Γιατί ιδρώνω τόσο πολύ με ή χωρίς τρέξιμο; 5 πιθανές εξηγήσεις

 Runbeat Team   19:38 11-03-2024  

Γιατί ιδρώνω τόσο πολύ με ή χωρίς τρέξιμο; 5 πιθανές εξηγήσεις


Όπως όλοι οι δρομείς γνωρίζουν, ο ιδρώτας είναι αναπόφευκτο μέρος του αθλήματος μας. Tο πιθανότερο είναι ότι θα ιδρώσεις ακόμα και όταν τρέχεις τις πιο κρύες μέρες του χρόνου. Είναι επίσης μια εξαιρετικά σημαντική σωματική λειτουργία. Η ικανότητά σας να ιδρώνετε είναι αυτό που σας εμποδίζει να υπερθερμανθείτε, ώστε να μπορείτε πραγματικά να ολοκληρώσετε αυτές τις προπονήσεις τρεξίματος χωρίς να κουράζεστε.

 

Ωστόσο μερικές φορές οι ιδρωτοποιοί αδένες μας λειτουργούν με υπερένταση, κάτι που μπορεί να είναι ενοχλητικό. 

Εισαγωγή

Η εφίδρωση είναι ένας σημαντικός θερμορρυθμιστικός μηχανισμός που βοηθά το σώμα μας να κρυώσει όταν η θερμοκρασία του πυρήνα μας είναι πολύ υψηλή, είτε λόγω άσκησης, πυρετού ή ασθένειας, είτε απλώς από το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ζεστό περιβάλλον.

Ωστόσο, αν κοιτάξετε γύρω σας τα άλλα άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τις ίδιες καιρικές συνθήκες και διαπιστώσετε οτι το μπλουζάκι σας είναι ήδη βρεγμένο ενώ όλοι οι άλλοι στεγνοί ή έστω ελαφρώς ιδρωμένοι τότε σίγουρα θα αναρωτηθείτε «Γιατί ιδρώνω τόσο πολύ;»

Αν και ο καθένας έχει διαφορετικό ρυθμό εφίδρωσης, μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν πολύ περισσότερο από το «κανονικό». Η υπερβολική εφίδρωση είναι στην πραγματικότητα μια ιατρική κατάσταση γνωστή ως υπεριδρωσία.Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις αιτίες της υπερβολικής εφίδρωσης, συμπεριλαμβανομένης της υπεριδρωσίας, με στόχο να απαντήσουμε στην ερώτηση, "Γιατί ιδρώνω τόσο πολύ;"

«Γιατί ιδρώνω τόσο πολύ;»

Υπάρχουν δύο τύποι εφίδρωσης, η θερμορρυθμιστική (όταν το σώμα σας ιδρώνει για να δροσιστεί) και η συναισθηματική εφίδρωση. Η συναισθηματική εφίδρωση είναι μια σωματική απάντηση στο στρες και σε άλλα συναισθηματικά ερεθίσματα. Αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος ενεργοποιεί τον υποθάλαμο, ο οποίος χρησιμεύει ως θερμικό ρυθμιστικό κέντρο για το σώμα. Κατά τη διάρκεια του στρες, ο υποθάλαμος στέλνει σήματα νευροδιαβιβαστών στους ιδρωτοποιούς αδένες, οι οποίοι διεγείρουν την παραγωγή ιδρώτα. Αυτό εξηγεί και γιατί οι δρομείς ιδρώνουν πριν από έναν μεγάλο αγώνα .Το σώμα σας δεν υπερθερμαίνεται, είναι απλώς νευρικό.

Γιατί μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο από άλλους;

Ο μέσος άνθρωπος ιδρώνει μεταξύ 0,8 λίτρων και 1,4 λίτρων κατά τη διάρκεια μιας ωριαίας προπόνησης. Αλλά όπως μερικοί άνθρωποι μπορούν να τρέξουν πιο γρήγορα από άλλους, μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο από άλλους. Το σώμα σας ιδρώνει συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Απλώς δεν παρατηρούμε τον ιδρώτα και τη συσσωρευση του στα ρούχα μας μέχρι να ξεπεραστεί ο ρυθμός εξάτμισης από τον ρυθμό εφίδρωσης ή την παραγωγή ιδρώτα.

Ο ρυθμός εφίδρωσης θα επηρεαστεί από το βάρος, την ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα άγχους σας, γι' αυτό μπορεί να αισθάνεστε σαν βρεγμένος σε σύγκριση με το άτομο που τρέχει στον διάδρομο δίπλα σας. Όσο πιο βαρύς είσαι, όσο μεγαλύτερος είσαι και όσο πιο αγχωμένος είσαι, τόσο περισσότερο ιδρώτα είναι πιθανό να παράγεις. Επίσης, δεν χρειάζεστε έναν ειδικό για να σας το πει αυτό, αλλά είναι γενική παραδοχή οτι οι άνδρες τείνουν να ιδρώνουν περισσότερο από τις γυναίκες. Και αυτό γιατί οι άνδρες είναι μεγαλύτεροι σε έκταση-όγκο-βάρος, επομένως οι ιδρωτοποιοί αδένες τους πρέπει να εργάζονται σκληρότερα για να κρυώσουν περισσότερη επιφάνεια δέρματος.

Εάν είστε ιδιαίτερα ιδρωμένοι σε συγκεκριμένες περιοχές ,ας πούμε ότι τα μαλλιά σας είναι εγγυημένα μουσκεμένα ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός εύκολου τρεξίματος ή έχετε πάντα ένα σημείο ιδρώτα στο στομάχι σας, πιθανότατα οφείλεται σε υπερδραστήριες συστάδες ορισμένων ιδρωτοποιών αδένων.Μερικοί άνθρωποι δυστυχώς έχουν μεγαλύτερο αριθμό υπερκινητικών ιδρωτοποιών αδένων και ως αποτέλεσμα ιδρώνουν υπερβολικά περισσότερο από άλλους.

 Περίπου το 60% των θερμίδων που καίμε κατά τη διάρκεια των μυϊκών συσπάσεων χάνονται από την παραγωγή θερμότητας. Και όσες περισσότερες θερμίδες καίμε—με τη μεγαλύτερη ή σκληρότερη άσκηση—τόσο περισσότερη θερμότητα παράγουμε.

Όταν η εφίδρωση στην επιφάνεια του δέρματος εξατμίζεται, η θερμότητα χάνεται και το αίμα ψύχεται, ψύχοντας έτσι τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός μας. Έτσι, οι αθλητές ιδρώνουν περισσότερο επειδή συχνά έχουν γίνει πιο αποτελεσματικοί στη μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματός τους, κάτι που τους εμποδίζει να υπερθερμανθούν, επιτρέποντάς τους να προπονούνται σκληρότερα και περισσότερο.

Αλλά ο ρυθμός εφίδρωσης δεν έχει καμία σχέση με τον ρυθμό που καίτε λίπος ή θερμίδες. Ο ρυθμός εφίδρωσης ενός ατόμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική του σύνθεση και από το πώς το σώμα ανταποκρίνεται στο θερμικό στρες.

Θερμική προσαρμογή

Καθώς ο υδράργυρος αυξάνεται, χρειάζεται το σώμα σας περίπου 10 με 14 ημέρες για να εγκλιματιστεί σε νέες θερμότερες θερμοκρασίες. Η καρδιά σας θα προσαρμοστεί και θα εργαστεί για να βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία. Θα αυξήσει τον όγκο του αίματος στο πλάσμα, έτσι το σώμα σας θα έχει περισσότερο νερό στην κυκλοφορία του αίματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ιδρωτοποιούς αδένες για να παράγει περισσότερο ιδρώτα. Αυτό θα μειώσει επίσης τη πυκνότητα του αίματος, ώστε να μπορεί να μεταφέρει πιο αποτελεσματικά τη θερμότητα μέσω της επιφάνειας του δέρματος.

Αφού περάσετε 8 έως 10 ημέρες σε πιο ζεστό περιβάλλον, θα αρχίσετε να βλέπετε μια αλλαγή στον μεταβολισμό των μυών που επιτρέπει στους μύες σας να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, κάτι που θα μειώσει την παραγωγή θερμότητας του σώματος και τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος. Καθώς εγκλιματίζεστε στη ζέστη, το σώμα σας θα αρχίσει να ρίχνει υγρά νωρίτερα [δηλ. ιδρώτας]—σε χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος—μετά την έναρξη της άσκησης.

Ο ορισμός της υπεριδρωσίας

Το σώμα σας ξεκινά την απόκριση εφίδρωσης για να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός σας.Επομένως, οτιδήποτε προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματός σας, όπως η άσκηση, το να βρίσκεστε σε ζεστό περιβάλλον, να έχετε πυρετό ή ακόμα και να τρώτε πικάντικα τρόφιμα, μπορεί να σας προκαλέσει ιδρώτα.Μπορείτε επίσης να ιδρώσετε όταν είστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι.

Ωστόσο, εάν ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να έχετε υπεριδρωσία, μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική εφίδρωση. Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το 3% του γενικου πληθυσμού έχουν υπεριδρωσία.

Ο όρος υπεριδρωσία κυριολεκτικά σημαίνει υπερβολική («υπερ») εφίδρωση («ιδρωσία»).Πόσο όμως είναι «υπερβολική» η εφίδρωση; Μπορεί να αναρωτιέστε συχνά ή περιστασιακά, «γιατί είμαι τόσο ιδρωμένος;» ή «γιατί ιδρώνω τόσο πολύ;» αλλά είναι όντως πάρα πολύ;

Δεν υπάρχει ενας πραγματικός κανόνας ενός συγκεκριμένου ρυθμού ιδρώτα που να χαρακτηρίζεται υπεριδρωσία. Ωστόσο, οι ειδικοί στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης λένε ότι γενικά γνωρίζετε εάν ιδρώνετε περισσότερο από άλλους ή φαίνεται να ιδρώνετε ασυνήθιστα περισσότερο από άλλους σε καταστάσεις που πραγματικά δεν δικαιολογούν τόση εφίδρωση.

Τα σημάδια της υπεριδρωσίας περιλαμβάνουν εφίδρωση μέσα από τα ρούχα σας κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, έντονη εφίδρωση όταν κάνει ζέστη, αίσθημα αυτοπεποίθησης για το πόσο ιδρώνετε, ανάγκη να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις επιλογές ρούχων σας λόγω ιδρώτα και ιδρώτας όταν δεν ασκείστε ή είστε νευρικοί.

Είναι κακό να ιδρώνεις τόσο πολύ;

Εάν δεν πάσχετε από υπεριδρωσία, μπορείτε να υποθέσετε ότι υπάρχουν πολύ λίγες συνέπειες ή αρνητικές συνέπειες που σχετίζονται με την υπερβολική εφίδρωση.Μπορεί να φανταστείτε ότι κάποιος που έχει υπεριδρωσία μπορεί απλώς να χρειάζεται να πίνει περισσότερα υγρά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά εκτός από αυτό, οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν επηρεάζονται από την ταλαιπωρία υποθέτουν ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ίσως μια μικρή ενόχληση.

 

Αν και είναι σίγουρα αλήθεια ότι η πολλή εφίδρωση θα αυξήσει την ποσότητα του νερού που θα χρειαστείτε να πίνετε, αυτό συχνά απέχει πολύ από την έκταση του αντίκτυπου για τα περισσότερα άτομα με υπεριδρωσία.

Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική εφίδρωση μπορεί πραγματικά να επηρεάσει σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής σας.Για παράδειγμα, μελέτη διαπίστωσε ότι το 95,8% των ατόμων με υπεριδρωσία λένε ότι επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή τους ζωή συνολικά. Επιπλέον, το 91,5% των συμμετεχόντων αναφέρουν συνέπειες στην ψυχολογική τους ζωή, το 90,1% αναφέρουν προβλήματα με την κοινωνική τους ζωή και το 74,6% αναφέρουν προβλήματα με την επαγγελματική τους ζωή.

Οι πιο συχνά αναφερόμενες προεκτάσεις και συνέπειες της υπεριδρωσίας είναι ό,τι πρέπει να προσέχουμε τις επιλογές ρούχων όσον αφορά το χρώμα και το υλικό, να αποφεύγουμε τα πικάντικα τρόφιμα και να μην πρόκειται να ταξιδέψουμε σε ιδιαίτερα ζεστούς προορισμούς.

 Άλλοι αναφέρουν ότι νιώθουν αμηχανία όταν συμμετέχουν σε γκρούπ άσκησης ή στο γυμναστήρια, αμηχανία σε ραντεβού ή προσωπικές αναφορές, δυσφορία στο χειραψία λόγω ιδρωμένης παλάμης, ακόμη και δυσκολία στη χρήση οθονών αφής επειδή τα χέρια τους είναι πολύ ιδρωμένα. 

Γιατί ιδρώνω τόσο εύκολα;

Καθώς το σώμα σας εγκλιματίζεται στη θερμότητα και προσαρμόζεται στην άσκηση, στην πραγματικότητα θα αρχίσετε να ιδρώνετε νωρίτερα στην προπόνησή σας και μπορεί ακόμη και να ιδρώνετε ακόμη περισσότερο από ό,τι άτομα που δεν προπονούνται αλλά εκτελούν την ίδια προπόνηση μαζί σας. Ουσιαστικά, το σώμα σας έχει γίνει πιο αποτελεσματικό στην ψύξη, επομένως αυτή είναι μια ευνοϊκή προσαρμογή στη ρουτίνα της φυσικής σας κατάστασης. Μελέτες δείχνουν ότι ο θερμικός εγκλιματισμός συμβαίνει μετά από περίπου 14 ημέρες.Ωστόσο, εάν ιδρώνετε υπερβολικά και έχετε υπεριδρωσία, υπάρχουν πολλές πιθανές υποκείμενες αιτίες.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι υπεριδρωσίας. Με την πρωτοπαθή υπεριδρωσία, δεν υπάρχει γνωστή αιτία για υπερβολική εφίδρωση.Με τη δευτερογενή υπεριδρωσία, υπάρχει μια άλλη υποκείμενη ιατρική κατάσταση ή ιατρική αιτία για την υπερβολική εφίδρωση, όπως ο διαβήτης, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, οι λοιμώξεις ή οι ορμονικές αλλαγές όπως αυτές που εμφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση και την περιεμμηνόπαυση.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε πιθανές αιτίες:

Ιδιοπαθής υπερβολική εφίδρωση

Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία θεωρείται ανώμαλη εφίδρωση χωρίς ευδιάκριτη ιατρική αιτία, επομένως μπορεί επίσης να ονομάζεται ιδιοπαθής υπεριδρωσία.Μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ποσότητα γενικής εφίδρωσης σε ολόκληρο το σώμα σας ή η μη φυσιολογική εφίδρωση μπορεί να απομονωθεί σε μια περιοχή των ιδρωτοποιών αδένων, οπότε ονομάζεται πρωτοπαθής εστιακή υπεριδρωσία.

Η πιο κοινή απομονωμένη περιοχή που μπορεί να επηρεαστεί από την πρωτοπαθή εστιακή υπεριδρωσία είναι οι μασχάλες, η οποία ονομάζεται μασχαλιαία υπεριδρωσία.

Άλλες απομονωμένες περιοχές του σώματος που μπορεί να επηρεαστούν περιλαμβάνουν το μέτωπο, το τριχωτό της κεφαλής ή το κεφάλι, τη βουβωνική χώρα, τις παλάμες των χεριών σας, τα πέλματα των ποδιών σας, το κάτω μέρος της πλάτης σας ή την περιοχή κάτω από το στήθος ή το στήθος σας.

Όταν πάσχετε από πρωτοπαθή υπεριδρωσία, μπορεί να ιδρώνετε πιο εύκολα στη ζέστη σε σύγκριση με άλλους ή/και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε άφθονη εφίδρωση όταν αγχώνεστε, ντρέπεστε ή αγχώνεστε.

Μερικοί άνθρωποι με πρωτοπαθή υπεριδρωσία ιδρώνουν επίσης υπερβολικά χωρίς να χρειάζεται να κρυώσουν το σώμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πιστεύεται ότι τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την επικοινωνία με τους ιδρωτοποιούς αδένες είναι υπερδραστήρια και διεγείρονται από κάτι άλλο εκτός από τους θερμοϋποδοχείς.

Υπάρχουν ακόμη πολλά που οι ερευνητές δεν κατανοούν ακόμη πλήρως σχετικά με την πρωτοπαθή εστιακή υπεριδρωσία. Φαίνεται να ξεκινά συνήθως γύρω από την εφηβεία και μπορεί να έχει μια γενετική σχέση, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις.

 

Ορμονικές διακυμάνσεις

Η δευτερογενής υπεριδρωσία μπορεί να αποδοθεί σε μια υποκείμενη ιατρική αιτία, αλλά μερικές φορές χρειάζεται λίγο περαιτέρω «σκάψιμο», έλεγχος και διερεύνηση για τον εντοπισμό αυτής της αιτίας.

Οι κύριες αιτίες για την υπερβολική εφίδρωση είναι οι ορμονικές αλλαγές, ο διαβήτης, οι λοιμώξεις ή ασθένειες που προκαλούν πυρετό και ορισμένα φάρμακα.Η υπερβολική εφίδρωση λόγω ορμονικών αλλαγών είναι πιο συχνή κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση, οπότε οι αυξήσεις της θερμοκρασίας και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, γενικά, είναι αρκετά συχνές.

Αυτές οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση είναι ουσιαστικά αιχμές στη θερμοκρασία του σώματος που φαινομενικά προέρχονται από το πουθενά, αλλά οφείλονται σε διακυμάνσεις στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν επίσης εξάψεις και υπερβολική εφίδρωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και σε μικρότερο βαθμό, κατά τη διάρκεια ή πριν από την εμμηνόρροια κατά τη διάρκεια ενός κανονικού εμμηνορροϊκού κύκλου.Οι εξάψεις κατά την περιεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση σε όλο το σώμα ή τοπική εφίδρωση γύρω από το μέτωπο, το στήθος και την πλάτη. Με τις νυχτερινές εφιδρώσεις, μπορεί να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας βουτηγμένοι στον ιδρώτα.

Αν και οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι κοινές και αναμενόμενες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και της πιθανής εγκυμοσύνης, μπορεί να εμφανιστούν μη φυσιολογικές ορμονικές ανισορροπίες τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες σε άλλες φάσεις του κύκλου ζωής, γεγονός που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολική εφίδρωση και δυσκολία στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας.

Πρόσθετα συμπτώματα ορμονικών ανισορροπιών μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, αλλαγές στην όρεξη, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, αλλαγές στη σεξουαλική ορμή ή τη σεξουαλική απόδοση, ξηρό δέρμα, αυξημένη ευαισθησία στη ζέστη ή το κρύο και κόπωση ή δυσκολία στον ύπνο.

Λοιμώξεις

Κάθε φορά που έχετε πυρετό, μπορεί να είστε επιρρεπείς να ιδρώνετε περισσότερο επειδή το σώμα σας προσπαθεί να κρυώσει. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης υποκείμενες λοιμώξεις που μπορεί να μην γνωρίζετε ότι μπορεί να προκαλούν υπεριδρωσία.

Τα πιο κοινά παραδείγματα λοιμώξεων που μπορούν να προκαλέσουν εφίδρωση περιλαμβάνουν φυματίωση, ενδοκαρδίτιδα και οστεομυελίτιδα (λοίμωξη των οστών).

Ιδιαίτερα εάν αντιμετωπίζετε ταυτόχρονα συμπτώματα με εφίδρωση, όπως ρίγη, βήχα, πυρετό, χλωμό δέρμα, μυϊκούς πόνους, ανεξήγητη κόπωση, αλλαγές στο βάρος και αλλαγές στην όρεξη, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό σας για περαιτέρω αξιολόγηση.

Άλλες ιατρικές καταστάσεις

Υπάρχουν και άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν την εφίδρωση ή τον ρυθμό εφίδρωσης. Παραδείγματα περιλαμβάνουν αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές του θυρεοειδούς, αυτοάνοσες διαταραχές, αυτόνομη νευροπάθεια και HIV και AIDS.

Ορισμένοι τύποι καρκίνου, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα non-Hodgkin, μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση.

Ο ρόλος των φαρμάκων

Υπάρχουν ορισμένοι τύποι φαρμάκων που μπορούν να αυξήσουν την εφίδρωση ως παρενέργεια. Παραδείγματα περιλαμβάνουν φάρμακα ινσουλίνης και διαβήτη, θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια και αντικαταθλιπτικά. Ελέγξτε τις πληροφορίες που παρέχονται με το φάρμακο που παίρνετε για να δείτε εάν η εφίδρωση αναφέρεται ως συχνή παρενέργεια.

Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη ρουτίνα της φαρμακευτικής σας αγωγής και την επίδραση που έχει στο σώμα σας, ρωτήστε τον Ιατρό σας για εναλλακτικές λύσεις.

Για να επανέλθουμε στο τρέξιμο τα καλά νέα είναι ότι όσο περισσότερο τρέχετε, τόσο πιο αποτελεσματικό γίνεται το σώμα σας, δηλαδή, τόσο λιγότερο υπερθερμασμένοι θα είστε και τόσο λιγότερο ιδρώτα θα παράγετε. Επομένως, μην χρησιμοποιείτε τη θερμοκρασία ως λόγο για να αποφύγετε την προπόνησή σας!