O Michael Wardian, το runbeat και οι σκέψεις ενός δρομέα πριν από έναν μεγάλο αγώνα

 Michael Wardian   12:03 05-01-2021  

O Michael Wardian, το runbeat και οι σκέψεις ενός δρομέα πριν από έναν μεγάλο αγώνα


Ο εκ των κορυφαίων υπερμαραθωνοδρόμων της Αμερικής, Michael Wardian στην αρθρογραφία του στο runbeat.gr αναφέρεται στον μεγάλο αγώνα που πρόκειται να τρέξει μέσα στους επόμενους μήνες και μοιράζεται ανησυχίες και ερωτήματα που πρέπει να διευθετήσει προτού ξεκινήσει. Κάποια απ' αυτά μάλιστα έρχονται σε συνάρτηση με τις σκέψεις που μπορεί να έχει και ο πιο απλός δρομέας που θέλει να πραγματοποιήσει απλά την προπόνησή του.

Στο ξεκίνημα του 2021 θέλω να πραγματοποιήσω ένα από τα μεγάλα όνειρά μου και στο ξεκίνημα του RunBeat θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Αυτό δεν είναι άλλο από το να διασχίσω τις ΗΠΑ από την μία άκρη στην άλλη και θέλω να μοιραστώ ερωτήματα, πιθανές απαντήσεις και ανησυχίες που ταλανίζουν το μυαλό μου όλες αυτές τις ημέρες. Αυτές οι ανησυχίες αντικατοπτρίζονται και σε έναν δρομέα ο οποίος περιμένει με αγωνία τον αγώνα που θα έρθει και πως θα καταφέρει να προσαρμοστεί με βάσει τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσει.

Είχα σκεφτεί να διασχίσω την Αμερική μέσα στο 2020, ωστόσο με ότι συνέβη στον κόσμο δεν ένιωθα άνετα να κάνω κάτι τόσο τολμηρό. Έπρεπε να βεβαιωθώ ότι η οικογένειά μου, οι επιχειρήσεις και οι φίλοι μου είναι εντάξει και τώρα που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός, δε θα περιμένω άλλο, είμαι έτοιμος να πραγματοποιήσω αυτό που έχω σαν όνειρο.

Το να σχεδιάζεις κάτι τόσο πολύπλοκο είναι λίγο υπερβολικό, όμως είναι επίσης και απολαυστικό. Έχω τόσες πολλές ερωτήσεις που γυρίζουν στο μυαλό μου και θα ήθελα να τις μοιραστώ, αναζητώντας απαντήσεις. Τόσες ερωτήσεις που μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε τρέχει σε έναν αγώνα. Είτε αυτός που μπορεί να διοργανώσει κάτι που είναι απόλυτα για τη δική του ευχαρίστηση, είτε εκείνος που θέλει να τρέξει σε έναν αγώνα με στόχο κάποιο χρονικό όριο, είτε εκείνος που απλά θέλει να πραγματοποιήσει την προπόνησή του. Όμως όταν λειτουργείς βάσει πλάνου και οργάνωσης, τότε όλα είναι εφικτά.

-Πότε να ξεκινήσω, από που πρέπει να ξεκινήσω και που να τελειώσω; Η δική μου σκέψη είναι να ξεκινήσω από το Σαν Φρανσίσκο και να τελειώσω στο Ντελαγουέρ. Σκέφτομαι να πραγματοποιήσω αυτό το εγχείρημα Μάρτιο - Απρίλιο. Αυτό όμως το ερώτημα μπορεί να υπάρχει και στο μυαλό του κάθε δρομέα που απλά θέλει να πραγματοποιήσει μία απλή προπόνηση. Από την αυλή του σπιτιού του μέχρι την παραλία. Πότε να ξεκινήσω, έχω δει τον καιρό, ποια θα είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσω;

-Πόσα χιλιόμετρα μπορώ να κάνω τη μέρα; Η σκέψη μου είναι 42-80 χιλιόμετρα την ημέρα, ούτως ώστε να μπορέσω να φτάσω στο στόχο μου, υπολογίζοντας πως αυτό θα μπορέσω να το έχω ολοκληρώσει σε λιγότερο από 74 ημέρες. Το ίδιο πράγμα μπορεί να σκεφτεί και ο δρομέας που θα πραγματοποιήσει την προετοιμασία του για έναν αγώνα, έναν μαραθώνιο, έναν υπερμαραθώνιο. Πόσα χιλιόμετρα είναι ικανοποιητικά για να καταφέρω να φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα πριν τον αγώνα;

-Που θα μένω αυτές τις ημέρες; Να μείνω σε τροχόσπιτο, σε ξενοδοχεία ή σε κάμπινγκ; Το κομμάτι της διαμονής είναι από τα πιο σημαντικά ερωτήματα, γιατί η ξεκούραση είναι το σημαντικότερο κομμάτι ενός δρομέα. Και όταν μιλάμε για τέτοιες αποστάσεις καθημερινή, η διατροφή και ο ύπνος παίζουν καταλυτικό ρόλο.

-Χρειάζεται να έχω δίπλα μου κάποια άτομα; Εάν ναι, πόσα; Ελπίζω να έχω μαζί μου 2-3 άτομα για να με βοηθήσουν σ' αυτό το εγχείρημα. Σαφώς και είναι καλό να έχεις μαζί σου κάποιους δικούς σου ανθρώπους σε μία προσπάθεια που θέλει ασφαλώς ψυχολογική τόνωση καθ' όλη τη διάρκειά της, όμως παρ' όλα αυτά χρειάζεται και υποστήριξη αγωνιστική.

-Θα αντέξει το σώμα μου σε κάτι τόσο επίπονο; Δουλεύω πολύ σκληρά για να είμαι έτοιμος. Αυτό είναι το μότο του κάθε δρομέα. Ο καθένας που θέλει να πετύχει έναν στόχο πρέπει να μοχθήσει γι' αυτόν, να δουλέψει σκληρά και να καταφέρει να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο για να νιώσει σίγουρος για τον εαυτό του.

-Ποια θα πρέπει να είναι η διατροφή μου πριν και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής; Αυτό το κομμάτι είναι λειτουργικό στον καθένα ξεχωριστά. Είναι το πως έχεις διαμορφώσει τις συνήθειές σου, πως έχεις δημιουργήσει τις διατροφικές σου συνήθειες τα τελευταία χρόνια και ειδικά στην προετοιμασία σου πριν από έναν αγώνα.

-Τι παπούτσια να χρησιμοποιήσω; Τι κάλτσες να φορέσω; Χρειάζεται να έχω εξαρτήματα μαζί μου, όπως κοντάρια; Σκέφτομαι τα Hoka one one, τα Bondi Β, τα Clifton και τα Rincon για τα παπούτσια που πρέπει να χρησιμοποιήσω. Παράλληλα μου λατρεύω τις κάλτσες Injinji που κάνουν πιο άνετο το πάτημα. Αναφορικά τώρα με τα εξαρτήματα, σκοπεύω να έχω μαζί μου κοντάρια. Κάθε δρομέας πρέπει να προετοιμάζει τον αγώνα του. Τα παπούτσια είναι το σημαντικότερο, αλλά τόσο ο ρουχισμός όσο και ο εξοπλισμός αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια ενός δρομέα.

-Πρέπει να θυμηθώ να έχω πάνω μου χρήματα για τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης. Πάντα πρέπει να προνοήσεις και να είσαι έτοιμος για παν ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

Αυτά φυσικά δεν είναι όλα τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σήμερα, αλλά πρέπει να εξεταστούν για να αντιμετωπιστούν. Σε τέτοιου είδους αγώνες, πρέπει να προετοιμάζουμε το μυαλό, το σώμα και τις συνθήκες μας. Η προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα είναι το σημαντικότερο όλων. Από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο αγώνα. Από την πιο εύκολη μέχρι την πιο επίπονη προπόνηση που θα πραγματοποιήσεις.

Έχω ξεχάσει κάτι; Μπορεί ναι αλλά μπορεί και όχι, θα φανεί στην πορεία. Άλλωστε καλό είναι να αφήνουμε και κάτι στη μαγεία του τρεξίματος... Ανυπομονώ να μοιραστώ αυτό το ταξίδι μαζί σας μέσα στους επόμενους μήνες.

Cheers,

Michael Wardian