Πως θα ηρεμήσετε και θα αποβάλλετε το άγχος πριν από τον πρώτο σας αγώνα

 Runbeat Team   15:01 22-04-2022  

Πως θα ηρεμήσετε και θα αποβάλλετε το άγχος πριν από τον πρώτο σας αγώνα


Κάτι το οποίο έχουν συναντήσει οι περισσότεροι δρομείς πριν από τον πρώτο τους αγώνα, είτε αυτός είναι επαγγελματικός, είτε ερασιτεχνικός, είναι το άγχος. Το άγχος είναι κάτι το οποίο υπάρχει σε πολλές πτυχές της ζωής μας και αρκετές φορές συμβαίνει όταν κάνουμε κάτι για πρώτη φορά.

Πριν από έναν αγώνα, ο οργανισμός μας εκκρίνει δύο ορμόνες, τη επινεφρίνη και τη νορεπινεφρίνη, η οποίες μπορεί να έχουν θετικές, αλλά και αρνητικές επιπτώσεις. Θετικές γιατί το σώμα μας μπορεί να αποδώσει καλύτερα, αρνητικές γιατί σε κάποιες περιπτώσεις αυτού του είδους το άγχος μπορεί να μας προκαλέσει κράμπες, έντονη εφίδρωση και άλλα.

 

Εάν είστε προετοιμασμένοι, μπορείτε να αποφύγετε το άγχος κάνοντας κάποια απλά πράγματα.

Θυμίστε στον εαυτό σας ότι είστε έτοιμοι

Σημαντικό είναι να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι είστε έτοιμοι, ότι έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα για τον αγώνα. Είτε είναι ένα 5άρι, είτε είναι ένας μαραθώνιος, είτε είναι οτιδήποτε, έχετε πραγματοποιήσει σωστά την προετοιμασία σας, γνωρίζετε τον στόχο σας και είστε έτοιμοι να τρέξετε. Θυμίστε στον εαυτό σας ότι έχετε κάνει όλη την δύσκολη δουλειά νωρίτερα, ακριβώς γι’ αυτή τη δύσκολη μέρα.





Εστιάστε στον εαυτό σας

Είναι εύκολο να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους αθλητές ή με φίλους σας, όμως αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι εσείς, η δυνατότητες που έχετε και η δουλειά που έχετε κάνει. Μην εστιάσετε στο τι θα κάνουν οι άλλοι αθλητές του αγώνα και στο τι επίπεδο βρίσκονται, εσείς είστε υπεύθυνοι για την δική σας εμφάνιση. Κάντε το δικό σας «κομμάτι».

Πως θα ηρεμήσετε και θα αποβάλλετε το άγχος πριν από τον πρώτο σας αγώνα runbeat.gr

Περιμένετε να φτάσετε στην γραμμή εκκίνησης

Εάν δεν είστε αγχωμένοι, πιθανότατα θα αγχωθείτε εάν στέκεστε για πολύ ώρα στην αφετηρία πριν ξεκινήσει ο αγώνας. Όταν πρόκειται για τον πρώτο σας αγώνα, προσπαθήστε να έχετε φτάσει στην ώρα σας και πραγματοποιήστε ζέσταμα όσο το δυνατόν πιο «κοντά» στην ώρα της εκκίνησης. Εάν είστε στην εκκίνηση 10 με 15 λεπτά πριν τον αγώνα, έχετε λιγότερες πιθανότητες να αγχωθείτε και να έχετε αρνητικές συνέπειες.

Ακούστε μουσική

Φορέστε ασύρματα ή ενσύρματα ακουστικά, βάλτε μουσική και είστε έτοιμοι! Ετοιμάστε ένα playlist με τα αγαπημένα σας τραγούδια που θα σας βοηθήσουν να αποδώσετε καλύτερα. Πολλοί αθλητές ακούν μουσική την ώρα του τρεξίματος με σκοπό να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους.

Πηγή: runningmagazine.ca