ν9 και βρισκόμαστε στα 1120 μέτρα υψόμετρο. Τραβερσάρουμε πάνω στα βράχια, περνάμε την σάρα και ξαναμπαίνουμε στο δάσος. Τώρα έχουμε μεγάλη ανηφόρα και φθάνουμε στο Ν14 και σε υψόμετρο 1220 μέτρα. Μπροστά μας υπάρχει μεγάλος βράχος με κίτρινο και κόκκινο βέλος που μας δείχνει προς τα δεξιά. Περνάμε το Ν15 και ξαναβλέπουμε βράχο με κόκκινο βέλος που δείχνει τώρα αριστερά. Προχωράμε (δηλαδή ανηφορίζουμε) και φθάνουμε σε ξέφωτο και στα 1400 μέτρα υψόμετρο και εδώ είναι το ταμπελάκι με το Ν20.Μπροστά μας είναι η κορυφή του «Γερολέκα» κατάφυτη και αυτή από έλατα. Περνάμε το ξέφωτο και ξαναμπαίνουμε μέσα στο δάσος (εδώ το Ν21).

Πεζοπορία στο Νομό Φωκίδας, μέσα στα έλατα με φανταστική θέα σε καταπράσινο τοπίο (Pics) runbeat.gr

Το μονοπάτι πηγαίνει προς τα δεξιά και κατηφορικά τώρα και ξαναβγαίνουμε σε ξέφωτο.Το περνάμε και ξαναμπαίνουμε σε δάσος (εδώ βλέπουμε το Ν22) και πάμε δεξιά για Νεραϊδοσπηλιά(κόκκινη σήμανση).Λίγο πιο πέρα θα φθάσουμε σε διάσελο και πάμε προς τα δεξιά. Είμαστε πάλι εδώ στα 1400 μέτρα υψόμετρο.

Από εδώ βλέπουμε την 'Γκιώνα' πεντακάθαρα απέναντί μας. Το μονοπάτι πηγαίνει τώρα προς τα αριστερά και από την δεξιά μας μεριά είναι εκτεθειμένο και χρειάζεται προσοχή. Περνάμε το Ν25 και Ν26 και συναντάμε βράχο απότομο που πρέπει να περάσουμε με χρήση σχοινιού (υπάρχει).Προσέχουμε εδώ και στην συνέχεια πάλι προσοχή με χρήση πάλι σχοινιού προχωράμε σε εκτεθειμένο μονοπάτι. Στην συνέχεια το μονοπάτι ανηφορίζει και με χρήση πάλι σχοινιού φθάνουμε σε ίσιωμα (1350μ),όπου λίγο πιο πέρα σε απόκρημνο βράχο βλέπουμε το άνοιγμα του σπηλαίου «Νεραϊδοσπηλιά». Το τοπίο είναι πνιγμένο στο πράσινο και σε αποζημιώνει με την θέα του. Σύμφωνα με τον μύθο εδώ κατοικούσαν νεράιδες του Παρνασσού. Το σπήλαιο έχει δύο θαλάμους στις οποίες έχουν δημιουργηθεί λεκάνες με νερό και υπάρχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Αφού απολαύσουμε την θέα και ξεκουραστούμε, παίρνουμε το ίδιο μονοπάτι προς τα πίσω για την επιστροφή μας στο χωριό Βάργιανη.

 

Ώρες Πορείας: 4:30-5

Βαθμός Δυσκολίας: 2 (στα εκτεθειμένα σημεία 2+)

Χιλιομετρική απόσταση: 9,5 χλμ

Πεζοπορία στο Νομό Φωκίδας, μέσα στα έλατα με φανταστική θέα σε καταπράσινο τοπίο (Pics) runbeat.gr