Οι επιπτώσεις των Social Media στους δρομείς-Πως και πόσο επηρεάζουν διάθεση και επιδόσεις

 Runbeat Team   15:12 26-07-2023  

Οι επιπτώσεις των Social Media στους δρομείς-Πως και πόσο επηρεάζουν διάθεση και επιδόσεις


Είναι τα social media καλά ή κακά για τους δρομείς στην προπόνηση; Η απάντηση είναι και τα δύο. Σε αυτό το άρθρο έχουμε συγκεντρώσει όλη τη διαθέσιμη επιστημονική έρευνα για να συζητήσουμε τα οφέλη και τους κινδύνους της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τους δρομείς.

Όπως σε όλα στη ζωή έτσι και σε αυτή τη περίπτωση ισχύει ένα από τα γνωστότερα αρχαιοελληνικά ρητά το «πάν μέτρον άριστον» που είχε διατυπώσει ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος.

Εάν η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αφεθεί ανεξέλεγκτη, οι αρνητικές επιπτώσεις θα προκαλέσουν μια καθαρά αρνητική επιρροή. Εάν η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιείται με μέτρο και με σαφείς θετικές προθέσεις, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η επικράτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δρομική κοινότητα

Σε διάφορες πλατφόρμες, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν βρει σύνδεση με άλλους με κοινά πάθη και ενδιαφέροντα. Πρέπει να μάθουμε την επικράτηση και τη δύναμη που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με περισσότερους από 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες (Computers in Human Behavior, 2020), τα κοινωνικά μέσα είναι διαδεδομένα σε μια ποικιλία διαφορετικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας που λειτουργεί. Υπάρχουν επίσης πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στοχευμένες στη δρομική κοινότητα. Το Strava έχει περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες από τον Ιανουάριο του 2022. Το FitBit έχει πανω απο 35 ενω τεράστιος αλλα αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των χρηστών του Garmin Connect.

 

Η δύναμη των social media είναι αδιαμφισβήτητη. Ιδέες, συνδέσεις, μέσα και αντιδράσεις μπορούν να συμβούν ακαριαία. Με τη διάχυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχουν γίνει μελέτες για την κατανόηση της επίδρασης στον εγκέφαλο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προταθεί ως δυνητικά πιο εθιστικά από το τσιγάρο ή το αλκοόλ (Royal Society for Public Health & Young Health Movement, 2017). Οι δρομείς δεν έχουν ανοσία στις τάσεις εθισμού και έχει παρατηρηθεί επιστημονικά ότι οι δρομείς τείνουν να είναι πιο εθιστικοί.

Η δύναμη της επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν απομονώνεται στις τάσεις εθισμού, αλλά μπορεί να επηρεάσει άλλους τομείς της ψυχικής και σωματικής υγείας, τους οποίους θα δούμε στη συνέχεια.

Πώς επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη σωματική υγεία;

Ενώ το επίκεντρο των περισσότερων ερευνών σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζει την ψυχική υγεία, δεν μπορούμε να προσπεράσουμε τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη σωματική μας υγεία.

Ο ύπνος είναι μια κρίσιμη ανάγκη για όλους τους ανθρώπους, αλλά ιδιαίτερα για τους δρομείς στην προπόνηση. Ο σωστός ύπνος βοηθά στην αύξηση της δύναμης, της αντοχής, της ιδιοδεκτικότητας και της γνωστικής λειτουργίας. Η κακή ποιότητα του ύπνου έχει συσχετιστεί με υψηλότερη αντιληπτή προσπάθεια, μειωμένη συγκέντρωση μυϊκού γλυκογόνου, μειωμένη υπομέγιστη δύναμη, χρόνο μέχρι την εξάντληση μεταξύ άλλων σωματικών επιπτώσεων. Οι γνωστικές επιδράσεις περιελάμβαναν μειωμένες ψυχοκινητικές λειτουργίες, διάθεση και σθένος. (Int J Sports Med. 2019).

Οι επιπτώσεις των Social Media στους δρομείς-Πως και πόσο επηρεάζουν διάθεση και επιδόσεις runbeat.gr

Τώρα λοιπόν που υπενθυμίσαμε ότι ο ύπνος είναι κρίσιμος για τους δρομείς το ερώτημα που προκύπτει ειναι το εξης :Πώς επηρεάζουν τα social media τον ύπνο μας; Έρευνες δείχνουν ότι η νυχτερινή χρήση των social media προκαλεί κακή υγιεινή του ύπνου. Ο όρος που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ της έρευνας που εντοπίσαμε ήταν FoMO (Fear of missing out). (Computers in Human Behavior, 2020). Οι ειδοποιήσεις, τα μηνύματα, το νέο περιεχόμενο και όλη η άμεση ικανοποίηση που έχουν σχεδιαστεί για να μας δελεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν συμβάλει στο FoMO και το CSMU (Καταναγκαστική χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης). Για πολλούς εργαζόμενους ενήλικες και μαθητές, η κύλιση(σκρολάρισμα) στα social media έχει επηρεάσει την ώρα του ύπνου.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη έρευνα για τις φυσικές επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο τρέξιμο, μπορούμε να εξετάσουμε τη χρήση κινητού τηλεφώνου και την επίδρασή της στο σώμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν smartphone για παρατεταμένη διάρκεια είχαν πιο στρογγυλεμενους ωμους σε σύγκριση με τα άτομα που περνούσαν λιγότερο χρόνο σε smartphone. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν smartphone για παρατεταμένη διάρκεια είχαν μερική βλάβη της αναπνευστικής λειτουργίας. (J Phys Ther Sci. 2016). Η στάση του σώματος και η αναπνευστική λειτουργία είναι επιτακτικοί παράγοντες για τη λειτουργία του τρεξίματος και η μείωση της αποτελεσματικότητάς τους θα επηρεάσει τους δρομείς.

Πώς επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ψυχική υγεία των δρομέων;

Τα ερεθίσματα του εγκεφάλου, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίδραση στην ψυχική υγεία. Λόγω της υποβόσκουσας πρόθεσης του σχεδιασμού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μας προσελκύσουν και να καλλιεργήσουν ψυχολογικούς πόθους, μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει ή να κάνει χειρότερα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με το HelpGuide (πηγή για την ψυχική υγεία), τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει μια «κουβέρτα ασφαλείας» για τα άτομα. Η καταναγκαστική στροφή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αποφυγή πραγματικής αλληλεπίδρασης ή καταστάσεων δεν βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους, αλλά απλώς αναβάλλουν και συχνά επιδεινώνουν το πρόβλημα.

 

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αντεπεξέλθουμε μπορεί επίσης να περιορίσει την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε τη διάθεσή μας. Ενώ μπορεί να λάβουμε κάποια στιγμιαία ικανοποίηση στην αρχή.Το HelpGuide σημειώνει οτι , «Η συχνότερη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, αυξάνει το FOMO και τα αισθήματα ανεπάρκειας, δυσαρέσκειας και απομόνωσης. Με τη σειρά τους, αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεσή σας και επιδεινώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και στρες. Αυτά τα επιδεινούμενα συμπτώματα σας κάνουν να χρησιμοποιείτε ακόμη περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έτσι η καθοδική πορεία συνεχίζεται». Ανεξέλεγκτα, μια κατάσταση αρνητικής ψυχικής υγείας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των εθισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η παγίδα της δρομικής σύγκρισης μέσα απο τα Social Media

Το AtoZrunning έκανε μια μικρή έρευνα που αποκάλυψε ότι πολλοί αθλητές παραδέχονται ότι συγκρίνουν την προπόνησή τους με άλλες σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που βασίζονται σε δραστηριότητες. Αυτές οι συγκρίσεις παρακίνησαν ορισμένους, ενώ άλλοι αναγνωρίζουν ότι η σύγκριση τους έκανε να αισθάνονται ανασφαλείς για τον εαυτό τους και την προπόνηση τους. Θυμηθείτε καθώς οι άνθρωποι δημοσιεύουν και μοιράζονται στοιχεία και πληροφορίες τους για την αθλητική δραστηριότητα, ότι η έρευνα για τη διαχείριση των εμφανίσεων αποκαλύπτει ότι εργαζόμαστε για να διαχειριστούμε τις εμφανίσεις που δημιουργούμε.

Οι επιπτώσεις των Social Media στους δρομείς-Πως και πόσο επηρεάζουν διάθεση και επιδόσεις runbeat.gr

Η αυτοπεποίθηση είναι κρίσιμη για την απόδοση. Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προσωπικά πρότυπα ενός ατόμου ήταν η πιο χρήσιμη μορφή πληροφοριών με καθοδικές κοινωνικές συγκρίσεις. Η υψηλότερη αυτοεκτίμηση συνδέθηκε με καλύτερες αθλητικές επιδόσεις. Αναπόφευκτα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν κοινωνικές συγκρίσεις. 

Υπάρχουν οφέλη από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τους δρομείς;

Τα οφέλη των social media είναι πολλά. Το πιο προφανές πλεονέκτημα είναι η σύνδεση και η εύρεση μιας κοινότητας που έχει κοινό ενδιαφέρον. Το τρέξιμο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε δρομείς από όλο τον κόσμο και να αλληλεπιδράσετε με το 98% αυτών που δηλώνουν ότι έχουν εμπνευστεί για τη δική τους προπόνηση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δηλαδή με αφορμή προπονήσεις πολλές φορές παντελώς αγνώστων δρομέων σε αυτούς.

Οι συνδέσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να παρέχουν υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές. Από τραυματισμούς μέχρι διαχείριση της επιτυχίας ή της αποτυχίας στο τρέξιμο, η υποστήριξη που παρέχει η κοινότητα του τρεξίματος στο διαδίκτυο μπορεί να είναι σημαντική.

Οι επιπτώσεις των Social Media στους δρομείς-Πως και πόσο επηρεάζουν διάθεση και επιδόσεις runbeat.gr

Ενώ υπάρχουν πολλές κακές πληροφορίες στο διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε και πολλές καλές πληροφορίες. Το 94% των δρομέων σε σχετική έρευνά δηλώνουν ότι μαθαίνουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προπονητές, φυσιοθεραπευτές, φυσιολόγοι, επαγγελματίες αθλητές μπορεί να σας βοηθήσουν στην προπόνησή σας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επίσης μια διέξοδος για δημιουργικότητα και αυτοέκφραση. Υπάρχουν οφέλη στην άρθρωση του προπονητικού πλάνου σας, του τι μαθαίνετε και της εμπειρίας σας.

Έχετε μια υγιή σχέση με τα social media;

Εάν η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι μια συμπεριφορά εθισμού, πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ικανότητά μας να διακρίνουμε τις σχέσεις μας μαζί τους. Η άρνηση είναι συχνά το μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο μας για πιο υγιή όρια. Έχετε μια υγιή σχέση με τα social media; Μπορείτε να το μάθετε απαντώντας ειλικρινά τις παρακάτω ερωτήσεις:

-Αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στα social media παρά στις διαπροσωπικές σχέσεις;

-Ελέγχετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ βρίσκεστε σε μια οικογενειακή ή φιλική συνάντηση;

- Συγκρίνετε τον εαυτό σας δυσμενώς με άλλους στα social media;

-Σας αποσπούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο σχολείο,σ τη δουλειά ή στην προπόνησή σας;

-Σας απασχολεί το πώς θα γίνει αντιληπτή η προπόνησή σας στο διαδίκτυο;

 

-Έχετε τροποποιήσει την προπόνησή σας λόγω της γνώμης των άλλων;

-Νιώθετε πίεση να απαντήσετε σε άλλους ή να δημοσιεύσετε;

-Ξοδεύετε όλο τον ελεύθερο χρόνο σας στο κινητό τηλέφωνο;

- Συμμετέχετε σε ανθυγιεινή συμπεριφορά για να κερδίσετε likes, shares ή θετικές αντιδράσεις στα social media;

-Ελέγχετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμέσως πριν κοιμηθείτε;

-Ελέγχετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρώτο πράγμα το πρωί;

-Τα social media επηρεάζουν αισθητά τη διάθεσή σας, είτε ενισχύοντας την είτε προκαλώντας αρνητικά συναισθήματα;

Να είστε βέβαιοι ότι δεν είστε μόνοι αν απαντήσατε «ναι» σε οποιονδήποτε από τα παραπάνω ερωτήματα ή ακόμη και σε όλα. Χρησιμοποιήστε αυτήν τη λίστα για να προσέχετε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να δημιουργήσετε καλύτερες και πιο υγιείς συνήθειες κοινωνικής δικτύωσης.

Οι επιπτώσεις των Social Media στους δρομείς-Πως και πόσο επηρεάζουν διάθεση και επιδόσεις runbeat.gr

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με υγιή τρόπο;

Το αν θα πρέπει να ασχοληθείτε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. Κανείς δεν μπορεί να σας απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Υπάρχουν θετικές πτυχές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μια κοινότητα δρομέων και φίλων που συμμετέχουν και εμπνέουν. Οι αρνητικές πτυχές απαιτούν παρακολούθηση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παρεμβαίνουν στην πραγματική μας ζωή και στην προπόνηση μας. Πρέπει να θέτουμε όρια και να ελέγχουμε τις παρορμήσεις και τις αντιλήψεις μας.

Λάβετε υπόψη την ανάπαυση, την ψυχική και σωματική σας υγεία. Να είστε παρόντες στην προπόνησή σας και να είστε σίγουροι για την αξία σας.