Τριετής αποκλεισμός σε 72χρονο δρομέα για ντόπινγκ!

 Runbeat Team   12:39 28-06-2024  

Τριετής αποκλεισμός σε 72χρονο δρομέα για ντόπινγκ!


Το ακούσαμε και αυτό… Ένας 72χρονος Αμερικανός δρομέας εντοπίστηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών με αποτέλεσμα να του επιβληθεί τριετής αποκλεισμός. Πρόκειται για ένα περιστατικό που προκαλεί έντονο προβληματισμό καθώς είναι αδιανόητο ένας βετεράνος αθλητής να επιζητά τη διάκριση μέσω βοηθημάτων. Η είδηση έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση καθώς ο έλεγχος σε διαχρονικούς αθλητές είναι σχεδόν μηδαμινός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λοιπόν, την περασμένη Τετάρτη ο Αμερικανός κάτοχος του ρεκόρ μιλίου κατηγορίας 70+, Robert Qualls, τέθηκε σε αναστολή για τρία χρόνια λόγω παραβίασης των κανόνων του Οργανισμού Αντιντόπινγκ των ΗΠΑ (USADA) αφού βρέθηκε θετικός σε τέσσερις (!) απαγορευμένες ουσίες.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο 72χρονος βρέθηκε θετικός στις εξής ουσίες: αμφεταμίνη, 19-νορανδροστερόνη (19-NA), σ’ έναν μεταβολίτη της νανδρολόνης (19-νορτεστοστερόνη) και στον 19-νορστεροειδή. Το δείγμα ούρων συλλέχθηκε στο πρωτάθλημα USATF Masters 5K στις 24 Φεβρουαρίου, όπου ο  Robert Qualls αναδείχτηκε νικητής στην κατηγορία 70-74.

Η USADA σπάνια κάνει ελέγχους σε βετεράνους, ωστόσο, είχε κληθεί να πάρει δείγματα στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα.

Το τραγικό της ιστορίας είναι ότι ο Qualls, που έχει ένα πλούσιο βιογραφικό καθώς έχει κατακτήσει παγκόσμιους τίτλους (πέρυσι ήταν νικητής στα 10χλμ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Μάστερς τόσο της Πολωνίας όσο και της Φιλανδρίας, ενώ έχει και έξι παναμερικανικούς τίτλους στα 5χλμ), δηλώνει οικολόγος και είναι πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα (Ρίνο).

Ο 72χρονος παραδέχτηκε την πράξη του κι ως εκ τούτου του επιβλήθηκε η χαμηλότερη ποινή των τριών ετών αποκλεισμού. Έτσι, δε θα έχει δικαίωμα να αγωνιστεί μέχρι το 2027, όταν θα είναι 75 ετών.