Μπορεί το τρέξιμο να μειώσει το άγχος;

 Runbeat Team   20:30 10-04-2021  

Μπορεί το τρέξιμο να μειώσει το άγχος;


Το τρέξιμο είναι μία δραστηριότητα που εκτός από την εκγύμναση του σώματός μας, μπορεί να μας προσφέρει και άλλα πράγματα. Η άθληση και στην προκειμένη περίπτωση το τρέξιμο, έχει άμεση σχέση με το στρες και το άγχος, καθώς έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ένας παράγοντας που βοηθάει στη μείωσή τους. Παίζοντας έναν θετικό ρόλο στην ψυχολογία μας, η συγκεκριμένη μορφή άθλησης μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσει κάποιο άτομο κατάθλιψη ή γενικότερα αρνητική ψυχολογία.

 

Σύμφωνα με την μελέτη «Effects of Exercise and Physical Activity on Anxiety» που δημοσιεύθηκε στο frontiers in Psychiatry, η συχνή άσκηση επηρεάζει θετικά τις παθοφυσιολογικές διαδικασίες του άγχους, κάτι το οποίο ισχύει για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, σε απόσπασμα της μελέτης αναφέρεται πως: «Τα ευεργετικά αποτελέσματα της τακτικής σωματικής δραστηριότητας στην υγεία είναι αναμφισβήτητα στον τομέα της σύγχρονης ιατρικής. Η άσκηση είναι συχνά το πρώτο βήμα στις τροποποιήσεις του τρόπου ζωής για την πρόληψη και τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων».

Στην ίδια μελέτη, οι ερευνητές σημειώνουν κλείνοντας: «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις από μελέτες σε ζώα ότι η άσκηση και η τακτική δραστηριότητα επηρεάζουν θετικά τις παθοφυσιολογικές διαδικασίες του άγχους. Πολλές μελέτες και μετα-αναλύσεις δείχνουν ότι η άσκηση σχετίζεται επίσης με μειωμένο άγχος σε κλινικές συνθήκες. Παρόμοια με την ετερογενή φύση του άγχους, κανένας μηχανισμός δεν επαρκεί για την αγχολυτική φύση της άσκησης. Η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει θετικά έναν αριθμό βιολογικών, καθώς και ψυχολογικών, μηχανισμών».

 

Η επιστήμη έχει ασχοληθεί με το εάν το τρέξιμο βοηθάει στη μείωση του άγχους αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, με όλες τις ενδείξεις να είναι θετικές και να δείχνουν πως το να βγούμε για τρέξιμο μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να ξεχάσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και να αισθανθούμε καλύτερα. Σε άρθρο του Harvard Health Publishing από το 2019, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως υπάρχει μεγάλη… γκάμα αγχολυτικών αθλημάτων και ασκήσεων και πως όλοι όσοι το έχουν δοκιμάσει έχουν δει διαφορές.

«Ο τύπος άσκησης που θα επιλέξετε μπορεί να μην έχει μεγάλη σημασία. Οι μελέτες δείχνουν την αποτελεσματικότητα των πάντων, από το tai chi έως και την υψηλής έντασης interval προπόνηση. Οι άνθρωποι παρουσίασαν βελτίωση ανεξάρτητα από τους τύπους δραστηριότητας που ακολούθησαν. Ακόμη και η γενική σωματική δραστηριότητα είναι χρήσιμη. Το σημαντικό είναι να δοκιμάσετε δραστηριότητες και να τις συνεχίσετε» αναφέρεται σε απόσπασμα του άρθρου του Harvard.

Δεδομένων λοιπόν των επιστημονικών στοιχείων που έχουν παρουσιαστεί, το τρέξιμο μειώνει το άγχος. Κάτι το οποίο επίσης συμβαίνει είναι η αύξηση των ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα, των οποίων τα ποσοστά ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της άθλησης και ειδικότερα της άθλησης που μας αρέσει και μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Την επόμενη φορά που θα χρειάζεστε ένα ψυχολογικό «boost» ή απλά θα θέλετε να αισθανθείτε καλύτερα, βγείτε για τρέξιμο κοντά ή μακριά και σίγουρα θα αισθανθείτε καλύτερα.