Ουκρανία: «Η απόφαση της ΔΟΕ, ενθαρρύνει την Μόσχα να συνεχίσει την επίθεση»

 Runbeat Team   17:49 09-12-2023  

Ουκρανία: «Η απόφαση της ΔΟΕ, ενθαρρύνει την Μόσχα να συνεχίσει την επίθεση»


Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, να επιτρέψει την συμμετοχή σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές με ουδέτερη σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, είναι «λανθασμένη» και «ενθαρρύνει» την Μόσχα και το Μινσκ να συνεχίσουν την επίθεση κατά της Ουκρανίας, κατήγγειλε σήμερα (9/12) το Κίεβο.

 

«Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, που έλαβαν αυτήν την απόφαση αναλαμβάνουν την ευθύνη να ενθαρρύνουν την Ρωσία και την Λευκορωσία να συνεχίσουν την ένοπλη επιθετικότητά τους κατά της Ουκρανίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου προστίθεται χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κρεμλίνο θα χρησιμοποιήσει κάθε Ρώσο και Λευκορώσο αθλητή ως όπλο στον προπαγανδιστικό του πόλεμο. Η Μόσχα δεν θα κραδαίνει λευκές και ουδέτερες σημαίες κατά την διάρκεια των αγώνων, όπως προτείνει η ΔΟΕ, αλλά θα επιδείξει τον θρίαμβο της ικανότητάς της να απαλλάσσεται από την ευθύνη για την μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το ουκρανικό υπουργείο, εκτιμά ότι οι αθλητές, «ιδιαίτερα οι Ρώσοι», «συχνά εκπροσωπούν οργανώσεις που συνδέονται με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας» και ότι «ορισμένοι βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία στον ρωσικό στρατό».

 «Η ΔΟΕ σχεδιάζει να επιτρέψει σε αθλητές να αγωνίζονται σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, οι οποίοι όχι μόνο υποστηρίζουν τις δολοφονίες γυναικών και παιδιών της Ουκρανίας, αλλά και οι οποίοι πιθανώς εμπλέκονται άμεσα σε αυτά τα εγκλήματα», διαβεβαίωσε η ουκρανική διπλωματία.

Μετά από εννέα μήνες αποκλεισμού, η ΔΟΕ επέτρεψε σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να συμμετάσχουν με ουδέτερη σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων, αλλά επέβαλε αυστηρούς όρους για την συμμετοχή τους.

Θα επηρεαστούν μόνο «ουδέτεροι μεμονωμένοι» αθλητές που κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των προκριματικών και δεν υποστηρίζουν ενεργά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και δεν έχουν σύνδεση ούτε με τον στρατό, ούτε με τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας.

 Ενδεκα απ' αυτούς πληρούν επί του παρόντος αυτά τα κριτήρια, οκτώ Ρώσοι και τρεις Λευκορώσοι, σύμφωνα με την ΔΟΕ.

 

Η Ρωσία κατήγγειλε αυτούς τους όρους ως «μεροληπτικούς» και «ενάντια στις αθλητικές αρχές», μέσω του Ρώσου υπουργού Αθλητισμού Όλεγκ Ματίτσιν, που επικαλείται το πρακτορείο Τύπου TASS.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι Ρώσοι αθλητές που έχουν αποκτήσει το δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 «πιθανότατα θα συμμετάσχουν».

Την ίδια στιγμή, περίπου εξήντα Ουκρανοί έχουν ήδη προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου 2024).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ