Πως θα συνδυάσετε τρέξιμο και διακοπές

 Runbeat Team   14:32 16-07-2021  

Πως θα συνδυάσετε τρέξιμο και διακοπές


Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε την φόρμα μας, ακόμα και στην περίοδο των διακοπών μας. Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, και πολλοί από εμάς θα πάμε διακοπές για να χαλαρώσουμε. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος να συνδυάσουμε το τρέξιμο με τις διακοπές μας, με σκοπό να μην χάσουμε την επαφή μας με την άσκηση, αλλά και να περάσουμε ταυτόχρονα τις χαλαρές στιγμές που όλοι χρειαζόμαστε.

Το Runbeat σας παρουσιάζει πέντε χρήσιμα tips για να καταφέρετε να συνδυάσετε τρέξιμο και διακοπές.

 

Κάντε τα sessions σας μικρά και γρήγορα

Οι διακοπές είναι η περίοδος ξεκούρασης, συνεπώς δεν πρέπει να επιβαρυνόμαστε με δύσκολες προπονήσεις. Όταν βρείτε χρόνο, προπονηθείτε για λίγο, χωρίς υπερβολές. Ένα 30λεπτο run ή γυμναστική είναι μεταξύ των καλύτερων επιλογών. Πάντα όμως μέσα σε αυτά τα 30 λεπτά φροντίστε να είναι το ζέσταμα και το cool down. Η εβδομάδα των διακοπών σας μπορεί να έχει λιγότερο χιλιομετρικό όγκο από ότι έχει συνήθως, αλλά και ένταση.

Κάντε ένα long run πριν φύγετε

Σε περίπτωση που προετοιμάζεστε για κάποιον μαραθώνιο ή κάποιον άλλο μεγάλο αγώνα, προσπαθήστε να διαμορφώσετε κατάλληλα το πρόγραμμά σας. Ένα καλό παράδειγμα που έρχεται σε συνάρτηση και με την πρώτη μας συμβουλή είναι να κάνετε ένα long run την προηγούμενη ημέρα από εκείνη που θα αναχωρήσετε, με σκοπό να διατηρήσετε σε έναν βαθμό τον χιλιομετρικό όγκο που έχετε συνηθίσει.

Δοκιμάστε το cross – training

Υπάρχουν μερικά αθλήματα τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν άψογα σε συνδυασμό με το τρέξιμο, απογειώνοντας τις επιδόσεις μας. Το συγκεκριμένο φαινόμενο λέγεται cross – training και μας βοηθάει να πάρουμε τα θετικά που μπορεί να μας δώσει ένα άλλο άθλημα και να τα «χρησιμοποιήσουμε» κατά κάποιο τρόπο στο τρέξιμο. Αυτό μπορεί να γίνει και στις διακοπές μας, εκεί όπου μπορούμε να δοκιμάσουμε από watersports, μέχρι κολύμβηση και τένις.

 

Γίνετε πρόθυμοι να σηκωθείτε νωρίς

Επειδή πιθανότατα θα έχετε πολλές δραστηριότητες που θα θέλετε να κάνετε στις διακοπές σας, καλό είναι να υπάρχει η προθυμία να σηκωθείτε νωρίς το πρωί. Μπορείτε να προπονηθείτε το πρωί, σχετικά νωρίς, με σκοπό να έχετε στη συνέχεια όλη την υπόλοιπη μέρα ελεύθερη. Ας μην ξεχνάμε μάλιστα ότι το πρωινό τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Χαλαρώστε

Μερικές ημέρες δίχως το «σωστό» πρόγραμμα άσκησης δεν πρόκειται να σας κάνουν καλό. Προσπαθήστε να έχετε ως πρώτο μέλημα στις διακοπές σας την ξεκούραση και τη χαλάρωση, με σκοπό να περάσετε καλά. Το τρέξιμο στις διακοπές δεν πρέπει να είναι προτεραιότητα, συνεπώς εάν βρείτε χρόνο και θέλετε αθληθείτε, αλλιώς αφήστε το για την επόμενη μέρα.

Πηγή: runningmagazine.ca, Φωτογραφία: Jordan Opel - Unsplash