Πως θα επιστρέψετε στο τρέξιμο μετά από νόσηση με long covid

 Runbeat Team   16:00 26-04-2022  

Πως θα επιστρέψετε στο τρέξιμο μετά από νόσηση με long covid


Long covid χαρακτηρίζεται η πιο «βαριά» νόσηση από κορωνοϊό, με τα άτομα που έχουν προβληθεί να εμφανίζουν συμπτώματα εβδομάδες ή μήνες μετά τη νόσηση. Όπως αναφέρουν τα ιατρικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι ασθενείς με long covid ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα όπως κόπωση, αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα, αλλά και πολλά άλλα, ακόμα και εάν έχουν νοσηλευτεί.

 

Όταν ένας δρομέας έχει νοσήσει από long covid, η επιστροφή του στο τρέξιμο θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με τα σωστά βήματα, σύμφωνα με όλα όσα αναφέρουν οι επιστήμονες. Τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν προκύψει από πρόσφατες μελέτες δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ένας νοσήσαντας δρομέας να επιστρέψει στο άθλημα.

Η «εκτός αναλογίας» κόπωση

Ο ανθρώπινος οργανισμός επηρεάζεται αρνητικά από τον long covid, κάτι το οποίο φαίνεται από την αντοχή που έχει ένα άτομο. Μελέτη αναφορικά με την κόπωση στους δρομείς έδειξε ότι όσοι πέρασαν long covid εμφάνισαν κόπωση «εκτός αναλογίας» σχετικά με τη δουλειά ή την προπόνησή τους.





Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει κουράζονται ενώ δεν θα έπρεπε, ουσιαστικά με μειωμένη «προσπάθεια» υπάρχει μεγαλύτερη κούραση και η αίσθηση του «Είμαι πιο κουρασμένος από ό,τι θα έπρεπε». Ο πνευμονολόγος και εκ των συγγραφέων της μελέτης, J. Tod Olin, τονίζει ότι αυτό συμβαίνει γιατί τα μιτοχόνδρια που είναι υπεύθυνα για την σωστή λειτουργία των μυών, είναι λιγότερο αποτελεσματικά, ακόμα και με τη σωστή τροφοδοσία.

Μία άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ στις ΗΠΑ (Yale School of Medicine) έδειξε γιατί ασθενείς με κορωνοϊό και καμία καρδιοπνευμονική πάθηση αισθάνονταν υπερβολική κόπωση μετά την άσκηση, ακόμη και όταν ανέρρωσαν.

Πολλά από αυτά τα άτομα περνούσαν ήπια τον ιό, αλλά είχαν συμπτώματα που προέρχονταν μετά τη νόσηση, έχοντας απόλυτα φυσιολογικές εξετάσεις (πνευμόνων, καρδιάς). Με την εισαγωγή ενός μικρού καθετήρα στην αρτηρία του καρπού των ατόμων που έλαβαν στην μελέτη κατά τη διάρκεια της άθλησής τους, οι ερευνητές αξιολόγησαν πόσο οξυγόνο απορροφά το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Πως θα επιστρέψετε στο τρέξιμο μετά από νόσηση με long covid runbeat.gr

«Υπάρχει κάποιο είδος ανώμαλης ροής κατά μήκος του μυϊκού στρώματος όπου το οξυγόνο απλώς δεν παρέχεται κατάλληλα ή δεν απορροφάται σωστά» αναφέρει μεταξύ άλλων η μελέτη του Γέιλ. Παρατηρήθηκε μία αδιαθεσία μετά την άσκηση στα άτομα που αθλήθηκαν, παρόμοια με την πάθηση μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα (επίσης γνωστή ως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ή ME/CFS) αίσθηση μετά την άσκηση. Πολλά από αυτά τα άτομα χρειάστηκαν πολλές ώρες ξεκούρασης για να αναρρώσουν.

«Με χτύπησε πολύ πιο σοβαρά από ότι περίμενα»

Στις μελέτες για τον αντίκτυπο του long covid στους αθλητές και στους δρομείς έλαβε μέρος και ο 40χρονος μαραθωνοδρόμος και αναισθησιολόγος, Stephen Haskins, που αντιμετώπισε τον κορωνοϊό στη Νέα Υόρκη, στα… peak του τον Μάρτιο του 2020. Ο Haskins είχε για δύο εβδομάδες συμπτώματα και πνευμονία.

Μιλώντας στην Washington Post, ο 40χρονος εξηγεί: «Με χτύπησε πολύ πιο σοβαρά από ότι περίμενα. Όταν επέστρεψα στους θαλάμους βρήκα μερικούς 30χρονους ασθενείς που ήταν διασωληνωμένοι και κάποιοι από αυτούς πέθαιναν. Αυτό άλλαξε πραγματικά την οπτική μου. Νομίζω ότι με μία οπτική, το τρέξιμο μου έσωσε τη ζωή».

 

Η σωστή επιστροφή στο τρέξιμο μετά από νόσηση με long covid

Όπως είναι φυσικό, το κάθε άτομο επηρεάζεται διαφορετικά από τον κορωνοϊό, συνεπώς η εμπειρία διαφέρει σε κάθε ασθενή. Όσοι όμως θέλουν να επιστρέψουν στην άθληση, η εντολή των γιατρών είναι μία: Πηγαίνετε σιγά σιγά.

Οι οδηγίες του American College of Cardiology που δημοσιεύτηκαν κατόπιν μελέτης, συνιστούν την σταδιακή επιστροφή των αθλητών στις προπονήσεις και τους αγώνες. Εφόσον οι ασθενείς που είχαν περάσει κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί από συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος και δύσπνοια, η επιστροφή στην άσκηση δεν αποτελεί πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθει κάποιος στο κανονικό πρόγραμμα προπόνησης και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους δρομείς, καθώς όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, όλου του είδους οι αθλητές επηρεάζονται από τη νόσο. Όσον αφορά το τρέξιμο, εάν εμφανιστούν συμπτώματα, τότε πρέπει να μειωθεί ο ρυθμός της προπόνησης και να… χαμηλώσουμε επίπεδο.

Πως θα επιστρέψετε στο τρέξιμο μετά από νόσηση με long covid runbeat.gr

Μία καλή τακτική για επιστροφή στις δρομικές προπονήσεις είναι η μέθοδος του 50/30/30/10. Ξεκινάμε μειώνοντας τον χιλιομετρικό όγκο κατά 50% την πρώτη εβδομάδα, κατά 30% την δεύτερη και πάει λέγοντας, μέχρι να φτάσουμε στην 5η εβδομάδα και -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να έχουμε φτάσει στο σημείο να επιστρέψουμε στο κανονικό μας πρόγραμμα.

Εάν εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, δυσκολία στην ανάσα και λιποθυμικά επεισόδια, τότε η επίσκεψη σε έναν γιατρό είναι απαραίτητη. Η επιστροφή στις προπονήσεις πρέπει να γίνει σταδιακά, με σκοπό να μην κάνουμε «βήματα πίσω», αλλά μόνο «μπροστά».

Ο Haskins επέστρεψε στις προπονήσεις και μετά από 6 εβδομάδες έτρεξε σε ημιμαραθώνιο.