Χαράλαμπος Πιτσώλης, Παναγιώτα Βλαχάκη, Ανέστης Παπούλιας-Κυνηγώντας το όνειρο υπό τους ήχους του Μότσαρτ (Μαραθώνιος Βιέννης, 21/04/2024)

 Στέφανος Αντωνάκης   18:39 18-04-2024  

Χαράλαμπος Πιτσώλης, Παναγιώτα Βλαχάκη, Ανέστης Παπούλιας-Κυνηγώντας το όνειρο υπό τους ήχους του Μότσαρτ (Μαραθώνιος Βιέννης, 21/04/2024)


Α. Μαραθώνιος Βιέννης, 21/04/2024: υπό τις μελωδίες του Μότσαρτ θα κυνηγήσουν τα όνειρά τους οι Χαράλαμπος Πιτσώλης, Παναγιώτα Βλαχάκη και Ανέστης Παπούλιας.

Β. Πίνακες περασμάτων 42 χιλιομέτρων για Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Βιέννη και Κοπεγχάγη.

Γ. Μαραθώνιος Ρότερνταμ, 14/04/2024: Μεγάλη εμφάνιση για τη Γκλόρια Πριβιλέτζιο (2:37’59’’). Γκλόρια εσύ, σούπερ σταρ! Σχόλια για 36 δρομείς (Παρίσι, Μεσσήνη, Μιλάνο, Πάτρα).

Δ. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10000 μέτρων, Αίγιο, 20/04/2024. Ντέρμπυ γιγάντων στων αγώνα των ανδρών / φαβορί φαντάζει η Μαρινάκου στον αγώνα των γυναικών.

Επιμελείται και σχολιάζει ο Στέφανος Αντωνάκης


Πρόλογος

Υπάρχουν άνθρωποι που αποτέλεσαν για το γράφοντα φίλους και δάσκαλους, πρότυπα κι ινδάλματα, πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού, άνθρωποι που άφησαν το δικό τους βαθύ αποτύπωμα στα του χώρου μας. Συνηθίζω να αφιερώνω τα γραφόμενα μου κάθε φορά σε κάποιον από εκείνους, ως ένα ελάχιστο «τιμής ένεκεν» και ένα μικρό προσωπικό «ευχαριστώ». Ετούτη τη φορά, θα ήθελα να τιμήσω τον σπουδαίο Νότη Παπούλια, κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ στα 5000 μέτρα (13’28’’, Μπρούνο Τζάουλι, 11/06/1995). Όποτε έτρεχε ο Νότης έμοιαζε να ίπταται, με τα πόδια του να μην ακουμπούν καν στο έδαφος – και τότε, απλώς ψάχναμε τον δεύτερο, καθώς η πρώτη θέση άνηκε σε εκείνον… Στο Νότη λοιπόν αφιερώνεται το παρών κείμενο.

 

Α. Μαραθώνιος Βιέννης, 21/04/2024: υπό τις μελωδίες του Μότσαρτ θα κυνηγήσουν τα όνειρά τους οι Χαράλαμπος Πιτσώλης, Παναγιώτα Βλαχάκη και Ανέστης Παπούλιας.

Και οι τρεις δρομείς μας διανύουν μια εξαιρετική περίοδο, βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση κι εκτιμώ ότι ο στόχος της κατάρριψης των ατομικών τους ρεκόρ είναι απόλυτα εφικτός και πραγματοποιήσιμος. Κι ενώ έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι ο δρόμος προς την κορυφή είναι πολύ δύσκολος, η κατάρριψη ενός ατομικού ρεκόρ εξαρτάται από εμάς τους ίδιους κάθε φορά. Ο Χαράλαμπος, η Παναγιώτα και ο Ανέστης έχουν 2:21’00’’ (Αμβούργο, 2023), 2:43’00’’ (Ενσέντε, 2016) και 1:09’32’’ (Ημιμαραθώνιος Ρώμης, 2024) αντίστοιχα. Θεωρώ ότι το βράδυ της Κυριακής θα τους βρει όλους υγιείς, ικανοποιημένους και 100% εντός στόχου! Στην ίδια διοργάνωση θα αγωνιστούν και ο εξαιρετικός Δημήτρης Λινάρδος (εκτιμώμενη επίδοση το 2:28’45’’) κι ο πρωτοεμφανιζόμενος Γιώργος Πουρναράς (δυναμικής οριακά για το 2:30’00’’ συν/πλην 1’00’’). Την ίδια μέρα, στην Κοπεγχάγη του Άντερσεν θα παρακολουθήσουμε και τον πολύ δυνατό Μιχάλη Χατζηιωάννου. Στον πίνακα που ακολουθεί θα δείτε την εικόνα που εκτιμά ο γράφοντας ότι θα έχουν οι αγώνες των αθλητών μας.

Β. Πίνακες περασμάτων 42 χιλιομέτρων για Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Βιέννη και Κοπεγχάγη.

Πλούσια θα είναι ωστόσο και η αγωνιστική δράση εντός των συνόρων το προσεχές σαββατοκύριακο, με δυο ιστορικές διοργανώσεις να ξεχωρίζουν στο καλεντάρι: ο Διεθνής Μαραθώνιος Θεσσαλονίκης Μέγας Αλέξανδρος κι ο Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου. Το περιορισμένο του διαθέσιμου χρόνου δεν επιτρέπει στο γράφοντα να γίνει εκτενέστερος – θα ήθελα ωστόσο να σταθώ λίγο σε κάποιους εκ των αθλητών μας. Η «ράμπο» Ματίνα Νούλα εκτιμώ ότι θα είναι η πρώτη νικήτρια στη Θεσσαλονίκη (2:43’10’’, συν/πλην 1’00’’). Στην ίδια διοργάνωση εκτιμώ ότι θα ξεχωρίσουν κι οι Κοσμάς Πλακέτας (εκτ. επίδοση 2:31’00’’ συν/πλην 1’00’’) κι ο φιλότιμος Γιάννης Κρέκας ((εκτ. επίδοση 2:35’30’’ συν/πλην 1’00’’). Να ευχηθώ εδώ στην σύζυγό του κι εξαιρετική δρομέα Βασιλική Κωνσταντοπούλου να είναι σύντομα κοντά μας υγιής και δυνατή. Στην ίδια διοργάνωση θα παρακολουθήσουμε την οικουμενική αθλήτρια του μεγάλου Χριστόφορου Μερούση (κι εκ των κορυφαίων αθλητριών της Χίου) Μαρία Μανιώδη. Εκτιμώ ότι θα κάνει μια μεγάλη εμφάνιση αντίστοιχη της δυναμικής της. Τέλος, ο 69 ετών σήμερα δάσκαλος από τα πανέμορφα Μάλια Μιχάλης Μπελιβανάκης είναι έτοιμος να δείξει άλλη μια φορά ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός. Μιχάλη, έχεις τη γνώση, τη δύναμη και τη θέληση, και θεωρώ ότι θα ρθει το ατομικό ρεκόρ. Την αγάπη μου!

Παρακάτω ακολουθεί ένας πίνακας προτεινόμενων περασμάτων, με την προτροπή να τον αξιοποιήσετε όπως κρίνετε, ανεξάρτητα από το πού (και πότε) θα αγωνιστείτε σε μαραθώνια απόσταση.

Φίλοι μου καλοί, μην παρασυρθείτε από την εορταστική ατμόσφαιρα της διοργάνωσης, ζήστε το, απολαύστε το, ακολουθήστε το πλάνο σας και θα δικαιωθείτε. Άλλωστε, πάντα μα πάντα, νίκη είναι ο τερματισμός. Και να θυμάστε – στον (υγιή) αθλητισμό δεν υπάρχει η έννοια της ήττας. Είτε νικάμε, είτε μαθαίνουμε. Η αγάπη στον αθλητισμό φέρνει τη δράση. Η δράση φέρνει τη γνώση, η γνώση την αλήθεια, κι η αλήθεια την αγάπη που μας ενώνει όλους. Γιατί τελικά, παραφράζοντας το ρηθέν., υπάρχουν εφτά τύποι αθλητών. Ο φωτεινότερος (τύπος α), είναι εκείνος που τον σέβονται γιατί είναι έντιμος και ευγενής. Ο καλύτερος (β) ανάμεσα στους δρομείς είναι εκείνος που είναι χρήσιμος. Δυνατός (γ) είναι εκείνος που ξέρει να νικά τις επιθυμίες του. Πλούσιος (δ) είναι εκείνος που είναι ευχαριστημένος από τον κλήρο του. Σοφός (ε) είναι εκείνος που προσπαθεί να μάθει κοντά στους άλλους. Τιμημένος (στ) είναι εκείνος που τιμά τους συναθλητές του. Ευτυχισμένος (ζ) τέλος, είναι εκείνος που έχει δίπλα του τον κατάλληλο σύντροφο ως στήριγμα, απάγκιο, συνοδοιπόρο, έμπνευση και αγάπη – προσοχή όμως εδώ, καθώς λένε ότι όποιος παντρεύεται στα σκοτεινά χωρίζει στο φως της μέρας… Εσείς πού κατατάσσετε εαυτόν;

Γ. Μαραθώνιος Ρότερνταμ, 14/04/2024: Μεγάλη εμφάνιση για τη Γκλόρια Πριβιλέτζιο (2:37’59’’). Γκλόρια εσύ, σούπερ σταρ! Σχόλια για 36 δρομείς (Παρίσι, Μεσσήνη, Μιλάνο, Πάτρα).

Για άλλη μια φορά η Γκλόρια Πριβιλέντζιο πετυχαίνει την καλύτερη επίδοση Ελληνίδας αθλήτριας – με το 2:37’59’’ που έκανε στο Ρότερνταμ ξεπερνάει μάλιστα το δικό της 2:38’48’’ που είχε κάνει στο Ρότερνταμ το 2018! Γκλόρια, είμαστε αυτό που κατ’ επανάληψη κάνουμε – το ότι επί 7 χρόνια έχεις την καλύτερη επίδοση στο Μαραθώνιο λέει πολλά! Ξεχωρίζει γιατί δεν θεωρεί τον εαυτό της αλάνθαστο, έχει έναν εξαιρετικό προπονητή (Γιάννης Περήφανος, τα εύσημα και σε εκείνον), διαθέτει ένα πολύ δυνατό μυαλό (κι ακόμη δυνατότερη ψυχή) και δουλεύει συνεχώς στα κόκκινα – βάλτε τα όλα αυτά μαζί, και θα δείτε ότι οι επιτυχίες της Γκλόρια δεν κρύβουν κάποιο μυστικό. Εύγε! Να χαρείς την επιτυχία σου με την όμορφη κορούλα σου και το σύζυγό σου Γιώργο, και να μην ξεχνάς την Υπατία. Την αγάπη μου!

Εκτός όμως από τη Γκλόρια, πολλοί αγαπημένοι μου αθλητές αγωνίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε Ελλάδα κι Ευρώπη, και θα επιθυμούσα να απευθύνω από εδώ έναν χαιρετισμό.

Στη Μεσσήνη, ξεχώρισαν οι αθλητές του εξαιρετικού κι ήσυχου κόουτς κου Γεώργιου Τσαλτάκη. Ο πρώτος νικητής  Χρήστος Γαλανόπουλος (2:30’46’’) έδειξε ότι είναι αθληταράς, και το μέλλον του ανήκει. Μπράβο! Πρώτη νικήτρια ήταν η Ιουλία Παναγιωτοπούλου (2:50’57’’). Η συναισθηματική γιατρίνα μας έκανε πολύ μεγάλο ατομικό ρεκόρ, θέτοντας ψηλά τον πήχη για τη συνέχεια. Ο πάντα ευγενής Χρήστος Πουρναράς (2:50’24’’) έδειξε ότι είναι σταθερή αξία είτε μιλάμε για ιατρική είτε μιλάμε για αθλητικές δεξιότητες! Ο Παναγιώτης Καρούτζος (2:37’35’’) είχε μεν μια πολύ δυνατή επίδοση, που ωστόσο δεν ανταποκρίνεται στη δυναμική του. Αν δεν τον ταλαιπωρούσε κάποιος τραυματισμός θεωρώ ότι θα πετύχαινε κάτι ακόμη καλύτερο – κι ωστόσο, κρίνω ότι το 1:12’41’’ ήταν πολύ γρήγορο πρώτο μισό… Σταθερή αξία είναι κι η Ξένια Κατσιμάντου, με ένα πανάξιο 2:55’07’’.

Στο Παρίσι δικαιωματικά «σημαιοφόρος» της ελληνικής αποστολής ήταν ο φίλος Χρήστος Κώνστας (2:54’54’’). Πάντα με τον πήχη πολύ ψηλά, ξεχωρίζει όχι μόνο για τις αθλητικές αρετές του, όσο και για τη γενικότερη συνεισφορά του στα του χώρου μας (δημόσιος λόγος, οξυδερκείς αναλύσεις, θαρραλέες τοποθετήσεις). Το μάθημα στην ανηφόρα του Μάκρο απέδωσε…! Ο Νίκος Κουβίδης κυνήγησε το sub3, ήταν όμως ελαφρώς άτυχος, σταματώντας σε ένα έτσι κι αλλιώς εξαιρετικό 3:04’09’’. Ψηλά το κεφάλι Νίκο, τα καλύτερα θα ρθουν. Η πάντα πειθαρχημένη Βιβή Μερέντη (3:30’50’’) είχε μια εμφάνιση κατάλληλη για σεμινάριο, που της έδωσε και ατομικό ρεκόρ. Πολλά συγχαρητήρια Βιβή, και περαστικά στο σύζυγό σου τον Θάνο. Εξίσου άριστη τακτική ακολούθησε κι ο Κώστας Αντωνακάκης, και το ατ. Ρεκόρ (3:32’36’’) ήρθε ως δίκαιη επιβράβευση. Κώστα ήσουν καλλιτέχνης! Ο Μάνος Συντιχάκης (3:33’55’’) ήταν άτυχος καθότι τραυματίας, παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι παρέα με τον πάντα φιλότιμο Μανώλη Ανυφαντάκη απολαύσατε τον αγώνα στην Πόλη του Φωτός! Ηρωική εμφάνιση έκανε ο Δημήτρης Μανελάκης (3:38’21’’), τρέχοντας με διάστρεμμα. Εύγε! Η Μαρία Ζαραφονίτη προσέθεσε άλλη μια πολύ καλή εμφάνιση (3:43’20’’) στην πλούσια συλλογή της. Ο Βαγγέλης Φανουργάκης είχε μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση (3:50’07’’). Βαγγέλη, ψηλά το κεφάλι και μάζευε εμπειρίες – ο Μαραθώνιος βιώνεται, δεν διδάσκεται. Λίγο πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 4 ωρών, ο δάσκαλος Γιώργος Σπυριδάκης (4:05’01’’) έκανε μεγάλη εμφάνιση, κι όπου να ναι θα πιάνει το γιο του Γιάννη. Μπράβο!

Στο Μιλάνο, σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής ήταν ο Αθανάσιος Μπαρμπαγιάννης (2:29’10’’). Πολύ καλή εμφάνιση, ατομικό ρεκόρ, κι αν δεν ήταν λίγο ανυπόμονος στην αρχή, ίσως η τελική του επίδοση να ήταν κατά 1’30’’ καλύτερη. Μου αρέσεις γιατί τολμάς, μπράβο. Ο φιλότιμος Γιάννης Δαμανάκης (2:37’01’’) έπεσε στην ίδια παγίδα (γρηγορότερο πρώτο κομμάτι), γι αυτό κι εκτιμώ ότι κι εκείνος θα μπορούσε για κάτι καλύτερο (~1’30’’). Τέλος, η Νεκταρία Μπούτση (3:18’56’’) τίμησε κι εκείνη πανάξια τα ελληνικά χρώματα.

Τέλος, ο Ημιμαραθώνιος Πατρών τίμησε στο ακέραιο την πλούσια αθλητική ιστορία της πόλης. Ο Νικόδημος Νικολακέας (1:10’50’’, ατ. Ρεκόρ) ήταν για άλλη μια φορά σταθερός κι άνετος. Ο «αντάρτης» Μιχάλης Παρμάκης (1:12’51’’), και μόνο με τη συμμετοχή του, κόσμησε τον αγώνα. Η δυναμική του ήταν σαφώς για καλύτερη επίδοση, εκτιμώ ωστόσο ότι κάτι πήγε στραβά εκείνη τη μέρα – τι, μόνο εκείνος γνωρίζει. Έχεις την αγάπη μου! Αντίστοιχα προβλημάτισε ο Μιχάλης Ρουμάνος (1:14’02’’). Βάσει της εμφάνισής του στην Αθήνα θεωρούσα ότι έχει στα πόδια του ένα 1:11’30’’ – ας είναι, πάντα έρχεται η επόμενη ημέρα! Ο Γιώργος Καραβίδας (1:15’41’’) στόλισε κι εκείνος με τη συμμετοχή του τη διοργάνωση, ανήκοντας στη γενιά που άνοιξε το δρόμο στους υπόλοιπους. Όλο το μέλλον μπροστά της έχει και η Νάνσυ Κοκορου (1:21’39’’). Πολύ ελπιδοφόρα αθλήτρια, εντυπωσιακής σταθερότητας. Η Έμυ Σαπίου (1:27’30’’), όπως και η Νίκη-Ροδάνθη Διαμαντέα απόλαυσαν έναν αξιοπρεπή αγώνα, που συνοδεύτηκε κι από διάκριση. Ιδανικός συνδυασμός! Ο πρόεδρος Αντώνης Κατσίκης (1:27’28’’) είναι πάντα ήρεμη δύναμη. Εγνωσμένης αξίας τόσο ως προς τις αθλητικές του δεξιότητες όσο και ως προς την κοινωνική του δράση, έχει κατορθώσει να εμπνεύσει και να συσπειρώσει όλο το δρομικό κίνημα της Πάτρας – και τα αποτελέσματα πιστέψτε με, φαίνονται. Ως γνήσιος ηγέτης, δεν τον ενδιαφέρει ο έπαινος αλλά το κοινό καλό. Εύγε Αντώνη, κράτα γερά, έχεις όλες τις ευχές και την αγάπη μου! Πολλά συγχαρητήρια θα ήθελα να στείλω και στον μεγάλο Νίκο Ανδριόπουλο (Βαλκανιονίκης το 1979 στο Μαραθώνιο, με 99 τερματισμούς στη συλλογή του), για την τιμή που του έκαναν οι συμπολίτες του στην Πάτρα, επιλέγοντάς τον ως έναν εκ των συνοδών του διαχρονικού και ιερού συμβόλου της Ολυμπιακής Φλόγας.

Δ. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10000 μέτρων, Αίγιο, 20/04/2024. Ντέρμπυ γιγάντων στων αγώνα των ανδρών / φαβορί φαντάζει η Μαρινάκου στον αγώνα των γυναικών.

Στο πανέμορφο Αίγιο θα διεξαχθεί το Σάββατο 20/04 το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα των 10000 μέτρων. Κι ενώ θα υπάρξουν αρκετές «βαριές» απουσίες (δικαιολογημένα, λόγω φορτωμένου αγωνιστικού προγράμματος), εκτιμώ ότι ειδικά στον αγώνα των ανδρών θα παρακολουθήσουμε πραγματικό ντέρμπι – θεωρώ δε ότι θα σπάσει το φράγμα των 30 λεπτών. Τα φαβορί μεταξύ των ανδρών θεωρώ ότι είναι οι Μάριος Αναγνώστου (μόνιμος νικητής τα τελευταία χρόνια), Κώστας και Νίκος Σταμούλης, Παναγιώτης Πετρουλάκης (αν συμμετάσχει τελικά), Γιώργος Τάσσης, Γιώργος Κύρτσης, Παναγιώτης Γιαννάτης, Δημήτρης Τσάκαλος, Γιώργος Μένης, Χρήστος Βότσος, Γιάννης Ζερβάκης, Αλέξανδρος Σούκουλης και Γιώργος Ιατρουδέλης. Μεταξύ των προαναφερθέντων θα μοιραστούν οι 3 θέσεις του βάθρου, και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε αφ ενός ποιος θα επικρατήσει, αφ ετέρου την κατάληξη των επι μέρους «μονομαχιών». Τα αδέρφια Κώστας και Νίκος Σταμούλης είναι ισάξια. Στην Αθήνα (ημιμαραθώνιος) επικράτησε ο Νίκος – θα πάρει την άτυπη ρεβάνς ο Κώστας; Δυνατές μονομαχίες θα δούμε και μεταξύ των Πετρουλάκη – Αναγνώστου αλλά και των Κύρτση – Γιαννάτη. Αναρωτιέμαι πόσο μπορεί να ανοίξει τα φτερά του ο Τάσσης, αλλά και τι θα κάνει ο Τσάκαλος, ο οποίος έχει μεν αποδείξει πολλές φορές ότι δεν τον πτοούν οι δυσκολίες, αλλά τις τελευταίες μέρες ταλαιπωρείται αρκετά. Ο αγώνας των γυναικών θεωρώ ότι είναι πιο ξεκάθαρος. Ακλόνητο φαβορί η Μαρινάκου, με τις Ειρήνη Τσουπάκη, Μαρία Κάσσου (αν αγωνιστεί), Ισμήνη Παναγιωτοπούλου, Ανθή Βυθούλκα και Αθανασία Κοκόρου να διεκδικούν τις άλλες δυο θέσεις του βάθρου. Ανυπομονώ δε να παρακολουθήσω τον αγώνα της βασίλισσας Ελευθερίας Πετρουλάκη, αλλά και τις Έφη Φλώρου και Ιουλίας Παναγιωτοπούλου.

 

Υστερόγραφο 1: Το καθιερωμένο πριμ του γαλακτομπούρεκου θα το κερδίσουν όσοι κατέβουν έστω κι 1’’ του χρόνου εκτίμησής μου. Η Γκλόρια Πριβιλέντζιο το κέρδισε με το σπαθί της καθώς είχα προβλέψει ένα 2:38’00’’ για το Ρότερνταμ, κι έκανε 2:37’59’’ καθαρό! Ειδικότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα των 10000 μέτρων, κερδίζουν το πριν όσοι άντρες κατέβουν το 29’45’’ και γυναίκες το 33’45’’ αντίστοιχα. Κώστα και Νίκο Σταμούλη, Μάριε Αναγνώστου, Μαρινάκου, δε σας έβαλα δύσκολα, μπορείτε!

Υστερόγραφο 2: Ο 8ος Μαραθώνιος Κρήτης διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία, δείχνοντας ότι η διοργάνωση έχει βρει τα πατήματά της, αφήνοντας ακόμη περισσότερες προσδοκίες για το μέλλον και διαφημίζοντας το νησί μας με τον καλύτερο τρόπο στα πέρατα του κόσμου. Πολλά πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους υπεύθυνους, και ιδιαίτερα στην ψυχή του αγώνα κα Ελένη Πολυχρονάκη. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν επίσης και σε όλους τους συμμετέχοντες – να ξεχωρίσω εδώ τις άριστες εμφανίσεις των Μαριέλλα Τσίπα, Νάντια Συνατζάκη, Ειρήνη Φουρναράκη, Γεώργιου Κουτρούλη, Αλέξανδρου Ανυφαντάκη, Γεώργιου Παπαδάκη, Γεώργιου Σερεπετσιδάκη και Γεώργιου Ανδρουλάκη. Επιφυλάσσομαι για μια εκτενέστερη ανάλυση στο μέλλον.

Κλείνοντας το παρόν, κι εν είδει επιλόγου, μια καλοπροαίρετη προτροπή προς όλους. Δείχνετε πάντα σεβασμό προς το παρελθόν. Παραδειγματιστείτε, παρακολουθήστε το, μελετήστε το, θα γίνετε σοφότεροι. Κι ωστόσο, μην επιτρέψετε ούτε να σας περιορίσει επ’ ουδενί τον τρόπο, ούτε να γίνει φυλακή σας. Θα πατήσετε στα χνάρια των παλαιότερων, παραμένοντας ωστόσο φιλοπερίεργοι και τολμηροί ώστε να ανοίξετε τα δικά σας μονοπάτια, να εξερευνήσετε καινούριους δρόμους και να πάτε τελικά μακρύτερα εκείνων. Μη διστάζετε να πειραματίζεστε, και μην εμπιστεύεστε καμιά βεβαιότητα. Η γνώμη των άλλων (οφείλει να) είναι πάντα συμβουλευτική – δεν υπάρχουν αυθεντίες, και τα πάντα είναι ρευστά. Η αμφιβολία του έξυπνου ανθρώπου είναι πάντα καλύτερη από την σιγουριά του ανόητου. Δουλέψτε έξυπνα, αφού στη ζωή και στην προπόνηση, η ποιότητα είναι σημαντικότερη της ποσότητας, κι όταν έχετε κάνει όσα οφείλετε, να είστε ήσυχοι – το πεπρωμένο σας θα σας αναζητήσει και θα σας βρει. Μέχρι τότε, μην παζαρεύετε την τιμή ενός ψαριού που είναι ακόμη στη θάλασσα, και να θυμάστε ότι η συνεννόηση ανάμεσα στη γάτα και τον ποντικό καταστρέφει το μπακάλη. Όπου γάτα λοιπόν η υπομονή, όπου ποντικός η τακτική κι στρατηγική, κι ο «μπακάλης» του αγώνα αντιμετωπίζεται εύκολα! Κι επειδή ο νους κι η καρδιά μας βλέπουν καλύτερα από τα μάτια μας, αξιοποιήστε τα και θα με θυμηθείτε. Καλούς δρόμους!

Ηράκλειο, 18/04/2024

Με τιμή, Στέφανος Αντωνάκης