Συνέπεια! Το κλειδί για επιτυχημένους αγώνες τριάθλου

Συνέπεια! Το κλειδί για επιτυχημένους αγώνες τριάθλου


Στο τρίαθλο τίθεται συχνά το ερώτημα «Ποια είναι η πιο δύσκολη προπόνηση;»

Η απάντηση δεν βρίσκεται σε κάτι συγκεκριμένο. Το δύσκολο είναι να κάνεις αυτά που ορίζει το πρόγραμμα προπόνησης κάθε μέρα, βρέξει χιονίσει. Όχι μόνο να μπορείς να εκτελέσεις αλάνθαστα μια δυνατή προπόνηση, αλλά παράλληλα να κάνεις σωστά και όλες τις επόμενες προπονήσεις. Με άλλα λόγια να υπάρχει συνέπεια στην παρακολούθηση του προγράμματος.

Τήρησε τα παρακάτω tips και θα δείς άμεσα βελτίωση.

-Κάνε το συνολικό χρόνο προπόνησης. Βλέπεις το εβδομαδιαίο πλάνο προπόνησης και ξέρεις ότι έχεις 15 ώρες συνολικά. Προσπάθησε να το τηρήσεις. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή είσαι κουρασμένος ,το πιθανότερο είναι να έχεις πνευματική κόπωση και όχι σωματική. Αν μείνεις κοντά στο πλάνο σε βάθος χρόνου θα αποκομίσεις τα οφέλη. Ακόμα κι αν απλά αρνείσαι να βάλεις τις εντάσεις, απλά κάνε τον χρόνο προπόνησης έστω και σε αερόβια ένταση.

-Δεν ισχύει το «όλα ή τίποτα» . Έχεις προγραμματισμένη μια πολύωρη προπόνηση και για κάποιο λόγο έχεις ξεμείνει με ελάχιστο χρόνο προπόνησης. Από το τίποτα καλό είναι να κάνεις και αυτό το λίγο. Θα δώσεις στο σώμα σου την ένδειξη ότι δεν πρέπει να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί πλήρως και θα βάλεις κάποια “junkmiles” στην τράπεζα αντοχής.

-Προσαρμογή του προπονητικού πλάνου. Αν ξέρεις ότι μια μέρα δεν σε βολεύει, συζήτησε το με τον προπονητή σου και απέφυγε να βάλεις κάτι μεγάλο ή δύσκολο. Προσάρμοσε το πλάνο σαν ένα κοστούμι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου.

-Να είσαι ευέλικτος. Λόγω συνθηκών, όσο κι αν προσπάθησες έστω να κάνεις κάτι χαλαρό, δεν τα κατάφερες και έχασες την προπόνηση σου. Δεν πειράζει. Προσπάθησε να είσαι ευέλικτος και να τροποποιήσεις το πρόγραμμα σου μεταφέροντας την χαμένη προπόνηση την επόμενη μέρα ή κάποια άλλη μέρα με ρεπό. Αν βλέπεις ότι δεν είναι εφικτό γιατί έχεις «γεμάτες» μέρες (και οι προπονήσεις που έχασες συσσωρεύονται) , τράβα ένα resetκαι ακολούθα το πρόγραμμα κανονικά ώς έχει. Αν έχουν μαζευτεί παραπάνω από 2 χαμένες προπονήσεις, απλά πέταξε τις στο καλάθι αχρήστων.

-Βρες συναθλητές παραπλήσιας δυναμικότητας και συνδυάστε το πρόγραμμα σας με κοινές προπονήσεις. Ακόμα και τις δύσκολες μέρες η παρακίνηση για ομαδική προπόνηση είναι αρκετή για να μην χαθεί κάποια προπόνηση. Συν ότι η ομαδική προπόνηση γίνεται πιο ευχάριστη και ο χρόνος κυλάει πιο εύκολα.

-Προτιμήστε πρωινές προπονήσεις. Για να ξεμπερδεύεται νωρίς με τις προπονήσεις κι ακόμα κι αν κάτι πάει στραβά μέσα στην ημέρα, εσείς θα είστε καλυμμένοι.

-Βάλτε στόχους. Η εγγραφή σε κάποιο αγώνα, ακόμα κι αν είναι ακατόρθωτη η συμμετοχή, δίνει έξτρα κίνητρο για προπόνηση. Για πολλούς αυτό και μόνο αρκεί για να είναι συνεπείς στις προπονήσεις.

-Εμπλέξτε την οικογένεια και τους γνωστούς σας. Η υποστήριξη τους είναι σημαντική. Ακόμα και όταν απλά διευκολύνουν το πρόγραμμα σας, για σας θα είναι μεγάλη ανάσα.

Συνοπτικά να είστε ευέλικτοι και προσαρμοστικοί στις απαιτήσεις του προπονητικού πλάνου σας. Χωρίς άγχος και με καλή θέληση οι προπονήσεις θα γίνουν και η βελτίωση θα έρθει.