Insight View GR: 15αρι fartlek σε ρυθμό Ημιμαραθωνίου για τον Κ. Γκελαούζο

 Runbeat Team   10:40 05-10-2021  

Insight View GR: 15αρι fartlek σε ρυθμό Ημιμαραθωνίου για τον Κ. Γκελαούζο


Μια από τις πιο «διασκεδαστικές» αλλά συνάμα και απαιτητικές προπονήσεις ταχύτητας εκτέλεσε ο Πρωταθλητής του Μαραθωνίου Κώστας Γκελαούζος. Η προπόνηση Fartlek (Σουηδική λέξη η οποία περιγράφει το παιχνίδι με τις εναλλαγές ταχύτητας) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη προπονήσεων τόσο για τις μικρές( 5χλμ-10χλμ) όσο και για τις μεγαλύτερες αποστάσεις (Ημιμαραθώνιος-Μαραθώνιος).

Ο Κώστας Γκελαούζος συμπλήρωσε 15 χιλιόμετρα με εναλλαγές ρυθμού-γρήγορα και αργά- ανά 1 χιλιόμετρο. Η διαφορά ανάμεσα στο γρήγορο χιλιόμετρο και στο αργό κυμάνθηκε από 19 δευτερόλεπτα έως και 30 δευτερόλεπτα γεγονός που αυξάνει το βαθμό δυσκολίας αφού οι παλμοί της καρδιάς δεν πέφτουν αισθητά στο «αργό» χιλιόμετρα και διατηρούνται υψηλά αλλά σε κάθε περίπτωση χαμηλότερα από το «γρήγορο» χιλιόμετρο. Τα γρήγορα κομμάτια κυμάνθηκαν από 2:55 έως 3:01 και τα αργά από 3:18 έως 3:26.

H συνολική απόσταση των 15 χιλιομέτρων διανύθηκε σε 47:32 που δίνει μέσω ρυθμό 3:10/km, δηλαδή περίπου τον μέσο αγωνιστικό ρυθμό του Κώστα Γκελαούζου για την απόσταση του Μαραθωνίου. Έτσι με τις ελεγχόμενες αυξομειώσεις της ταχύτητας επιτυγχάνεται η ανάπτυξη του αναερόβιο συστήματος σου σε συνδυασμό με την αύξηση της αερόβιας ικανότητας και όλα με απώτερο στόχο τη βελτίωση της δυνατότητας να διανύεις μεγαλύτερες αποστάσεις πιο αποτελεσματικά.

*Η δημοσίευση μέρους των προπονήσεων επαγγελματιών αθλητών δεν μπορεί και δεν πρέπει να ακολουθείται αυθαίρετα. Αναζητείστε εξατομικευμένο προπονητικό πλάνο από επαγγελματίες προπονητές.