Kenya’s Report: Το Runbeat στην προετοιμασία του Koen Naert για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

 Runbeat Team   10:30 20-07-2021  

Kenya’s Report: Το Runbeat στην προετοιμασία του Koen Naert για τους Ολυμπιακούς Αγώνες


Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2018 στο Βερολίνο, ο Βέλγος μαραθωνοδρόμος Koen Naert δεν στέφθηκε απλά πρωταθλητής Ευρώπης, αλλά και έκανε τον καλύτερο χρόνο όλων των εποχών σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση με 2:09.56. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο έτρεξε στον μαραθώνιο και τερμάτισε στην 22η θέση με χρόνο 2:14.53. Τώρα, ο Βέλγος προετοιμάζεται για τον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιαπωνία, στο «Σπίτι των Πρωταθλητών», το Ίτεν της Κένυας. Τον συντρόφευσα σε μία προπόνησή του και με άφησε να πάρω αποκλειστικές πληροφορίες και υλικό από τη ζωή του.

 

Είναι ένα ζεστό πρωινό Τρίτης στο χωριό των δρομέων στο Ίτεν, στην Κένυα. Παρότι έβρεχε όλο το βράδυ, η θερμοκρασία είναι ήδη αρκετά ζεστή σήμερα. Μαζί με τον Βέλγο Koen Naert, βρίσκεται ο φυσιοθεραπευτής Pierre Denays και μαζί με τον προπονητή των δύο πηγαίνουμε με το αμάξι στο στάδιο του Tambach, που είναι περίπου 20 λεπτά μακριά. Εκεί, το χωμάτινο στάδιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.900 μέτρων (500 μέτρα χαμηλότερα από το Ίτεν) και η υψομετρική διαφορά είναι ξεκάθαρα ορατή. Είναι ευκολότερο να τρέξεις εκεί με γρήγορο pace καθώς λόγω της βροχής από το περασμένο βράδυ υπάρχει υψηλή υγρασία, δηλαδή ιδανικές συνθήκες, αρκετά κοντά σε αυτές που θα έχει πιθανότατα την ημέρα του αγώνα στο Σαπόρο.

Στο στάδιο του Tambach βρίσκεται ο Βραζιλιάνος Daniel Chaves, που έχει επίσης προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μπαίνει στο γκρουπ των Βέλγων για προπόνηση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Fartlek 60 δευτερόλεπτα γρήγορα/60 δευτερόλεπτα μέτρια και αλλάζει συνεχώς. Κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τον προπονητή του Koen Naert, τον Raymond Van Paemel. Μου εξηγεί ότι βάζει τον Koen να τρέχει στο στάδιο σήμερα, για να τον δει να τρέχει σε επίπεδη επιφάνεια.

«Σπάνια δίνω συγκεκριμένο pace στον Koen. Στηρίζομαι στο πως αισθάνεται το σώμα και την εμπειρία του. Η επιτυχία των τελευταίων μας δικαιώνει, αλλά δεν είναι κάτι που ισχύει για όλους τους αθλητές. Εάν δεν είσαι αρκετά λογικός και πάντα προπονείσαι πολύ γρήγορα ή πολύ αργά, δεν θα καταφέρεις να κάνεις πρόοδο», μου λέει ο Raymond Van Paemel.

 

Η προθέρμανση ολοκληρώνεται και ο Koen Naert ανταλλάζει απόψεις με τον προπονητή του και του λέει ότι μετά το long run της Κυριακής (36 χλμ. με 3:22 pace), νιώθει τα πόδια του ξανά σε καλή κατάσταση. Οι αθλητές ξεκινούν την προπόνηση και ο Koen Naert δίνει τον ρυθμό. Τρέχει κατά την διάρκεια της αποθεραπείας του σε μέτριο pace, κάτι το οποίο δείχνει την διαφορά κλάσης που υπάρχει μεταξύ στο προσωπικό του ρεκόρ με 2:07.39 και εκείνο του Daniel Chaves με 2:11.10. O φυσικοθεραπευτής του Chaves και του Naert εξηγεί πως: «Είναι σημαντικό για εμένα το να τρέξει σε μέτριο pace την αποκατάστασή του, και έτσι να έχει μεγαλύτερη μέση ταχύτητα στο τέλος. Δεν χρειάζεται πολλή προπόνηση ταχύτητας αυτή τη στιγμή. Εκείνος προτιμά να τρέχει γρηγορότερα στην αποκατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο κάνει πιο εξειδικευμένη προπόνηση για μαραθώνιο».

Ολοκληρώνεται και η προπόνηση Fartlek και ο Daniel Chave

Στο τέλος της προπόνησης, μιλάμε λίγο με τον Brother Colm O'Connel. Εκείνος έφερε το τρέξιμο στην Κένυα, ήταν ο προπονητής του David Rudisha (Ολυμπιονίκης το 2012, το 2016 και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 800 μέτρα) και προς το παρόν προπονεί τον Rhonex Kipruto. Ο O'Connel μιλάει σύντομα για την προπόνηση που κάνουν οι αθλητές του στο στάδιο του Tambach και στη συνέχεια έρχεται η ώρα να οδηγήσουμε για το ξενοδοχείο. Η διάθεση που επικρατεί είναι πολύ καλή, τραγουδάμε και ανταλλάζουμε ιδέες σχετικά με διάφορα θέματα.

Παρότι ο Koen Naert αντιμετωπίζει την προπόνησή του με τεράστιο επαγγελματισμό, είναι και χαλαρός μεταξύ των sessions. Αυτό τον βοηθάει στο να μην παίρνει το τρέξιμο πολύ στα σοβαρά και να δείξει μία σχετική χαλαρότητα. Για αρκετές εβδομάδες, ο Koen συνεχίζει την εκπαίδευσή του σε διάφορα θέματα, μαζί με τις σπουδές του για πτυχίο στη νοσηλευτική. Αυτό λειτουργεί και σαν μία ισορροπία για τον ίδιο, καθώς δεν του αρέσει να κάνει πολύ έντονες προπονήσεις. «Εστίαζα μόνο στα αθλήματα για μερικά χρόνια, αλλά αυτό δεν ήταν καλό μακροπρόθεσμα για το μυαλό μου. Είναι ακόμα μία περιοχή του σώματος που πάντα με προκαλεί και είναι σημαντικό και διασκεδαστικό για εμένα να το βελτιώνω», μου λέει ο Koen.

Μόλις δέκα εβδομάδες πριν, η κόρη του γεννήθηκε. Όταν τον ρώτησα πως είναι να αφήνει την οικογένειά του σπίτι, ο Koen μου είπε ότι ανυπομονεί για το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων και το διάλειμμα μετά. «Μιλάω πολλές φορές τηλεφωνικά μέσα στην ημέρα με τη γυναίκα μου, τον μικρό μου γιο και την κόρη μου. Σίγουρα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένας μεγάλος στόχος για τον οποίο δίνω τα πάντα αυτή τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, ως οικογενειάρχης, δεν είναι κάτι εύκολο για εμένα το να λείπω από το σπίτι για τόσο πολύ καιρό». Τον Οκτώβριο, ο Koen Naert θα επιστρέψει στην Κένυα για ένα training camp τεσσάρων εβδομάδων και ένα καινούριο online training course. Φαίνεται να έχει βρει την τέλεια ισορροπία.

Η φιλοσοφία του Koen Naert και του προπονητή του Raymond Van Paemel είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που ακολουθούν πολλοί αθλητές. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές οδηγίες σχετικά με το tempo στο προπονητικό τους πλάνο δείχνει την καλή σχέση και εμπιστοσύνη που έχουν, όπως βέβαια και τα χρόνια εμπειρίας που έχει ο Koen Naert, αλλά και την καλή αίσθηση του σώματός του. Επίσης προπονούνται λίγο διαφορετικά. Πολύ σπάνια υπάρχει κάποιο session που ο Koen Naert τα δίνει όλα.

Ο προπονητής του Raymond Van Paemel μου λέει: «Δεν θέλω ο Koen να βρίσκεται στο πάτωμα ξεθεωμένος μετά από μία προπόνηση. Για εκείνον που είναι μαραθωνοδρόμος δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος. Προτιμούμε να κάνουμε μακρύτερες επαναλήψεις με μέσο pace και να κάνουμε μικρά διαλείμματα μεταξύ των προπονήσεων». Ένα παράδειγμα είναι μία προπόνηση σαν την 8 x 30 χλμ, με 60 δευτερόλεπτα χαλαρό jogging για ξεκούραση, την οποία έχει ολοκληρώσει ο Koen στο μεγάλο υψόμετρο της Κένυας. Εκτός από τον προπονητή του Koen Naert, στον χώρο βρίσκεται και ο φυσιοθεραπευτής του Pierre Denays. “O Pierre κι εγώ ήμασταν ανταγωνιστές στα μικρά πρωταθλήματα. Πέρυσι στο training camp στο Sestriere στην Ιταλία συναντηθήκαμε ξανά μετά από μερικά χρόνια και ο Pierre μπήκε στο training group μας. Είναι καλό να έχεις μαζί τον φυσικοθεραπευτή σου για να περάσετε μαζί την προπόνηση, αλλά και να έχεις έναν φίλο μαζί σου γι’ αυτές τις 4 εβδομάδες στην Κένυα». Λέει ο Koen για τη συνεργασία του με τον Pierre.

H προετοιμασία του Koen Naert για τον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων πηγαίνει πολύ καλά. Αν και οι συνθήκες στο Τόκιο δεν είναι πολύ καλές για γρήγορους χρόνους, θα είναι σε θέση να πάρει ακόμα και καλύτερη θέση από την 22η που πήρε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Κλείνοντας το μάτι του, μου αποκαλύπτει ότι ήδη στοχεύει στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2022 στο Μόναχο ξανά. Σίγουρα θα ήθελε να υπερασπιστεί τον τίτλο του εκεί.