«Δείχνουμε ότι είμαστε ζωντανοί»: Ουκρανοί δρομείς πήγαν για τρέξιμο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στο Κίεβο

 Runbeat Team   14:57 12-03-2022  

«Δείχνουμε ότι είμαστε ζωντανοί»: Ουκρανοί δρομείς πήγαν για τρέξιμο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στο Κίεβο


Ένα γκρουπ Ουκρανών δρομέων δεν δίστασε να βγει για τρέξιμο στο Κίεβο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στην πόλη τους. Όπως αποκαλύπτει η Guardian, ο 75χρονος Nikolai Plyuyko βγήκε να τρέξει 11 χιλιόμετρα την περασμένη Δευτέρα στην πρωτεύουσα.

Ο Plyuyko έχει λάβει μέρος σε 48 μαραθωνίους στη ζωή του και πριν αποσυρθεί, εργαζόταν ως μηχανικός στον Σοβιετικό στρατό. Ο ηλικιωμένος δρομέας ζει μόνος του σε ένα «ήσυχο κομμάτι του Κιέβου» όπως λέει ο ίδιος, και από τη στιγμή όπου ξέσπασε ο πόλεμος δεν έχει αλλάξει το πρόγραμμα των προπονήσεών του το οποίο περιλαμβάνει 150 χιλιόμετρα την εβδομάδα.

«Δείχνουμε ότι είμαστε ζωντανοί»: Ουκρανοί δρομείς πήγαν για τρέξιμο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στο Κίεβο runbeat.gr

«Όσο τρέχω, ακούω πάνω από 10 εκρήξεις που είναι σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από εμένα. Ποιο είναι το νόημα να ανησυχώ; Έχω ζήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μου άλλωστε» λέει ο ίδιος στην Guardian.

Ο Plyuyko δεν πήγε για τρέξιμο μόνο τις δύο ημέρες που ο πρόεδρος του Κιέβου, Vitali Klitschko ζήτησε στους πολίτες να μείνουν σπίτι. «Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε ένα γενναίο έθνος και ότι δεν φοβόμαστε. Θέλουμε να είμαστε δυνατοί, όχι μόνο με το μυαλό αλλά και με τα σώματά μας. Σε κάθε άνθρωπο που βλέπω όσο τρέχω λέω ότι θα κερδίσουμε, ότι απλά πρέπει να το περάσουμε μαζί».

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι στο Κίεβο βρίσκονται σε καταφύγια ή στα σπίτια τους, με τις Ρωσικές δυνάμεις να «σφυροκοπούν» την χώρα. Αρκετοί άνθρωποι κυκλοφορούν στους δρόμους για απαραίτητες ανάγκες, όπως για να αγοράσουν φαγητό και αγαθά που χρειάζονται.

Παρότι όμως υπάρχει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος κάποιος να τραυματιστεί σοβαρά ή ακόμα και να χάσει τη ζωή του, ένα γκρουπ δρομέων μεγάλης ηλικίας βγαίνει κανονικά για τις προπονήσεις του στους δρόμους της πρωτεύουσας, με τις βόμβες να πέφτουν γύρω τους.

«Σκέφτομαι πολλά πράγματα όσο τρέχω. Σκέφτομαι όλα όσα έχω περάσει» λέει μεταξύ άλλων ο Plyuyko και προσθέτει «Δεν μπορώ να πολεμήσω στην ηλικία μου, υπάρχει ο στρατός γι’ αυτό, αλλά είναι σημαντικό να δείξουμε ότι είμαστε ζωντανοί και δυνατοί».

«Δείχνουμε ότι είμαστε ζωντανοί»: Ουκρανοί δρομείς πήγαν για τρέξιμο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στο Κίεβο runbeat.gr

Άλλοι δρομείς του συγκεκριμένου γκρουπ είναι ο 67χρονος Volodimir Shymko και ο 61χρονος Konstantin Bondarev. Ο δεύτερος μένει στα νότια της πόλης με τη σύζυγό του και δύο φίλοι του έχουν εγκατασταθεί στο σπίτι του προκειμένου να βρουν καταφύγιο. «Τώρα που υπάρχει ο πόλεμος, τρέχω non-stop. Το τρέξιμο κάνει τα πράγματα πιο ευχάριστα στις δύσκολες στιγμές. Από τις 24 Φεβρουαρίου έχω τρέξει πάνω από 73 χιλιόμετρα. Με τον πόλεμο όμως, οι σκέψεις του αλλάζουν. Κάθε μέρα τηλεφωνώ σε όλους τους φίλους μου ή τους στέλνω μήνυμα στο Viber για να δω εάν είναι καλά» είπε ο Bondarev.

 

Στην Ουκρανία, οι άνδρες από τα 18 έως τα 60 απαγορεύεται να φύγουν από τη χώρα με σκοπό να την υπερασπιστούν, ακόμα και εάν δεν έχουν στρατιωτική εμπειρία. Ο Shymko μίλησε για την κόρη καιτον εγγονό του, λέγοντας πως «Θέλουν να βγουν έξω, αλλά δεν μπορούν. Πραγματικά ανησυχώ γι’ αυτούς, είναι μία δύσκολη κατάσταση».

«Δείχνουμε ότι είμαστε ζωντανοί»: Ουκρανοί δρομείς πήγαν για τρέξιμο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στο Κίεβο runbeat.gr

O Shymko είναι επίσης έμπειρος δρομέας, καθώς έχει τρέξει σε 40 μαραθωνίους γύρω από την Ουκρανία (Βερολίνο, Πράγα, Μπρατισλάβα κ.α.). «Έχω έναν φίλο στο Χάρκοβο που δεν έχει ανεβάσει κάτι στο Strava για λίγο καιρό και έχω ανησυχήσει», λέει, καθώς εκείνος και οι φίλοι του χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα για να δημοσιεύουν στοιχεία από τις προπονήσεις τους.

Ο Bondarev είπε στην Guardian κλείνοντας, «Εάν κάποιος δεν θέλει να τρέξει, θα βρει μία δικαιολογία. Αλλά αν θέλει κάποιος πραγματικά να τρέξει, θα βρει τον τρόπο. Νομίζω ότι θα συνεχίσω το τρέξιμο. Δεν με κρατούν πίσω οι αντιξοότητες. Θα συνεχίσω να τρέχω».

Πηγή: theguardian.com