Mo Farah: Το παιδί από τη Σομαλία που ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου, ετοιμάζεται για την τελευταία του παράσταση

 Πάνος Κατσαρός   15:12 09-09-2023  

Mo Farah: Το παιδί από τη Σομαλία που ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου, ετοιμάζεται για την τελευταία του παράσταση


Ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους στην ιστορία του τρεξίματος και του στίβου γενικότερα, ο Mo Farah, ετοιμάζεται για την τελευταία του… παράσταση, αφού αύριο, Κυριακή (10/09) θα δώσει τον τελευταίο αγώνα στην επαγγελματική του καριέρα λαμβάνοντας μέρος στο Great North Run, στο Ταϊνσάιντ της Βόρειας Αγγλίας.





«Είναι πολύ συναρπαστικό που θα ολοκληρώσω την καριέρα μου στο Great North Run. Ήταν ένας πολύ καλός αγώνας για εμένα όλα αυτά τα χρόνια κι αυτή είναι η τελευταία φορά. Αυτός ο αγώνας σημαίνει πολλά για εμένα» ανέφερε μεταξύ άλλων για τον τελευταίο αγώνα της καριέρας του ο Mo Farah, λέγοντας με τον τρόπο του ότι θα είναι μία συγκινητική στιγμή για τον ίδιο.

Η δρομική κοινότητα θα αποχαιρετήσει έναν πραγματικό θρύλο, που έχει γράψει τη δική του ιστορία σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο εντός όσο και εκτός στίβου. Αυτός είναι ο Mo Farah…

Από Hussein Abdi Kahin σε Mo Farah και από την Σομαλία στη Μεγάλη Βρετανία

Ο Sir Mohamed Muktar Jama Farah (Mo Farah) γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου 1983 ως Hussein Abdi Kahin στη Σομαλιλάνδη, βόρεια της Σομαλίας. Πριν καταφέρει να γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους δρομείς όλων των εποχών, ο Βρετανοσομαλός αθλητής χρειάστηκε να περάσει από πάρα πολλές δυσκολίες, έχοντας βιώσει και trafficking.

Σε μία συγκλονιστική αφήγησή του σε ντοκιμαντέρ του BBC, ο Mo προχώρησε σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το παρελθόν του και τα δύσκολα πρώτα χρόνια της ζωής του, δηλώνοντας ότι είχε πέσει θύμα trafficking στα εννέα του χρόνια και ότι βίωσε την καταναγκαστική οικιακή εργασία.

Παρότι στο παρελθόν ο παγκόσμιος πρωταθλητής του στίβου είχε ισχυριστεί ότι έφυγε από τη Σομαλία σε ηλικία οκτώ ετών για να ζήσει με τον πατέρα του στη Βρετανία και ότι οι γονείς του αποφάσισαν με πόνο ψυχής να μεγαλώσουν τρία από τα έξι παιδιά τους στο Λονδίνο, ώστε να έχουν την ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής, ο ίδιος τόνισε ότι αυτό δεν ίσχυε.

 

«Όταν ήμουν τεσσάρων ετών, ο πατέρας μου σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο και διαλυθήκαμε ως οικογένεια»

Στο ντοκιμαντέρ «The Real Mo Farah» του BBC ξεδιπλώνεται η πραγματική ιστορία του 40χρονου σήμερα αθλητή, που απέδρασε από τον πόλεμο στη Σομαλία για να φτάσει με ψεύτικο όνομα στη νέα του πατρίδα συνοδευόμενος από μια άγνωστη γυναίκα με σκοτεινούς σκοπούς...

«Οι περισσότεροι άνθρωποι με γνωρίζουν ως Μο Φάρα, αλλά αυτό δεν είναι το όνομά μου ούτε η πραγματικότητα. Η αληθινή μου ιστορία είναι ότι γεννήθηκα στη Σομαλιλάνδη, βόρεια της Σομαλίας, ως Χουσέιν Αμπντί Καχί. Σε αντίθεση με όσα έχω υποστηρίξει στο παρελθόν, κανένας από τους γονείς μου δεν έζησε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Όταν έφτασε στη Βρετανία, ο Φάρα πήγε να ζήσει με ένα παντρεμένο ζευγάρι που του φερόταν άσχημα. Ο δάσκαλος Φυσικής Αγωγής στο σχολείο που πήγαινε, ο Άλαν Γουάτκινσον, έσωσε το αγόρι και το βοήθησε να υποβάλει αίτηση για τη βρετανική υπηκοότητα, χρησιμοποιώντας το ψεύτικο όνομά του. Στο ντοκιμαντέρ, ο αθλητής παραδέχεται επίσης ότι το όνομα Μοχάμεντ Φάρα άνηκε σε ένα άλλο παιδί και χρησιμοποιήθηκε από τους διακινητές του για τη δημιουργία πλαστού διαβατηρίου.

«Όταν ήμουν τεσσάρων ετών, ο πατέρας μου σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο και διαλυθήκαμε ως οικογένεια. Χωρίστηκα από τη μητέρα μου και με έφεραν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο με το όνομα ενός άλλου παιδιού, του Μοχάμεντ Φάρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αθλητής.

Ο Farah εξήγησε ότι η μητέρα του έστειλε τον ίδιο και τον δίδυμό αδελφό του, Χασάν, να ζήσουν με έναν θείο τους στο γειτονικό Τζιμπουτί ώστε να είναι πιο ασφαλείς. Ο Φάρα λέει ότι θυμάται μια γυναίκα να επισκέπτεται το σπίτι αρκετές φορές και να τον παρατηρεί. Έπειτα του είπαν ότι εκείνη θα τον πήγαινε στην Ευρώπη για να ζήσει με συγγενείς. Επίσης τον ενημέρωσαν ότι στο εξής το όνομά του θα ήταν Μοχάμεντ. «Σαν παιδί, δεν αμφισβητείς ποτέ αυτό που σου λένε» αναφέρει στην εξομολόγησή του.

 

Όταν ο Mo Farah έφτασε στη νέα του πατρίδα, όμως, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σκληρή πραγματικότητα. «Είχα μαζί μου τα στοιχεία επικοινωνίας του συγγενή μου, αλλά μόλις φτάσαμε στο σπίτι της, η κυρία αυτή πήρε το χαρτί, το έσκισε μπροστά μου και το έριξε στον κάδο των σκουπιδιών. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι είχα μπλέξει».

Η σύζυγός του, Τάνια, εξήγησε ότι λίγο πριν παντρευτούν το 2010 συνειδητοποίησε ότι «υπήρχαν πολλά κενά στην ιστορία του» αλλά τελικά με τις ερωτήσεις της κατάφερε να του εκμαιεύσει την αλήθεια.

Το όνειρο του ποδοσφαίρου και η επιλογή του τρεξίματος που τον ανέβασε στην κορυφή

Ο 40χρονος σήμερα αθλητής κατάφερε να πάει σχολείο σε ηλικία 11-12 ετών στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο Feltham Community College, με τον γυμναστή του, Alan Watkinson να καταφέρνει να διακρίνει το αθλητικό του ταλέντο και την προοπτική που είχε να κάνει κάτι καλό.

Οι αρχικές φιλοδοξίες του ήταν να γίνει μηχανικός ή ποδοσφαιριστής, έχοντας όνειρο να φτάσει κάποια στιγμή στην Άρσεναλ. Όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος σε συνέντευξή του, έπαιξε ποδόσφαιρο σε τοπικό επίπεδο μέχρι τα 14-15 του όμως από ένα σημείο κι έπειτα ανακάλυψε ότι δεν «καταλάβαινε» το ποδόσφαιρο, αφού δεν είχε την ικανότητα να διαβάσει ένα παιχνίδι και να κάνει τις ανάλογες κινήσεις με την μπάλα.

Αυτό τον οδήγησε στο να επιλέξει το τρέξιμο, κάτι το οποίο ήταν σίγουρα μία σωστή επιλογή, όπως αποδείχθηκε αργότερα…

Το τρέξιμο, οι επιτυχίες και η αναρρίχηση στην κορυφή

Έχοντας αποφασίσει να κάνει μία… στροφή και να ακολουθήσει το τρέξιμο, ο Mo Farah έλαβε μέρος στους πρώτους του αγώνες σε διάφορες διοργανώσεις της Βρετανίας σε επίπεδο σχολείων και στη συνέχεια έδειξε ότι είχε όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει.

«Δεν θέλω να είμαι ο νούμερο ένα στην Βρετανία, θέλω να βρίσκομαι εκεί ψηλά με τους κορυφαίους» είχε πει το 2005 ο Mo Farah και το απέδειξε, με την πορεία του στη συνέχεια να είναι γνωστή.

 

Ο Βρετανοσομαλός δρομέας κατάφερε, μέχρι και σήμερα, μία ημέρα πριν ολοκληρώσει την πλούσια και πολυετή καριέρα του να έχει στην κατοχή του πολλά ρεκόρ Βρετανίας, και όχι μόνο.

Τα ρεκόρ του Mo Farah στον ανοικτό στίβο:

Mo Farah: Το παιδί από τη Σομαλία που ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου ετοιμάζεται για την τελευταία του παράσταση runbeat.gr

Τα ρεκόρ του Mo Farah στον κλειστό στίβο:

Mo Farah: Το παιδί από τη Σομαλία που ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου ετοιμάζεται για την τελευταία του παράσταση runbeat.gr

Τέσσερις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής

Ο Mo Farah κατάφερε κάτι ανεπανάληπτο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και του Ρίο, αφού κατάφερε να κατακτήσει χρυσά μετάλλια στα 5.000 και τα 10.000 μέτρα και στις δύο διοργανώσεις! Στις 4 Αυγούστου 2012 πήρε το χρυσό μετάλλιο στα 10.000 μέτρα στο Λονδίνο με χρόνο 27:30.42, ενώ στις 11 Αυγούστου έκανε το double με το χρυσό και στα 5.000 μέτρα με χρόνο 13:41.66.

Στην Βραζιλία το 2016 και συγκεκριμένα στις 13 Αυγούστου, ο Farah πήρε το χρυσό στα 10.000 μέτρα με χρόνο 27:05.17, ενώ στις 20 Αυγούστου ολοκλήρωσε τον άθλο του, τερματίζοντας πρώτος στα 5.000 μέτρα της διοργάνωσης.

Ο Mo Farah, στην πορεία της καριέρας του γέμισε το βιογραφικό του με τεράστιες επιτυχίες, κατακτώντας πολλά μετάλλια σε διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις. Μεταξύ άλλων, ο Farah είναι έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (3 Χ 5.000μ. – 3 Χ 10.000μ.), έχει ένα διαμάντι Diamond League (2017, 5.000μ.), ενώ είναι και πέντε φορές πρωταθλητής Ευρώπης στις ίδιες αποστάσεις, έχοντας σημαντικές διακρίσεις τόσο στον μαραθώνιο, όσο και στον ημιμαραθώνιο, αλλά και στο ανώμαλο έδαφος.

Όσον αφορά τους Major μαραθωνίους, ο Mo Farah έχει κερδίσει στον μαραθώνιο του Σικάγο το 2018 και έχει πάρει την τρίτη θέση στον μαραθώνιο του Λονδίνου, την ίδια χρονιά.




Όταν ο Mo Farah έγινε… Sir

Σε μία όμορφη τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, ο Mo Farah χρίστηκε ιππότης από την δια χειρός της Βασίλισσας Ελισάβετ. Πρόκειται για την υψηλότερη ίσως τιμή που μπορεί να αποκτήσει άνθρωπος στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία του απονεμήθηκε λόγω της προσφοράς του στο Νησί.

 

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που έχω τιμηθεί με μια τέτοια διάκριση από τη χώρα που είναι το σπίτι μου, από τότε που έφτασα εδώ σε ηλικία 8 ετών» είχε δηλώσει τότε ο Sir Mo Farah.

Mo Farah: Το παιδί από τη Σομαλία που ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου, ετοιμάζεται για την τελευταία του παράσταση runbeat.gr