Εξερευνώντας τα μονοπάτια της Ελλάδας: Πεζοπορία στο όρος Γιούχτας

 Γιώργος Ζαχαράκης   10:11 06-02-2021  

Εξερευνώντας τα μονοπάτια της Ελλάδας: Πεζοπορία στο όρος Γιούχτας



Το ιερό βουνό της αρχαιότητας. Το ιερό βουνό των Μινωιτών με το ανθρωπόμορφο σχήμα (κεφάλι του Δία). Εδώ λέγεται ότι είναι ο τάφος του Δία. Το όνομά του προήλθε από το Ιυττός-Ιυκτός-Γιούκτας-Γιούχτας ή από παραφθορά του Λατινικού Jupiter που σημαίνει Δίας. Ο Γιούχτας είναι προστατευόμενο πάρκο και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο NATOURA 2000.

Μία όμορφη και ενδιαφέρουσα πεζοπορία στα βουνά της Κρήτης

Ξεκινάμε την πορεία μας από το χωριό Σύλλαμος (από υψόμετρο 220 μέτρα).Στην αρχή από δρόμο που περνάει μέσα από αμπελώνες και ελαιώνες και με νότια ανηφορική κατεύθυνση, θα φθάσουμε στην βόρεια πλευρά του Γιούχτα και στο πρώτο ιερό, στην τοποθεσία 'Ανεμόσπηλια' (υψόμετρο 430 μέτρα). Εδώ βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός, σε στάση που εικάζεται για ανθρωποθυσία.

Λίγο πριν φθάσουμε εδώ, μετά τον προαναφερόμενο δρόμο θα κάνουμε λίγο ανηφορικό μονοπάτι, ακολουθώντας μια παλιά σωλήνα αντλιοστασίου. Από εδώ συνεχίζουμε και ανηφορίζουμε σε ευκρινέστατο μονοπάτι, μέσα από χαμηλή βλάστηση και με βοτανικό ενδιαφέρον και φθάνουμε σε ένα μικρό πλάτωμα με μια βάση αρχαιολογικού κτιρίου. Λίγο ακόμα ανηφορικό μονοπάτι σε πετρώδες έδαφος και φθάνουμε στο δεύτερο και μεγαλύτερο ιερό κορυφής που είναι και το ψηλότερο σημείο του 'Γιούχτα' η Ψηλή Κορυφή (υψόμετρο 811 μέτρα). Εδώ βρέθηκε ιερός οίκος με κυκλώπεια τείχη γύρω του. Ανακαλύφθηκαν λατρευτικά είδωλα, αναθήματα, χαλκός, χρυσάφι και άλλα. Να αναφέρουμε ότι σε όλη την διάρκεια της πορείας μας η θέα είναι ανεμπόδιστη σε όλα τα σημεία του ορίζοντα. Όλη η πόλη του Ηρακλείου μπροστά μας, ο Ψηλορείτης, τα Λασηθιώτικα βουνά, η ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου και άλλα.

Συνεχίζοντας, φθάνουμε λίγο πιο δυτικά στην εκκλησία του Σωτήρος Χριστού, που γιορτάζει της Μεταμορφώσεως στις 6 Αυγούστου. Ο ναός είναι τετράκλιτος. Τα άλλα κλίτη είναι της Αγίας Ζώνης, των Αγίων Αποστόλων και των Αγίων Αναργύρων. Η θέα και από εδώ είναι ανεμπόδιστη. Εδώ θα βλέπουμε και πιο καθαρά τα όρνεα (το γύπα, Gyps Fulvus),να πετάνε σε κοντινή απόσταση, μιας και στο Γιούχτα έχουμε καταφύγιο άγριας ζωής με αρκετό πληθυσμό από αυτά.

Από εδώ συνεχίζουμε με κατηφορική τώρα πορεία, σε ευκρινέστατο πάλι μονοπάτι και μέσα από κυπαρίσσια πεύκα και στο τέλος δρόμος μέσα από ελαιώνες, φθάνουμε στον περιφερειακό δρόμο της κωμόπολης των Αρχανών. Συνεχίζουμε από άσφαλτο και τερματίζουμε στις Αρχάνες (υψόμετρο 380 μέτρα).

Χαρακτηριστικά διαδρομής

Ώρες πορείας: 4-4:30.Οι ώρες πορείας αναφέρονται χωρίς τις απαραίτητες στάσεις. Δηλαδή το καθαρό περπάτημα ενός μέσου πεζοπόρου.

Βαθμός Δυσκολίας: 1

Χιλιομετρική απόσταση: 10 χλμ.