Νέα Υόρκη: Τι μας επιφυλάσσει ο τελευταίος major μαραθώνιος του χρόνου;

 Πάνος Κατσαρός   20:00 05-11-2021  

Νέα Υόρκη: Τι μας επιφυλάσσει ο τελευταίος major μαραθώνιος του χρόνου;


Με τους τέσσερις μεγαλύτερους μαραθωνίους να γίνονται κανονικά και τον ένα σε virtual μορφή, οι major επέστρεψαν δυναμικά το 2021, με πολλές χιλιάδες συμμετοχές, ενδιαφέρον και μεγάλες επιδόσεις. Τι μας επιφυλάσσει όμως ο τελευταίος μεγάλος μαραθώνιος για το 2021;

Ο μαραθώνιος της Νέας Υόρκης θα γίνει την Κυριακή 7 Νοεμβρίου και συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον στο ελίτ αγωνιστικό κομμάτι του. Όπως έγινε στον άλλο major των ΗΠΑ, έτσι και σε εκείνον της Νέας Υόρκης θα τρέξουν πολλές χιλιάδες δρομείς, με 30.000 αθλητές να έχουν δηλώσει συμμετοχή. Αριθμός αρκετά χαμηλότερος από τις προηγούμενες χρονιές, αλλά αυτό είναι λογικό λόγω της πανδημίας και των μέτρων που πρέπει να τηρηθούν.

Παρότι υπήρξαν κάποιες αποσύρσεις αθλητών την τελευταία στιγμή, το elite field του αγώνα είναι γεμάτο με αστέρες του μαραθωνίου. Στους άνδρες, τα βλέμματα συγκεντρώνει για ακόμα έναν major ο Kenenisa Bekele. Ένας από τους κορυφαίους μαραθωνοδρόμους της ιστορίας, ο Bekele μπορεί να τρέχει και για τελευταία φορά στην λαμπρή καριέρα του σε αμερικανικό έδαφος, κάτι το οποίο βέβαια μένει να φανεί με την πάροδο του χρόνου.

 

Ο Bekele είναι ο μόνος δρομέας του αγώνα που έχει τρέξει σε λιγότερο από 2:06 έναν μαραθώνιο, αλλά οι εκτιμήσεις μέχρι στιγμής δίνουν ως πρώτο φαβορί τον Abdi Nageeye. Ο Σομαλο-Ολλανδός έχει πραγματοποιήσει πολύ έντονη προετοιμασία στο Ίτεν, έχει ατομικό ρεκόρ 2:06:17 και έρχεται με… φόρα από το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες, φαντάζοντας ως ένα πολύ μεγάλο φαβορί για το βάθρο.

Ντεμπούτο θα κάνει σε μαραθώνιο και ο φοβερός Kibiwott Kandie, που έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που τρέχει ημιμαραθώνιο σε λιγότερο από 58 λεπτά. Ονόματα που ξεχωρίζουν είναι και εκείνα των Albert Korir (2:08:03), Ghirmay Ghebreslassie, αλλά και δρομείς από τις ΗΠΑ, με τους Noah Droddy και Ben True να ετοιμάζονται για τον μεγάλο αγώνα.

Οι σημαντικές συμμετοχές δεν σταματούν εδώ, καθώς εκτός από τους ελίτ άνδρες δρομείς, ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και οι γυναίκες που θα τρέξουν στη Νέα Υόρκη. Στη Νέα Υόρκη θα τρέξουν τα… 2/3 του βάθρου του μαραθωνίου των Ολυμπιακών Αγώνων, με την χρυσή Peres Jepchirchir, αλλά και τη χάλκινη Ολυμπιονίκη Molly Seidel να βρίσκονται στην γραμμή της αφετηρίας την Κυριακή.

Η Shalane Flanagan θα τρέξει για να ολοκληρώσει το πολύ εντυπωσιακό της εγχείρημα “Project Eclipse”, δηλαδή να τρέξει και τους έξι major μαραθώνιους σε 43 μόλις ημέρες. Η 41χρονη Helalia Johannes από τη Ναμίμπια σημείωσε πέρυσι το εντυπωσιακό ατομικό της ρεκόρ (2:19:52) και δείχνει ικανή να διεκδικήσει κάτι καλό στη Νέα Υόρκη, ενώ η Abel Yeshaneh (2:20:51) που σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο το 2020, είναι ένα από τα «ερωτηματικά» καθώς δεν έχει αγωνιστεί εδώ και περίπου έναν χρόνο. Επίσης μία Ολυμπιονίκης σε μαραθώνιο είναι η Molly Seidel (2:25:13), με τον αγώνα των γυναικών να είναι αρκετά αμφίρροπος.

 

Κάτοχος του ρεκόρ κούρσας είναι με 2:05:05, ο Geoffrey Mutai από το 2011 και η Margaret Okayo από το 2003 με 2:22:31.