Μπορούμε να τρέξουμε επτά μαραθωνίους σε επτά μέρες;

 Michael Wardian   12:20 29-01-2021  

Μπορούμε να τρέξουμε επτά μαραθωνίους σε επτά μέρες;


Η απάντηση που δίνω στο παραπάνω ερώτημα είναι, ναι. Θα μιλήσω για τη δική μου προσωπική πείρα σ' αυτό το θέμα. Είναι κάτι που το έχω κάνει και πιστεύω πως με τα σωστά βήματα, τη σωστή οργάνωση, δεν είναι ακατόρθωτο. Ναι λοιπόν, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα μαραθώνιο κάθε μέρα για επτά συνεχόμενες ημέρες. Υπάρχουν όμως βασικά πράγματα που πρέπει να κάνετε προκειμένου να το πετύχετε. Φυσικά η δοκιμασία αυτή είναι επίπονη, είναι δύσκολη και σε φθείρει σωματικά και ψυχικά. Όμως το τέλος της κάθε ημέρας σε ανταμείβει πραγματικά.

Παρακάτω σας παραθέτω μερικά πράγματα που έμαθα να κάνω εγώ, τα οποία βέβαια δεν παρεκκλίνουν και πολύ από έναν και μοναδικό αγώνα-Μαραθώνιο. Όμως όταν μιλάμε για επτά συνεχόμενους Μαραθωνίους αυτά πρέπει να γίνουν στο μέγιστο βαθμό κατανοητά και φυσικά να μείνεις πιστός στο πλάνο σου και τις επτά ημέρες.

Το πρώτο, λοιπόν, και το βασικότερο είναι η προετοιμασία. Με τον όρο προετοιμασία εννοώ να προετοιμάσουμε τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό γι' αυτό που έρχεται. Όταν ξεκινάς έναν μαραθώνιο δεν πρέπει να σκέφτεσαι πως έχεις διανύσεις μία μεγάλη απόσταση, αλλά πως έχεις μπροστά σου να φτάσεις ένα σημαντικό χρόνο. Έτσι ώστε το σώμα να συνηθίσει σε κάτι επαναλαμβανόμενο και το μυαλό να μην παρεκκλίνει από το στόχο. Σίγουρα, αν ξεκινήσουμε να μιλάμε για την προετοιμασία (η οποία θα πρέπει να είναι πολύχρονη, καθώς πρέπει να έχεις ένα σοβαρό υπόβαθρο), δε μας φτάσει ένα κείμενο γιατί τα... χιλιόμετρα είναι πολλά. Όμως σημαντικό είναι να νιώθεις καλά με το σώμα σου και το σώμα σου να νιώθει δυνατό για τον αγώνα που έρχεται. Εξίσου σημαντική είναι και η ψυχική υγεία. Να παραμείνεις ήρεμος με ευχάριστη διάθεση, αλλά πάντα προσηλωμένος στο στόχο.

Το δεύτερο πράγμα είναι η σωστή τροφοδοσία. Η σωστή ενυδάτωση και η σωστή τροφή, τόσο πριν, όσο κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τον μαραθώνιο. Σαφώς και ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι η διατροφή του αθλητής καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, αλλά κυρίως της προετοιμασίας του, αλλά ας επικεντρωθούμε στον αγώνα που βρίσκεται μπροστά μας. Πριν τον αγώνα, είναι βασικό να χρησιμοποιήσουμε τα απλά τρόφιμα που έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν, καθώς . Προσπαθήστε να αποφύγετε κάτι νέο, κάτι πολύ πικάντικο και κάτι που γνωρίζετε ότι δύσκολα μπορεί να χωνέψει ο οργανισμός σας. Κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου είναι καλό να χρησιμοποιείται εύπεπτα προϊόντα και προϊόντα γρήγορης δράσης, όμως ενεργειακά τζελ, κάποια ισοτονικά ροφήματα ή ακόμα και τροφή που να έχει συγκεκριμένη σύσταση υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Τα παραπάνω φυσικά, έχουν δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και είναι ανάλογα με τον κάθε οργανισμό.

Μετά τον αγώνα, σκεφτείτε ότι πρέπει να δώσετε στο σώμα σας μία απόλαυση και ανεφοδιαστείτε με πολλές θερμίδες. Θα πρέπει να πάρετε μερικά στερεά τρόφιμα και να συνεχίσετε την ενυδάτωση. Στο σημείο να φτάνουν τα ούρα σας να είναι ελαφρώς κίτρινα/διαυγή. Αυτό είναι ιδανικό από την εμπειρία μου. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα τόσο το χειρότερο και δείχνει πως χρειάζεται να προσθέσουμε περισσότερα υγρά.

Μόλις τελειώσει ο Μαραθώνιος, συνεχίστε να κινείστε. Ξέρω ότι η ξεκούραση είναι το πρώτο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε, αλλά αν μπορείτε να συνεχίσετε να κινείστε θα βοηθήσει τα πόδια σας να αποβάλλουν όλα τα "κακά πράγματα", που έχει δημιουργήσει η υπερπροσπάθεια.

Η επόμενη συμβουλή που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας είναι να προσπαθήσω να ξεκουραστώ. Ξέρω ότι θα είναι δύσκολο, αλλά δεν έχετε χρόνο για χάσιμο, καθώς ο επόμενος μαραθώνιος είναι σε λιγότερες από 24 ώρες. Άρα πρέπει να το δουλέψετε αυτό προκειμένου να πετύχετε περισσότερη ανάρρωση. Προσωπικά, μου αρέσει κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης να φοράω κάλτσες συμπίεσης, να χαλαρώνω τους μύες μου με τα μπαλάκια τύπου "lacrosse", τα οποία είναι ιδανικά για μασάζ, καθώς και να χρησιμοποιώ ιμάντες για να τεντώσω τους μύες μου σε όλο το σώμα.

Τώρα, όταν έρθει η επόμενη ημέρα, δηλαδή ο επόμενος μαραθώνιος, πρέπει να ξεχάσετε ότι τρέξατε την προηγούμενη ημέρα... Απλά τρέξτε σαν να ξεκινάτε φρέσκος τον πρώτο σας αγώνα. Το σώμα σας θα είναι κουρασμένο, αλλά αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό και σας υπόσχομαι πως μετά από λίγα χιλιόμετρα θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Να θυμάστε ότι μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο καύσιμο για κάθε επιπλέον Μαραθώνιο, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που είναι πρόβλημα, απλά πρέπει να το σχεδιάσετε ανάλογα.

Μετά από κάθε Μαραθώνιο, απλώς σηκωθείτε και επαναλάβετε τα ίδια πράγματα. Νομίζω με αυτές τις ιδέες είστε σε εξαιρετική θέση να ολοκληρώσετε 7 Μαραθωνίους σε 7 ημέρες.

Μείνετε συντονισμένοι... Στο επόμενο άρθρο μας θα αναφερθούμε στο ρόλο της θερμοκρασίας σε έναν αγώνα μεγάλης απόστασης!

Μέχρι τότε να προσέχετε!

Mike