Insight View: Η προπόνηση «κλειδί» των ελίτ 8 έως 10 ημέρες πριν τον Μαραθώνιο (Vid)

 Runbeat Team   18:09 12-08-2022  

Insight View: Η προπόνηση «κλειδί» των ελίτ 8 έως 10 ημέρες πριν τον Μαραθώνιο (Vid)


*Αποστολή Runbeat στο Μόναχο

Δεν πρόκειται για ένα νέο είδος προπόνησης, αναμφισβήτητα όμως τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται απ΄όλο και περισσότερους Μαραθωνοδρόμους λίγες ημέρες πριν τον αγώνα τους.

 

Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή η προπόνηση εκτελείται τουλάχιστον 8 έως 10 ημέρες πριν τον αγώνα-στόχο. Πρόκειται για την τελευταία μεγάλης διάρκειας προπόνηση των ελίτ δρομέων με υψηλή ένταση σε ρυθμό αντίστοιχο του αγωνιστικού ή και γρηγορότερο.

Σε χιλιομετρικό όγκο διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 25 χιλιόμετρα μαζί με το ζέσταμα και την αποθεραπεία ενώ οι επαναλήψεις αποτελούνται από μεγάλα χιλιομετρικά κομμάτια που προοδευτικά μειώνονται σε διάρκεια-απόσταση και αυξάνονται σε ένταση-ρυθμό.

Το κύριο μέρος της προπόνησης συνήθως περιλαμβάνει 4 έως 6 επαναλήψεις σε ρυθμό οριακά πιο αργό από τον αγωνιστικό ρυθμό του Μαραθωνίου ενώ όσο προχωρούν οι επαναλήψεις ο ρυθμός αυξάνεται για να αγγίξει τον αγωνιστικό ρυθμό Ημιμαραθωνίου.

9 ημέρες πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου στο Μόναχο αυτή η προπόνηση –«κλειδί» για αθλητές όπως τους Αmanal Petros και Ηendrik Pfeiffer που θα εκπροσωπήσουν την Γερμανία, είχε ως εξής:

5 συνολικά επαναλήψεις-κομμάτια των 8km-6km-4km-2km-1km με διάλειμμα ανάμεσα τους 3 λεπτά.

 

Για το γκρουπ του Petros τα κομμάτια κινήθηκαν σε ρυθμό 3:10/km-3:06/km-3:02/km-2:59/km-2:54/km.

Mε το δεδομένο το επίπεδο των δυο Γερμανών αθλητών που κινούνται σε επιδόσεις στο Μαραθώνιο μεταξύ 2:07 και 2:09, αντιλαμβάνεται κάνεις ότι ο μέσος ρυθμός του συνόλου των επαναλήψεων κινήθηκε περίπου στον μέσο αγωνιστικό ρυθμό τους, στον οποίο στοχεύουν για την Κυριακή 15 Αυγούστου στο Μόναχο.

*Η δημοσίευση μέρους των προπονήσεων επαγγελματιών αθλητών δεν μπορεί και δεν πρέπει να ακολουθείται αυθαίρετα. Αναζητείστε εξατομικευμένο προπονητικό πλάνο από επαγγελματίες προπονητές.