Οι ομορφότερες πόλεις του κόσμου για τρέξιμο

 Runbeat Team   19:30 31-01-2021  

Οι ομορφότερες πόλεις του κόσμου για τρέξιμο


Ασφαλώς και ζούμε σε μία από τις ωραιότερες χώρες του κόσμου, με την Ελλάδα να έχει απίστευτη ποικιλομορφία σε σχέση με τις τοποθεσίες της και τις εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει στους δρομείς. Υπάρχουν όμως κάποιες πόλεις, εκτός Ελλάδας που θα άξιζε έστω μία φορά να τις επισκεφθούμε ως δρομείς και να τρέξουμε σε αυτές λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών τους.

Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι μπορούμε να τρέξουμε παντού, χωρίς να έχει σημασία σε ποια πόλη ή χώρα βρισκόμαστε. Τα μέτρα που υπάρχουν για την καταπολέμηση της πανδημίας μας κρατούν «πίσω» από τέτοιες εξορμήσεις, όμως θα ξαναέρθει η στιγμή που θα μπορούμε να σχεδιάσουμε τέτοια ταξίδια που θα αποτελέσουν μοναδικές εμπειρίες στη ζωή μας.

Παρίσι, Γαλλία

Μία από τις αναμενόμενες επιλογές. Η πρωτεύουσα της Γαλλίας είναι ανάμεσα στις δημοφιλέστερες πόλεις του κόσμου και όχι άδικα, λόγω του πολιτισμού, της ομορφιάς και της ιστορίας της. Σαν δρομείς θα έχουμε πολλές επιλογές για τρέξιμο, έχοντας να διαλέξουμε από τρέξιμο στις γειτονιές του Παρισιού, τον Πύργο του Άιφελ έως στις όχθες του Σηκουάνα. Αν θέλουμε να κάνουμε μεγαλύτερη απόσταση υπάρχει και η επιλογή του Δάσους του Βινσέν, που βρίσκεται στο 12 διαμέρισμα του Παρισιού και είναι το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Γαλλικής πόλης. Επίσης, με τόσα μουσεία που διαθέτει το Παρίσι, θα έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε και ένα μικρό tour εντός της πόλης.

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Μία πόλη στην οποία ο στίβος έχει ιστορία, το Άμστερνταμ, είναι μία ακόμα πρόταση ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που αξίζει να δοκιμάσουμε. Η αρχιτεκτονική της, αλλά και η αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει με τα κανάλια να βρίσκονται παντού, συνθέτουν ένα δυνατό σύνολο για τους δρομείς. Όπως το Παρίσι, έτσι και το Άμστερνταμ έχει μοναδικά πάρκα και τοποθεσίες που «καλούν» τους δρομείς. Μία εξ αυτών είναι το Δάσος του Άμστερνταμ (Amsterdamse Bos), το οποίο έχει σχεδόν τρεις φορές το μέγεθος του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης και προσφέρει διαδρομές 5 - 10 χιλιομέτρων και ημιμαραθωνίου.

Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Πάμε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και στην χώρα της Σάμπα. Το Ρίο Ντε Τζανέιρο εκτός από το πασίγνωστο άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή, συναντάμε και την παραλία Ιπανέμα. Μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση παραλίες του κόσμου και επίσης μία από τις δημοφιλέστερες, που προσφέρεται για πολύ τρέξιμο. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Βραζιλία οι θερμοκρασίες είναι αρκετά καλές για τους δρομείς, αφού τον περισσότερο καιρό κάνει ζέστη.

Άλπεις (Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Σλοβενία, Λιχτενστάιν, Μονακό)

Ακόμα μία Ευρωπαϊκή επιλογή, αυτή τη φορά όχι όμως μία πόλη. Οι Άλπεις βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφαίες τοποθεσίες του κόσμου για τους λάτρεις του trekking. Υπάρχει μία διαδρομή 225 χιλιομέτρων ειδικά σχεδιασμένη για τρέξιμο, με τους κορυφαίους δρομείς να την επιλέγουν για προπόνηση, αλλά και ως ένα μέρος χαλάρωσης σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στη φύση. Αυτή η απίστευτης ομορφιάς διαδρομή μπορεί να ολοκληρωθεί σε περίπου 10 μέρες ή να επιλέξουμε εμείς ένα κομμάτι της για να αθληθούμε.

Λονδίνο (Αγγλία)

Η Βρετανική πρωτεύουσα φιλοξενεί κατά καιρούς μεγάλους και σημαντικούς Μαραθώνιους, με τρεις Ολυμπιακούς Μαραθώνιους να έχουν γίνει εκεί στο παρελθόν. Εκτός από την αθλητική ιστορία του, το Λονδίνο έχει πάρκα και τοποθεσίες που προσφέρονται για τρέξιμο. Μεταξύ διαφόρων μονοπατιών, μπορούμε να εξερευνήσουμε τα ιστορικά αξιοθέατα του Λονδίνου, περνώντας από το Westminster Abbey, τους κήπους του Kensington και πολλά άλλα, ενώ ταυτόχρονα θα τρέχουμε στις όχθες του Τάμεση. Το Λονδίνο μπορεί να έχει γίνει δυσκολότερα προσβάσιμο λόγω του Brexit, όμως σίγουρα αξίζει μία επίσκεψη.

Σεούλ (Νότια Κορέα)

Η Σεούλ είναι μία από τις μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες πόλεις της Ασίας και του κόσμου. Έχει επίσης Ολυμπιακή ιστορία, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν διεξαχθεί εκεί το 1988. Στη Σεούλ μεταξύ άλλων υπάρχει και το Εθνικό Πάρκο Bukhansan που μπορούμε να τρέξουμε ανάμεσα σε δέντρα, Ασιατικούς ναούς και καταρράκτες.

Νέα Υόρκη (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)

Η NYCείναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ που πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί ως το «κέντρο του κόσμου». Περιλαμβάνει ίσως την μεγαλύτερη ποικιλομορφία από τις πόλεις της λίστας μας και είναι ακόμα μία επιλογή από την άλλη άκρη του Ατλαντικού μετά τη Βραζιλία. Το Central Park είναι ο πρώτος προορισμός που πρέπει να πάμε για τρέξιμο στη Νέα Υόρκη, με εσωτερικά και εξωτερικά μονοπάτια σε μία μοναδική τοποθεσία με φύση στο κέντρο της πόλης. Η Νέα Υόρκη περιλαμβάνει κι άλλες εξαιρετικές τοποθεσίες, όπως τον καταρράκτη του Brooklyn, τις γέφυρες και το High Line.

Ρώμη (Ιταλία)

Η Ιταλική πρωτεύουσα προσφέρει μία εμπειρία κοντά σε εκείνη που προσφέρει το Παρίσι, με περισσότερα πάρκα και μέρη με φύση. Το ρητό «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη» εδώ ισχύει, με όλους τους δρομείς να καλούνται να επισκεφθούν την πόλη της Ιταλίας. Τοποθεσίες που δεν θα βρούμε πουθενά αλλού, όπως μέρη από το Βατικανό, το ειδικά διαμορφωμένο Rome Sights Tour και πολλά άλλα. Επίσης η Ρώμη έχει παρόμοιο καιρό με την Ελλάδα, οπότε δεν θα δυσκολευτούμε να προσαρμόσουμε τον οργανισμό μας σε ένα επίσης Μεσογειακό περιβάλλον.