Γιατί οι κάλτσες μου φθείρονται την ώρα που τρέχω;

 Runbeat Team   10:10 05-02-2021  

Γιατί οι κάλτσες μου φθείρονται την ώρα που τρέχω;


Ένα πρόβλημα που συναντούν πολλοί δρομείς κατά καιρούς, είναι το γεγονός πως φθείρονται οι κάλτσες τρεξίματος, μετά από λίγες χρήσεις ή γενικότερα λίγα χιλιόμετρα. Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να νομίζουμε πως συμβαίνει χωρίς λόγο, όμως ίσως να μην είναι και ότι καλύτερο να πρέπει σε συχνή βάση να αγοράζουμε καινούρια ζευγάρια αθλητικές κάλτσες. Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο τη σημαντικότητα της κάλτσας στο τρέξιμο.

Ένα συχνό λάθος που κάνουν άτομα που ασχολούνται με το τρέξιμο είναι ότι δεν υπάρχει η σωστή αναλογία κάλτσας και παπουτσιού. Αυτό σημαίνει πως αν έχουμε διαλέξει λάθος νούμερο στα αθλητικά μας παπούτσια, μπορεί να καταστρέψει τις κάλτσες μας. Εάν φοράμε μικρότερο παπούτσι από ότι χρειάζεται, τότε θα υπάρχει μεγάλη τριβή την ώρα του τρεξίματος, με αποτέλεσμα οι κάλτσες να σκίζονται ή να φθείρονται. Από την άλλη, αν φοράμε λίγο μεγαλύτερο παπούτσι από ότι πρέπει, τότε επίσης δημιουργείται τριβή μεταξύ ποδιού και εσωτερικού του παπουτσιού, κατά συνέπεια ο χώρος που έχει το πόδι για να κινηθεί είναι μεγαλύτερος κι αυτό κάνει κακό στις κάλτσες μας.

Παράλληλα, μεγάλο ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει η ποιότητα των καλτσών που φοράμε την ώρα του τρεξίματος. Όπως είναι φυσικό, χαμηλότερης ποιότητας κάλτσες μπορούν να φθαρούν πολύ πιο γρήγορα, με τις φθηνές επιλογές να μην είναι ότι καλύτερο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Καλό είναι επίσης να θυμόμαστε ότι αν δεν χρησιμοποιούμε αθλητικές κάλτσες, ειδικά κατασκευασμένες για δρομείς, τότε μπορεί να έχουμε και σε αυτήν την περίπτωση τα ίδια αποτελέσματα. Οι αθλητικές κάλτσες έχουν δημιουργηθεί με τα κατάλληλα υλικά για να μην σκίζονται ή να χαλάνε εύκολα, συνεπώς καλό είναι να τις επιλέγουμε.

Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην φθορά των καλτσών μας κατά τη διάρκεια του τρεξίματος μπορεί να είναι η υγρασία που υπάρχει στο πόδι μας, δηλαδή η εφίδρωση, αλλά και πιθανά μικροπροβλήματα που μπορεί να έχουμε στα πόδια μας. Για παράδειγμα, αν έχουμε φουσκάλες, καλό είναι να επιλέγουμε κάλτσες με μεγαλύτερο πάχος, πάντα όμως με γνώμονα να είναι αθλητικές.

Η φθορά των καλτσών είναι κάτι το οποίο έχουν συναντήσει οι περισσότεροι δρομείς. Αφού εξετάσουμε αν έχουμε κάνει κάποιο λάθος εμείς ή είναι λάθος του εξοπλισμού μας, τότε προχωράμε στη λύση του και συνεχίζουμε για τα επόμενα χιλιόμετρα!