Εξερευνώντας τα μονοπάτια της Ελλάδας: Μινωϊκό μονοπάτι Ε4 στο οροπέδιο Λασιθίου

 Γιώργος Ζαχαράκης   12:10 16-02-2021  

Εξερευνώντας τα μονοπάτια της Ελλάδας: Μινωϊκό μονοπάτι Ε4 στο οροπέδιο Λασιθίου


Η δεύτερη στάση της στήλης "Εξερευνώντας τα μονοπάτια της Ελλάδας", έρχεται από το οροπέδιο Λασιθίου. Έπειτα από τη βόλτα μας στο όρος Γιούχτας, τώρα ανεβαίνουμε πιο ψηλά...

Η πεζοπορία μας ξεκινάει από το χωριό Κασταμονίτσα (υψόμετρο 510 μέτρα). Διασχίζουμε το χωριό με πορεία ανατολική και μόλις περάσουμε τα τελευταία σπίτια ακολουθούμε αριστερό αγροτικό δρόμο, ο οποίος μας οδηγεί σε απομεινάρια αρχαίου υδραγωγείου στην τοποθεσία 'Τοίχος' (υψόμετρο 570 μέτρα).

Από εδώ περνούσε το νερό και κατευθυνόταν στην αρχαία πόλη 'Λύττος', η οποία βρίσκεται πάνω από το χωριό Ξυδάς. Στην συνέχεια όπως βλέπουμε το αρχαίο υδραγωγείο, πηγαίνουμε προς τα δεξιά, πάλι σε χωματόδρομο και περνάμε τον οικισμό 'Τοίχος' (5-6 σπίτια) και φθάνουμε σε σταυροδρόμι στην τοποθεσία 'Μεσάδα'. Ακολουθούμε για λίγο τον χωματόδρομο που συνδέει την Κασταμονίτσα με το οροπέδιο Λασιθίου. Στην πρώτη διακλάδωση κάνουμε αριστερά και προχωράμε φθάνοντας στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου (υψόμετρο 500 μέτρα).

Λίγο πιο πέρα από την άκρη του χωματόδρομου ξεκινάει το αρχαίο Μινωϊκό μονοπάτι το οποίο είναι πλακόστρωτο καλντερίμι. Ένα μνημείο της φύσης το οποίο πρέπει να διατηρηθεί στο χρόνο. Το βαδίζουμε ανηφορίζοντας (μας πηγαίνει μόνο του) και φθάνουμε στην τοποθεσία 'Σελί Χορτασάς΄ (υψόμετρο 960 μέτρα). Η θέα κατά την διάρκεια της πεζοπορίας μας πάνω στο μονοπάτι είναι καταπληκτική. Αναφερόμαστε σε μονοπάτι αλλά ενημερώνουμε ότι είναι 2-3 μέτρα στο πλάτος. Η τοποθεσία 'Σελί Χοτρασάς' λέγεται και 'Τσούλη Μνήμα' γιατί εδώ οι χριστιανοί το 1817 σκότωσαν τον αιμοβόρο γενίτσαρο Τσούλη. Από τότε όποιος περνάει από εδώ ρίχνει μια πέτρα στο σημείο για... ανάθεμα. Από αυτό το σημείο και μετά η θέα μας θα είναι το οροπέδιο Λασιθίου και οι οροσειρές του.

Συνεχίζουμε λίγο χωματόδρομο (100 περίπου μέτρα) και κάνουμε αριστερά και ξαναβρίσκουμε το μονοπάτι το οποίο μας οδηγεί στο οροπέδιο Λασιθίου και στην τοποθεσία 'Χώνος' (υψόμετρο 820 μέτρα), ακριβώς πάνω στον περιφερειακό δρόμο του οροπεδίου. Προχωράμε αριστερά πάνω στο δρόμο και μετά από 700-800 μέτρα τερματίζουμε στην μονή Βιδιανής (Παναγία Ζωοδόχου πηγής). Το όνομά της το πήρε διότι ήταν μετόχι της ενετικής οικογένειας των Βιδών.

Βαθμός Δυσκολίας: 1

Ώρες Πορείας:  4-4:30 ώρες

Χιλιομετρική απόσταση: 10 χλμ.