Tα 11 λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι τριαθλητές (και γενικότερα όλοι οι αθλητές αντοχής)

Tα 11 λάθη που πρέπει να αποφεύγουν οι τριαθλητές (και γενικότερα όλοι οι αθλητές αντοχής)


Το τρίαθλο και γενικότερα όλα τα αθλήματα αντοχής έχουν πολλές παραμέτρους που πρέπει να «τακτοποιηθούν» για να υπάρξει βελτίωση. Η προπόνηση η ίδια, ο ύπνος, η διατροφή, ο εξοπλισμός καθώς και άλλες μικρότερες λεπτομέρειες, η λίστα μοιάζει ατελείωτη. Πάμε να δούμε τα πιο σημαντικά που μπορούν να διευθετηθούν ώστε να φύγει ένα μεγάλο βάρος από πάνω μας.

 

1)Κακή εφαρμογή αποκατάστασης. Όλοι μπορούν να κάνουν δυνατή προπόνηση. Η βελτίωση όμως έρχεται μέσα από την σωστή αποκατάσταση/ ξεκούραση. Μόνο στην φάση αποκατάστασης θα έρθουν οι προσαρμογές από την ποιοτική προπόνηση που έχει προηγηθεί. Αν κάποιος δεν ξεκουραστεί με μαθηματική βεβαιότητα θα οδηγηθεί σε υπερκόπωση άρα ουσιαστικά σε ένα πισωγύρισμα στο επίπεδο φυσικής κατάστασης.

2)Αποφυγή εξατομικευμένης προπόνησης. Σταματήστε να ακολουθείτε το πρόγραμμα άλλων αθλητών. Είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους κι όχι στα δικά σας. Αργά ή γρήγορα θα έχετε κακά ξεμπερδέματα που σημαίνει τραυματισμός ή υπερκόπωση. Αν θέλετε ακολουθήστε κάποιες προπονήσεις άλλων αθλητών αλλά όχι το σύνολο αυτών.

3)Αποφυγή συνεργασίας με προπονητή. Η γνώση και η εμπειρία ενός προπονητή είναι σημαντικός παράγοντας ώστε στα πρώτα χρόνια ενασχόλησης σας με ένα άθλημα να αποφύγετε όλες τις κακοτοπιές και να βελτιωθείτε άμεσα. Αντί να καταφύγετε στην αντιγραφή προγραμμάτων άλλων (βλέπε 2) καλύτερα να καταφύγετε σε ένα προπονητή ώστε να ασχοληθεί με εσάς και τις ανάγκες σας.

4)Κακή εκτέλεση προπονήσεων. Σε ορισμένες προπονήσεις όλα δείχνουν να πάνε στραβά. Έλλειψη ενέργειας ,κακή αυτοσυγκέντρωση, κακή ψυχολογία μας οδηγούν στον να παρατάμε την προσπάθεια στην μέση. Κι όμως αυτές οι προπονήσεις είναι οι πιο σημαντικές και «διδακτικές» για τα δύσκολα που ενδεχομένως να έρθουν μέσα σε αγώνα. Δεν προτείνουμε να συνεχίσετε προπόνηση σε περίπτωση τραυματισμού, αλλά η θωράκιση της ψυχολογίας και η υιοθέτηση «ανθεκτικής» στάσης είναι επιθυμητή. Μην σαμποτάρετε τις προσπάθειες και τους κόπους σας.

 

5)Κακή διατροφή και έλεγχος του σωματικού βάρους. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να βάλει 5 ή και 10 κιλά επιπλέον βάρος. Γιατί να έχετε όλο αυτό το περιττό βάρος να σαμποτάρει την απόδοση σας και να αυξάνει το ρίσκο τραυματισμού. Μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια όλου του έτους βοηθάει να παραμένει σταθερό το βάρος χωρίς μεγάλες εναλλαγές.

6)Υπερεκτίμηση του όγκου προπόνησης. Σύμφωνοι ο όγκος προπόνησης είναι σημαντικός για βελτίωση της απόδοσης. Αλλά δεν είναι το μόνο κριτήριο, αλλιώς οι αθλητές υπεραποστάσεων θα ήταν οι καλύτεροι στον κόσμο και στις μικρές αποστάσεις. Η ποιότητα είναι εξίσου σημαντική. Άρα έξυπνη προπόνηση σωστά δομημένη.

7)Στασιμότητα στην προπόνηση. Πολλοί αθλητές κάνουν τα ίδια και τα ίδια με το πέρασμα των χρόνων. Φτάνουν σε ένα επίπεδο απόδοση και εκεί χτυπούν το «πλατώ», δηλαδή δεν βελτιώνονται καθόλου. Βάλτε ποικιλία στις προπονήσεις σας και δώστε μια νέα ώθηση να ανέβετε σε υψηλότερο επίπεδο.

8)Αγνόηση της σπουδαιότητας της προθέρμανσης και αποθεραπείας. Όσο πιο μεγάλη η ένταση των προπονήσεων και όσο μεγαλύτερος ηλικιακά ο αθλητής, τόσο πιο σημαντική είναι η προθέρμανση και η αποθεραπεία. Όταν τις αγνοούμε είναι σαν προσκαλούμε τα προβλήματα.

9)Προβλήματα εξοπλισμού. Πολλές φορές αγνοούμε όλα ή μερικά από τα παραπάνω και νομίζουμε ότι ο νέος εξοπλισμός θα μας κάνει καλύτερους. Αυτό είναι παροδικό και σύντομα θα βρεθούμε πάλι στην ίδια θέση. Άρα σταματήστε να ψάχνετε στο ίντερνετ την επόμενη αγορά σας και ασχοληθείτε με κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα.

10)Προβλήματα ύπνου. Φροντίζουμε να ξεκουραζόμαστε σωστά για να ξεκινάμε φρέσκοι κι έτοιμοι κάθε προπόνηση. Έχουμε σπαταλήσει χρόνο και χρήμα για εξοπλισμό και κάθε σπιθαμή της προπόνησης και αγνοούμε τον ύπνο που αναπλάθει τα κύτταρα μας. Ένα σωστό στρώμα ύπνου, ένα ποιοτικό 8ωρο σε καλές συνθήκες ύπνου είναι παραπάνω από αναγκαίο. Μην σαμποτάρετε τον εαυτό σας στα πολύ βασικά.

11)Και ολοκληρώνουμε με το πιο σημαντικό πρόβλημα. Η αρνητική ψυχολογία. Ακόμα και αν δεν υφίσταται κανένα από τα παραπάνω προβλήματα, αν έχουμε κακή ψυχολογία, πιθανότερα και το αποτέλεσμα θα είναι κακό. Βγάλτε από το μυαλό όλες τις αρνητικές σκέψεις και πιστέψτε στον εαυτό σας 100%.