Διατήρηση της απόδοσης στο πέρασμα των χρόνων

Διατήρηση της απόδοσης στο πέρασμα των χρόνων


Συμβουλές για να διατηρήσετε την φυσική σας κατάσταση και να αποφύγετε την «ηλικιακή βουτιά» στις επιδόσεις σας.

Όσο περνούν τα χρόνια έρχεται η φυσιολογική φθορά και η μακροχρόνια κόπωση στο σώμα μας, με επακόλουθη συνέπεια την πτώση στην απόδοση μας στους αγώνες. Γιατί να έρθει η βουτιά στις μεσαίες θέσεις της γενικής κατάταξης και πως μπορούμε να διατηρηθούμε ψηλά κοντράροντας στα ίσια τους νεότερους. Παραθέτω ορισμένες συμβουλές που βοηθούν.

 

-Εφαρμογή προπόνησης δύναμης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η προπόνηση με αντιστάσεις βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και στην ακεραιότητα των αρθρώσεων και του συνδετικού ιστού. Επίσης επιταχύνει το μεταβολισμό ώστε να διατηρηθεί το βάρος ή αντίστοιχα να έρθει πιο εύκολα η απώλεια περιττών κιλών. Ποσοστό λίπους 8 με 12% για τους άντρες και 12-20% για τις γυναίκες είναι το ιδανικό για ένα υγειές αθλητικό σώμα.

-Αποφυγή trans λιπαρών. Δείτε τις ταμπέλες των συσκευασμένων τροφίμων. Η αποφυγή τροφών με πολλά κορεσμένα λιπαρά θα βοηθήσει το σώμα σας να κρατήσει καλύτερο σωματικό βάρος. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα με μονοακόρεστα λιπαρά.

-Κάντε μαθήματα stretching ή yoga. Ελαστικοί μύες σημαίνει υγιείς και χωρίς τραυματισμούς μύες. Εφαρμόστε ένα μάθημα κάθε εβδομάδα το ελάχιστο.

-Ξεκινήστε και καλή προθέρμανση κάθε δραστηριότητα. Χαλαρή ένταση και προοδευτική εφαρμογή εντάσεων θα αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα στις προπονήσεις σας. Δεν μνημονεύουμε καν την αποφυγή τραυματισμών. Είναι αυτονόητο.

-Καταναλώστε άφθονα λαχανικά. Η καλή διατροφή είναι συνυφασμένη με την πλούσια σε κατανάλωση λαχανικών και φρούτων δίαιτα. Προτιμήστε τα λαχανικά και φρούτα εποχής και εναλλακτικά τα κατεψυγμένα.

-Αποφύγετε την ζάχαρη. Υπάρχει και είναι δελεαστική για πολλούς αλλά μπορείτε να την αποφύγετε. Προτιμήστε φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι. Από συνταγές επιδορπίων θα βρείτε άφθονες στο διαδίκτυο.

-Περιορίστε την καφεΐνη. Μην πίνετε παραπάνω από 2 καφέδες την ημέρα. Ένας το πρωί και ένας το απόγευμα είναι αρκετοί. 

-Λάβετε πολυβιταμίνες ή άλλα σκευάσματα όπου έχετε διατροφικές ελλείψεις. Βιταμίνη Β12 , Βιταμίνη C , Βιταμίνη Ε , Βιταμίνη D , Omega 3s , Μαγνήσιο και Σελήνιο πρέπει να είναι σε φυσιολογικούς δείκτες.

-Μοιράστε την λήψη τροφής σε 5 γεύματα ημερησίως με πιο σημαντικό το πρωινό. Μην κάνετε μόνο 3 μεγάλα γεύματα. Προτιμήστε τα οργανικά και αποφύγετε τις τροφές πλούσιες σε συντηρητικά.

-Περιορίστε την λήψη κρέατος στο ελάχιστο. Μια φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας και μια πουλερικά είναι το μέγιστο. Προτιμήστε ψάρια συγκριτικά με τα κρέατα για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

-Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Μόνο 1 ποτήρι κόκκινο κρασί κάθε βράδυ, πλούσιο σε πολυφαινόλες.

-Η αποκατάσταση σας από τις προπονήσεις πρέπει να έχει πλούσιο σε υδατάνθρακες γεύμα ή ρόφημα και συνδυαστικά με πρωτεΐνες (αναλογία 2 προς 1). Λάβετε Γλουταμίνη σε περίπτωση δύσκολης προπόνησης.

-Εντάξτε στο διαιτολόγιο σας ξηρούς καρπούς. Μετρημένες ποσότητες (2 με 3 χούφτες) σε ημερήσια δόση από αμύγδαλα, brazilian nuts, καρύδια προσφέρουν μαγνήσιο, ασβέστιο, ίνες και καλής ποιότητας μονοακόρεστα λιπαρά.

-Λάβετε συμπλήρωμα γλουκοζαμίνης και χονδροιτίνης σε περίπτωση που έχετε ευπαθείς αρθρώσεις. Βοηθούν στην ελαστικότητα των χόνδρων και την εύρυθμη λειτουργία των αρθρώσεων.

-Λάβετε καθημερινά σαλάτες εποχής. Πράσινες, μπρόκολα, ντομάτες. Αφθονία σε κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ και φολικό οξύ.

-Τέλος μην ξεχνάτε να προπονήστε καθημερινά και αφήστε μάξιμουμ 2 φορές ρεπό την εβδομάδα… Ο οργανισμός σας επιθυμεί να ασκείται καθημερινά και απεχθάνεται να κάθεται περισσότερο από δύο μέρες σερί!