Olympus Marathon: Περισσότεροι από 1650 δρομείς σε θέση εκκίνησης

 Runbeat Team   15:06 27-06-2024  

Olympus Marathon: Περισσότεροι από 1650 δρομείς σε θέση εκκίνησης


Όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή του Olympus Marathon, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για το τριήμερο 28-30 Ιουνίου 2024 στο μυθικό βουνό του Ολύμπου για 20η χρονιά.

Φέτος την αγωνιστική αυλαία θα ανοίξει την Παρασκευή 28/6 ο Olympus Vertical, αγώνας ορεινού τρεξίματος «κάθετου χιλιόμετρου» στον Όλυμπο με αφετηρία 200m πριν τα Πριόνια (υψόμετρο 1050m). Οι αθλητές ακολουθούν μια ανηφορική διαδρομή απόστασης 4.25km με 1000m θετικής υψομετρικής διαφοράς, στο γνωστό και πανέμορφο μονοπάτι «Γομαροστάλι» και φτάνουν σε υψόμετρο 2063μ, όπου γίνεται ο τερματισμός του αγώνα.

 

Θα ακολουθήσει το Σάββατο 29/06 με εκκίνηση τα μεσάνυχτα από το Δίον ο Olympus Ultra, αγώνας υπεραπόστασης ορεινού τρεξίματοςστον Όλυμπο, ο οποίος έχει μήκος 71km και θετική υψομετρική διαφορά 5550m. Το χαμηλότερο σημείο του αγώνα βρίσκεται στα 3m και το ψηλότερο στα 2910m πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Η διαδρομή του αγώνα κινείται γύρω από τις υψηλότερες κορυφές του Ολύμπου, προσφέροντας έτσι μοναδική εμπειρία για όσους θα λάβουν μέρος στον αγώνα.

Το πρωί του Σαββάτου 29/06 με την ανατολή του ήλιου, στις 06:05, από τον Αρχαιολογικό Χώρο στο Δίον, θα δοθεί η εκκίνηση του 20ου Olympus Marathon, απόστασης 44km με θετική υψομετρική διαφορά 3350m. Οι αθλητές ξεκινούν από το υψόμετρο 3μ και φτάνουν ως τα 2780μ, περνώντας μπροστά από το «Θρόνο του Δία», μια από τις ψηλότερες και πιο απόκρημνες κορυφές του βουνού.

Την Κυριακή 30/06 στις 10:00 το πρωί θα διεξαχθεί ο αγώνας «Κόψη των Αετών», ο οποίος έχει απόσταση 12.5km και θετική υψομετρική διαφορά +600m με εκκίνηση από το παρκινγκ στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου. Είναι ένας αγώνας που θα χαρίσει στους περιπατητές και δρομείς βουνού, μοναδικές εικόνες του φαραγγιού του Ενιπέα αλλά και των κορυφών του Ολύμπου.

Την ίδια μέρα, δηλαδή την Κυριακή 30/06 στις 10:00 ξεκινά ο αγώνας Melindra trail, μια σχετικά εύκολη διαδρομή 5km με θετική υψομετρική +180μ, ιδανική για όσους θέλουν να κάνουν την πρώτη γνωριμία με το ορεινό τρέξιμο

Την Παρασκευή 28/6 στο Δημοτικό πάρκο του Λιτοχώρου θα πραγματοποιηθούν παιδικοί αγώνες για παιδιά ηλικίας 6-11 χρονών και για 4η φορά θα πραγματοποιηθεί φέτος και αγώνας ΑΜΕΑ.

Συνολικά πάνω από 1650 αθλητές θα συμμετέχουν στους 5 αγώνες του αγωνιστικού τριήμερου στο Βουνό των Θεών με πάνω από 200 ξένους αθλητές από 33 χώρες.

Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν οι καλύτεροι αθλητές και αθλήτριες του ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα. Ενδεικτικά στους αγώνες τις 20ης διοργάνωσης ΟΜ θα αγωνιστούν οι Θεοδωρακάκος Δημήτρης, Σελέτης Δημήτρης, Μπαλαμώτης Βασίλης, Κουρκουρίκης Γιάννης, Ελευθερίου Δημήτρης, Καλοφύρης Νίκος, Λουφέκης Γιωργος, Διαλεκτος Γιώργος, Πούρικας Μανωλης, Γιαζιτζίδου Χριστίνα, Μπίκα Δήμητρα, Μαλάι Μαρία, Παπαποστόλου Μαρια, Νίκη Ζιώγα, Μεϊντάνη Φωτεινή κτλ.

Ενδιάμεσα στους ξένους αθλητές ξεχωρίζουν γνωστά στο ελληνικό κοινό ονόματα του Rota Donatello, Guillon Antoine, Nikolov Kiril, όπως και Karnazes Dean, Αμερικάνος υπερμαραθωνοδρόμος ελληνικής καταγωγής, συγγραφέας και πρεσβευτής του ελληνικού Τουρισμού στο εξωτερικό.

Η φετινή επετειακή διοργάνωση ΟΜ πραγματοποιείτε σε συνεργασία μας με τη διοργάνωση του αγώνα Sierre-Zinal. Συγκεκριμένα, ο πρώτος Έλληνας νικητής και η πρώτη Ελληνίδα νικήτρια του αγώνα Olympus Marathon 2024 θα κερδίσουν 10ημερο ταξίδι στην Ελβετία με δωρεάν συμμετοχή στους αγώνες Thyon-Dixence (στις 04/08/24) και Sierre-Zinal (στις 10/08/24), με καλυμμένα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής. 

Οι χορηγοί της 20ης διοργάνωσης Olympus Marathon 2024 είναι: η εταιρεία P. Development Services, η εταιρεία Konstantopoulos S.A. Olymp, η εταιρεία Novo Νordisk , οι εταιρείες Nitecore και Vasilikos, η εταιρεία Polo, το κατάστημα Performance-Store, η εταιρεία Anthrax, η εταιρεία «Βίκος», οι εταιρείες Salomon & Suunto που στηρίζουν διαχρονικά τη διοργάνωση, η εταιρεία Camelbak, η εταιρεία Desocks, η εταιρεία Fylliana, η εταιρεία Melissa και το Ίδρυμα Αντώνης & Ιωάννης Αγγελικούσης

Χορηγοί επικοινωνίας είναι ADVENDURE Adventure Endurance Network, Trailgirl.gr, Palmos 96.5, Thomaidis Trail.

Υποστηρικτές της 20ης διοργάνωσης Olympus Marathon είναι:  η εταιρεία «Ήπειρος», η εταιρεία Σ&Ε Κουλκουδινας, η εταιρεία FIX Hellas, η Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας-Μακεδονίας-Θράκης, η εταιρεία Tsakiris Chips, η εταιρεία Maurten, η εταιρεία «Από Καρδιάς Μπαρδάκη» (Κατερίνη}, το ΚΤΕΛ Ν. Πιερίας, η εταιρεία Βιολάντα, το εστιατόριο «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω» (Λιτόχωρο), το εστιατόριο Sunday's pizza kouzina bar(Λιτόχωρο) , το εστιατόριο «Ερατώ» (Λιτόχωρο),, η πιτσαρία «Το Τζάκι» (Λιτόχωρο),, η καφετέρια Coffee Mountain (Λιτόχωρο),, η καφετέρια Mple (Λιτόχωρο), η εταιρεία Dilos Οικοδομική (Κατερίνη), η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» και οι Μπιτόπουλος Στέφανος & Μπιτοπούλου Στεφάνια (Κατερίνη).

Οι Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες & Ναυαγοσώστες Ν. Πιερίας αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας θα παρέχουν υγειονομική και διασωστική κάλυψη για όλους τους αγώνες της διοργάνωσης, όπως κάθε χρόνο .

Επίσημος αερομεταφορέας: Aegean Airlines

Η 20η διοργάνωση του Olympus Marathon πραγματοποιείται υπό τις αιγίδες του Υπουργείου Τουρισμού, Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, του Δήμου Δίου-Ολύμπου και του ΠΟΤΑΠ.