Από τον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων στην «πρώτη γραμμή» του πολέμου για την πατρίδα του: Η ιστορία του Ουκρανού M. Nyzhnyk

 Runbeat Team   18:03 09-03-2022  

Από τον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων στην «πρώτη γραμμή» του πολέμου για την πατρίδα του: Η ιστορία του Ουκρανού M. Nyzhnyk


Μία πραγματικά συγκλονιστική ιστορία που δείχνει ότι μέσα σε λίγη ώρα μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη ζωή ενός ανθρώπου, φέρνει στο φως η New York Times. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πολλοί Ουκρανοί πολίτες καλούνται να αφήσουν στην «άκρη» την παλιά τους ζωή και να καταταγούν στον στρατό, προκειμένου να πολεμήσουν για την επιβίωση της χώρας τους.

Ένας από αυτούς είναι ο μαραθωνοδρόμος Mykola Nyzhnyk που από τη μία στιγμή στην άλλη, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προετοιμασία του στο Ίτεν της Κένυας για να βρεθεί στην Ουκρανία, κάνοντας ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο ταξίδι, προκειμένου να βρεθεί δίπλα στην έγκυο σύζυγό του αλλά και να παρουσιαστεί στην Εθνική Φρουρά. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το δημοσίευμα των New York Times με την συγκλονιστική ιστορία του Ουκρανού δρομέα.

 

Ο Ουκρανός μαραθωνοδρόμος Mykola Nyzhnyk ήταν ξύπνιος στην Κένυα στις 24 Φεβρουαρίου όταν έλαβε μία κλήση στο τηλέφωνό του από την έγκυο σύζυγό του, Olga. Μόνη στο διαμέρισμά τους στο Μπρόβαρι, 20 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο, άκουσε δύο εκρήξεις, που ήταν τόσο δυνατές, που τα παράθυρα έτρεμαν, του είπε. Δέκα λεπτά αργότερα, μία τρίτη έκρηξη χτύπησε με αποτέλεσμα οι σειρήνες των αυτοκινήτων να αρχίσουν να χτυπούν δυνατά, ενώ ένα μεγάλο «κύμα» καπνού σηκώθηκε στον αέρα.

Ο Nyzhnyk ζήτησε από τη σύζυγό του να μαζέψει όλα τα σημαντικά έγγραφα και οτιδήποτε άλλο θεώρησε απαραίτητο σε ένα σακίδιο. Η Olga έφυγε από το σπίτι της 30 λεπτά αργότερα για να πάει στο σπίτι ενός φίλου στο Κίεβο και άκουσε ακόμα μία έκρηξη.

Αυτή η συζήτηση με τη σύζυγό του, άλλαξε τα πάντα και ανάγκασε τον Nyzhnyk να ξεκινήσει ένα μακρύ ταξίδι, πάνω από 8.000 χιλιομέτρων από την Κένυα, όπου μένει και προπονείται, για το σπίτι του στην Ουκρανία, απαντώντας στην κλήση της πατρίδας του για να την υπερασπιστεί ενάντια στη Ρωσία.

Ο 26χρονος Nyzhnyk, έφτασε στο Ίτεν στις 27 Ιανουαρίου για να προπονηθεί σε υψηλό υψόμετρο ενόψει της αγωνιστικής σεζόν. Ο Nyzhnyk είναι ένας επαγγελματίας δρομέας που έλαβε μέρος στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και σχεδίαζε να παραμείνει στο Ίτεν έως τα μέσα Μαρτίου, με σκοπό να λάβει μέρος στον μαραθώνιο στο Ανόβερο της Γερμανίας.

Από τον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων στην «πρώτη γραμμή» του πολέμου για την πατρίδα του: Η ιστορία του Ουκρανού M. Nyzhnyk runbeat.gr

Η ζωή του στο Ίτεν, που βρίσκεται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, ήταν ήρεμη και ήσυχη. Ξυπνούσε κάθε μέρα με το ηλιοβασίλεμα στην Great Rift Valley και «κατάπινε» χιλιόμετρα τρέχοντας στις μοναδικές τοποθεσίες της Κένυας. Ο ίδιος πάντα έκανε και απογευματινές προπονήσεις, μετά τον μεσημεριανό ύπνο. Ο χιλιομετρικός του όγκος έφτανε κοντά στα 200 χιλιόμετρα την εβδομάδα.

Όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, είπε ότι ήταν πολύ νευριασμένος, στεναχωρημένος και αποσπασμένος για να προπονηθεί. Ο παρτενέρ του στις προπονήσεις, ο δύο φορές Olympian από την Εσθονία, Roman Fosti προσπάθησε να τον ενθαρρύνει, όμως δεν τα κατάφερε, λόγω της άσχημης ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, ο Nyzhnyk έλαβε μία κλήση από την Εθνική Φρουρά και έλαβε διαταγή να επιστρέψει στην Ουκρανία. Όπως είναι φυσικό, ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας είναι κλειστός για πτήσεις πολιτών, συνεπώς ο Nyzhnyk χρειάστηκε περίπου μία εβδομάδα για να τακτοποιήσει τα γραφειοκρατικά και να επιστρέψει στην χώρα του. Έφυγε από το Ίτεν στις 4 Μαρτίου.

«Είναι καθήκον μου» είπε ο Nyzhnyk, που είναι λογίας στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας, η οποία είναι μέρος του Υπουργείου Εσωτερικών. «Έχω πολύ μεγάλο κίνητρο να υπερασπιστώ την χώρα μου».

 

Ο Nyzhnyk μπήκε εθελοντικά στον στρατό το 2016. Σε περιόδους ειρήνης, ο Nyzhnyk δεν υπηρετεί τον στρατό, όμως όταν υπάρχει πόλεμος, είναι υποχρεωμένος να πολεμήσει για την πατρίδα του. Για να φτάσει από την Κένυα στην Ουκρανία, ο Nyzhnyk «πέταξε» από τη Ναϊρόμπι στην Βουδαπέστη, όπου εθελοντές από την Ουκρανία τον βοήθησαν να περάσει τα σύνορα. Ένας φίλος τον συνάντησε στο Χμελνίτσι, όπου τον έβαλε σε ένα τρένο για το Κίεβο, με σκοπό ο Nyzhnyk να πάρει διάφορα σημαντικά αντικείμενα, έγγραφα και άλλα πράγματα από το σπίτι του, μαζί με το αυτοκίνητό του, πριν συναντήσει την Olga.

«Είναι ακόμα άγνωστο το εάν θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο Κίεβο ή στο σπίτι μας κάποια στιγμή. Σκεφτόμουν τη διαδρομή όσο ήμουν στην Κένυα, αλλά με την κατάσταση που επικρατεί είναι δύσκολο να κάνει σχέδια. Δεν είμαι αγχωμένος και κάνω τα πάντα χωρίς να πανικοβάλλομαι» είπε ο Nyzhnyk.

Φεύγοντας από το Μπρόβαρι για το Λβιβ στις 6 Μαρτίου, βοήθησε δύο γυναίκες και ένα δίχρονο αγοράκι που έφευγαν από το Κίεβο να μεταφερθούν σε μία πιο ασφαλή περιοχή. Για να βρεθεί στο Λβιβ, ο Nyzhnyk χρειάστηκε να οδηγήσει για 26 ώρες, λόγω των εμποδίων και της μεγάλης κίνησης, που -όπως είναι φυσικό- υπήρχε. Έκανε πολλές στάσεις για να κοιμηθεί στο αμάξι του.

Από τον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων στην «πρώτη γραμμή» του πολέμου για την πατρίδα του: Η ιστορία του Ουκρανού M. Nyzhnyk runbeat.gr

«Είμαι πολύ κουρασμένος» έγραψε σε ένα μήνυμα το βράδυ της Δευτέρας ο Ουκρανός δρομέας, προσθέτοντας: «Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, έχω κοιμηθεί μόνο τρεις με τέσσερις ώρες κατά μέσο όρο».

Ο Nyzhnyk βρέθηκε ξανά με την γυναίκα του, που είναι έγκυος 32 εβδομάδων, για μία ημέρα στο Λβιβ. Η Olga είναι επίσης επαγγελματίας δρομέας και έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο στα 10.000 μέτρα, και επέλεξε να μην εγκαταλείψει την Ουκρανία για να παραμείνει κοντά στην οικογένειά της, «αυτή είναι η πατρίδα μου, δεν θέλω να το βάλω στα πόδια» τονίζει.

Ο Nyzhnyk παρουσιάστηκε στο στρατό στις 8 Μαρτίου και είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την πατρίδα του εναντίον της Ρωσίας για όσο χρειαστεί. «Εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσω όπλα θα το κάνω. Οι Ουκρανοί θα αντιμετωπίσουν τα πάντα, δεν θα χάσουμε την ελπίδα μας και θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος» λέει ο ίδιος.

Ελπίζει ότι η σύζυγός του θα γεννήσει στα μέσα Απριλίου, και θέλει να έχει ηρεμήσει η κατάσταση με τον πόλεμο. «Θα μου άρεσε να ονομάσουμε την κόρη μας Myroslava, σημαίνει ειρήνη».

Πηγή: nytimes.com