Τρέξιμο στη φύση, η καλύτερη παρέα

 Μάνος Μαρκάκης   12:24 29-12-2020  

Τρέξιμο στη φύση, η καλύτερη παρέα


Σαφώς και η προπόνηση σ' ένα στάδιο, όπου οι συνθήκες είναι άκρως ευνοϊκές για τα πόδια μας και για την άρτια υλοποίηση του προγράμματός μας, είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια ενός δρομέα, ωστόσο πόσο μας επηρεάζει ψυχικά, εγκεφαλικά, αλλά και στη βελτίωση της απόδοσής μας όταν αυτό γίνεται καθημερινή ρουτίνα;

Ξεκινώντας από το τελευταίο κομμάτι, θα λέγαμε πως η βελτίωση της απόδοσής μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι βασικότεροι είναι η διατροφή και το πρόγραμμα προπόνησης που ακολουθούμε καθημερινά. Όμως, υπάρχει και ο ψυχολογικός παράγοντας που βοηθάει αρκετά στην αναζωογόνηση του οργανισμού μας και φυσικά τα διαφορετικά στρώματα όπου πατάει το πόδι μας, όπου μαζί με τις ανηφόρες και τις κατηφόρες συμβάλουν τα μέγιστα για να μας βελτιώσουν τόσο σωματικά όσο και καρδιαναπνευστικά.

Εστιάζοντας αρχικά στο ψυχολογικό κομμάτι, σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει πως το τρέξιμο με παρέα είναι ο καλύτερος σύμμαχος στην προπόνησή μας. Ναι δε λέω, μπορεί αυτή η καθημερινή ρουτίνα του σταδίου να έχει γίνει συνήθεια και να μη θέλετε να την αλλάξετε. Ωστόσο, κάποια στιγμή θα γίνει βαρετή. Κι αν δεν την βαρεθείς εσύ θα τη βαρεθεί ο εγκέφαλός σου. Από ένα σημείο κι έπειτα, όλα όσα βλέπεις στη διαδρομή σου θα τα έχεις συνηθίσει και θα σου φαίνονται μονότονα. Άλλαξε παραστάσεις, ανακάλυψε νέα μονοπάτια και φυσικά βρες καινούργια... παρέα κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου.

Μία βόλτα στη φύση, ακόμα και στο πάρκο της γειτονιάς σου, αναζωογονεί τον οργανισμό μας. Τα δέντρα ή το ποτάμι που τρέχει δίπλα μας, οι περαστικοί ή ακόμα και τα ζώα που θα συναντήσεις μπορεί να αποτελέσουν την καλύτερη παρέα κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου όταν τρέχεις μόνος.

Όταν από την άλλη πλευρά, είσαι δρομέας μίας συγκεκριμένης διαδρομής στη φύση; Ίσως να έχεις βρει ένα τέλειο 5άρι από την πόρτα του σπιτιού σου και το κάνεις ξανά και ξανά; Δεν υπάρχει τίποτα λάθος μ' αυτό και ίσως είναι και αποτελεσματικό αναφορικά με το χρόνο που διαθέτεις, αλλά αυτό που θα έλεγα είναι ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα μέρη να τρέξει απ' ότι αυτό.

Καταλαβαίνω πως ορισμένοι άνθρωποι είναι περιορισμένοι με τις επιλογές της διαδρομής τους και δεν έχουν τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές. Όμως, κάτι που πρέπει να σκεφτούμε κάνοντας την ίδια διαδρομή ξανά και ξανά, είναι το γεγονός πως το τρέξιμο μονάχα σε σκληρή επιφάνεια, είτε είναι άσφαλτος, είτε πεζοδρόμιο, θα έχει πολλές επαναλαμβανόμενες επιπτώσεις για τις αρθρώσεις σου. Από την άλλη αν μπορέσεις να συνδυάσεις τη μαλακή επιφάνεια ενός μονοπατιού, με τη σκληρή του πεζοδρομίου, θα είναι πολύ καλύτερο για το σώμα σου.

Εξερευνήστε και απολαύστε. Είναι πολύ διασκεδαστικό!