Η πρώτη ανεξάρτητη έρευνα δείχνει ποια παπούτσια βελτιώνουν επιδόσεις

 Runbeat Team   12:06 15-09-2021  

Η πρώτη ανεξάρτητη έρευνα δείχνει ποια παπούτσια βελτιώνουν επιδόσεις


Μία νέα ανεξάρτητη έρευνα, που δεν έχει χρηματοδοτηθεί από κατασκευαστές αθλητικών παπουτσιών, σύγκρινε το πως επηρεάζονται 12 διαφορετικοί δρομείς από 7 διαφορετικά παπούτσια για τρέξιμο με επίστρωση άνθρακα. Αφορμή για την μελέτη του Austin State University, υπήρξε η μεγάλη εξέλιξη της τεχνολογίας στα αθλητικά παπούτσια, κυρίως στα Nike Vaporfly, αλλά και σε άλλες εταιρίες.

 

Οι δώδεκα δρομείς με ατομικά ρεκόρ κάτω από 17:30 στα 5 χιλιόμετρα, δοκίμασαν επτά διαφορετικά ζευγάρια παπούτσια ο καθένας, κατασκευασμένα από έξι διαφορετικές εταιρίες και ένα «κλασσικό» παπούτσι σε διάδρομο με ταχύτητα 16 χιλιόμετρα την ώρα. Η οικονομία στο τρέξιμο καθορίστηκε μετρώντας την κατανάλωση οξυγόνου σε σταθερή κατάσταση. Τα παπούτσια που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα ήταν τα Hoka-RocketX, Saucony-Endorphin Pro, Nike-Alphafly, Asics-Metaspeed Sky, Nike-Vaporfly2, New Balance-RC Elite, Brooks-Hyperion Elite2, ενώ το απλό παπούτσι ήταν το Asics-Hyperspeed.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι δρομείς πραγματοποίησαν δύο επισκέψεις σε δύο διαφορετικές μέρες. Σε κάθε επίσκεψη, ο κάθε δρομέας έτρεξε και με τα 8 παπούτσια. Στην πρώτη επίσκεψη, ο κάθε δρομέας έτρεξε με τυχαία παπούτσια (ανάμεσα σε αυτά που έχουν επιλεχθεί), ενώ στην δεύτερη επίσκεψη, οι δρομείς δεν είχαν καταναλώσει αλκοόλ και καφέ τις 24 ώρες που είχαν προηγηθεί. Επίσης, τους ζητήθηκε να προσπαθήσουν να κάνουν το session τους όσο το δυνατόν πιο ίδιο με το προηγούμενο.

Τα παπούτσια με την καλύτερη επίστρωση ήταν 3.03%, 2.72% και 2.52% καλύτερα (όσον αφορά την οικονομία στο τρέξιμο) από τα παραδοσιακά παπούτσια (Hyperspeed). Τα Asics Metaspeed Sky ήταν τα μόνα παπούτσια που δεν ήταν κατασκευασμένα από τη Nike στα κορυφαία τρία της έρευνας. Τα υπόλοιπα παπούτσια εμφάνισαν βελτίωση για τους δρομείς σε λιγότερο του 1.50%, πάντα σε σχέση με την VO2.

Πιο συγκεκριμένα, ο πίνακας με βάση τα αποτελέσματα διαμορφώθηκε ως εξής:

Nike AF (-3.03)

Nike VF2 (-2.72%)

Asics MS (-2.52%)

Saucony EP (-1.48%)

New Bal RC (-1.37%)

Brooks HE2 (-0.53%)

Hoka RX (-0.08%)

 

Η μελέτη των 12 δρομέων έδειξε ότι υπάρχει τουλάχιστον 1% βελτίωση στα τρία καλύτερα παπούτσια για τρέξιμο με επίστρωση άνθρακα και 9 από τους 12 έδειξαν τουλάχιστον 12% βελτίωση.

Μια μεταβολική και βιομηχανική ανάλυση υψηλών και χαμηλών ανταποκριτών υποδηλώνει ότι εκείνοι που είναι λιγότερο αποδοτικοί στην αρχή (υψηλότερη κατανάλωση οξυγόνου, χαμηλότερο ρυθμό, υψηλότερη κάθετη ταλάντωση) επωφελούνται περισσότερο από παπούτσια από ανθρακονήματα. Χρειάζεται όμως περισσότερη δουλειά για τον χαρακτηρισμό των παραγόντων και τη μέτρηση του πραγματικού οφέλους, ιδανικά για εκτεταμένες περιόδους τρεξίματος. Υπάρχουν ανέκδοτα στοιχεία ότι η μειωμένη μυϊκή βλάβη από την ενισχυμένη προστασία των παπουτσιών από ανθρακονήματα υψηλής στοίβας θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στους αγώνες. Οι αναποτελεσματικοί δρομείς θα μπορούσαν τελικά να επωφεληθούν πολύ περισσότερο από ό, τι θα μπορούσε να υποδειχθεί από μία προπόνηση 5 λεπτών σε διάδρομο.

Στο παρακάτω γράφημα μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα παπούτσια που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα, αλλά και τα αποτελέσματά της.