Μπορεί το τρέξιμο να αποτρέψει τις καρδιακές προσβολές; Πως σχετίζεται η διατροφή μας

 Runbeat Team   18:57 29-04-2022  

Μπορεί το τρέξιμο να αποτρέψει τις καρδιακές προσβολές; Πως σχετίζεται η διατροφή μας


Πολλοί δρομείς ίσως πιστεύουν πως το καθημερινό τρέξιμο και η σωστή προπόνηση είναι το… διαβατήριο για να μπορούν να καταναλώνουν ό,τι τροφή θέλουν. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε πάντα πως εάν μας ενδιαφέρει η υγεία της καρδιάς μας, πρέπει να προσέχουμε και το τι τρώμε.

Εννοείται πως οι δρομείς -όπως και όλος ο κόσμος- μπορούν και πρέπει να βάζουν στο μενού τους και φαγητά τα οποία είναι λιγότερο υγιεινά, όμως καλό είναι να εστιάζουν στην ποιότητα του φαγητού με απώτερο σκοπό την αποφυγή των καρδιακών προσβολών.

 

Μπορεί το τρέξιμο να αποτρέψει τις καρδιακές προσβολές;

Η συχνή άθληση θα μειώσει το ρίσκο για καρδιακές προσβολές, όμως η διατροφή μας παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο. Με λίγα λόγια, το τρέξιμο αυτό καθαυτό δεν μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές προσβολές, όμως μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, σε συνδυασμό με την σωστή διατροφή.





Με βάση αυτή την μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal το 2021, οι άνδρες αθλητές που είναι μεγαλύτεροι από 40 ετών και συνέχισαν να αθλούνται σε συχνή βάση, είχαν αυξημένη ποσότητα πλάκας στις αρτηρίες της καρδιάς τους και ουλές γύρω από τους μύες της, σε σύγκριση με τα άτομα της ηλικίας τους που ζουν μία καθιστική ζωή.

Μπορεί το τρέξιμο να αποτρέψει τις καρδιακές προσβολές; Πως σχετίζεται η διατροφή μας runbeat.gr

Μία άλλη μελέτη από το BMJ Journals που δημοσιεύτηκε το 2018, έδειξε ότι από τους 798 ασυμπτωματικούς και φαινομενικά υγιείς αθλητές, το 10% είχε πάνω από το 70% πιθανότητα να εμφανίσει απόφραξη των αρτηριών που οδηγούν στην καρδιά τους. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Medicine and Science in Sport and Exercise, οι ερευνητές βρήκαν πως άνδρες άνω των 60 ετών που είχαν ολοκληρώσει 27 έως 171 μαραθωνίους είχαν αρκετή πλάκα στις αρτηρίες τους για να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Τα επιστημονικά δεδομένα μας δείχνουν πως το τρέξιμο και η προπόνηση σε σταθερή βάση μπορεί μειώσει το ρίσκο για καρδιακές προσβολές, όμως όχι την πλάκα στις αρτηρίες, που είναι μία… «δουλειά» της διατροφής μας.

Ο ρόλος της διατροφής

Οι καρδιακές προσβολές προκαλούνται συνήθως από θρόμβους αίματος, με αποτέλεσμα μία περιοχή στον καρδιακό ιστό να δέχεται μειωμένη παροχή αίματος. Σε περίπτωση μειωμένης παροχής αίματος έχουμε την βλάβη ή την καταστροφή του καρδιακού ιστού, με αποτέλεσμα να επέρχεται η καρδιακή προσβολή.

Με σκοπό να μειωθούν οι πιθανότητες καρδιακών προσβολών, οι δρομείς πρέπει να ακολουθούν διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και είδη ολικής αλέσεως. Όλοι οι δρομείς μπορούν να απολαμβάνουν φαγητά με κρέας, ζάχαρη και υδατάνθρακες, όμως πάντα πρέπει να τηρείται η κατάλληλη ισορροπία σε ποσότητες και συχνότητα.