Το τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 15%

 Runbeat Team   15:14 26-08-2022  

Το τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 15%


Τα οφέλη της άσκησης είναι γνωστά και επιβεβαιώνονται συνεχώς από έρευνες που πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου ακολουθεί έναν τρόπο άσκησης είτε αυτός είναι περπάτημα, είτε γυμναστήριο, είτε τζόκινγκ, είτε κολύμπι ή διάφορα παιχνίδια, όπως το τένις.

Τα οφέλη της άσκησης επιβεβαιώνει και μία νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Εθνικό Ινστιτούτου Καρκίνου στην Αμερική.

 

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στις 24 Αυγούστου στο  JAMA Network Open, υποδεικνύουν ότι είναι σημαντικό για τους ενήλικες να συμμετέχουν στον ελεύθερο χρόνο τους σε αθλητικές δραστηριότητες καθώς μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 272.550 ενήλικες μεταξύ 59 και 82 ετών που είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με τις δραστηριότητές τους στον ελεύθερο χρόνο τους στο πλαίσιο της μελέτης NIH-AARP Diet and Health Study, οι ερευνητές εξέτασαν τη συμμετοχή τους σε επτά διαφορετικές αθλητικές δράσεις. Όπως διαπιστώθηκε στη μείωση του κινδυνου θανάτου συμβάλουν το τρέξιμο, η ποδηλασία, η κολύμβηση, άλλες αερόβιες ασκήσεις, το τένις, το γκολφ και το περπάτημα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να μετέχουν σε κάποια από τις παραπάνω αθλητικές δραστηριότητες τα μέλη της έρευνας είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με τη μη συμμετοχή σε αυτές τις δραστηριότητες. Όταν εξέτασαν τον ρόλο κάθε δραστηριότητας ξεχωριστά, διαπιστώθηκε ότι το τένις μειώνει τον κίνδυνο σε ποσοστό 16% και το τρέξιμο κατά 15%. Ωστόσο, όλες οι δραστηριότητες που διερευνήθηκαν συσχετίστηκαν ομοίως με χαμηλότερους κινδύνους θανάτου.

Μάλιστα συνιστάται στους ενήλικες να συμμετέχουν τουλάχιστον 2,5 με 5 ώρες σε μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης ή σε 1,25 έως 2,5 ώρες έντονης αερόβιας σωματικής άσκησης την εβδομάδα.

Όπως αναφέρει η έρευνα, όσα άτομα ξεπερνούσαν τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στον κίνδυνο θανάτου. Ακόμη και τα άτομα που μετείχαν σε κάποια από τις παραπάνω δραστηριότητες έστω και μικρότερο ποσοστό από το συνιστώμενο είχαν 5% μείωση στον κίνδυνο θανάτου σε σχέση με εκείνους που ήταν πλήρως αδρανείς.

Αυτές οι δραστηριότητες συσχετίστηκαν επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο. Το τένις συσχετίστηκε με τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών θανάτων (μείωση 27%), ενώ το τρέξιμο με τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου θανάτων από καρκίνο (μείωση 19%).