Αθλητικές κάλτσες: Το ίδιο σημαντικές με τα αθλητικά μας παπούτσια

 Runbeat Team   15:06 19-01-2021  

Αθλητικές κάλτσες: Το ίδιο σημαντικές με τα αθλητικά μας παπούτσια


Το να επιλέξει κάποιος το κατάλληλο παπούτσι είναι κάτι που θέλει γνώση και χρόνο. Προσοχή ωστόσο απαιτεί και η επιλογή που θα κάνουμε στις αθλητικές μας κάλτσες, καθώς γίνονται ένα με τα πόδια μας, μιας και ουσιαστικά πάνε πακέτο με τα παπούτσια μας.

Εκτός από την εμφάνιση και τα χρώματά τους, οι κάλτσες χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το είδος άθλησής μας. Πολλά αθλήματα έχουν ειδικά διαμορφωμένες κάλτσες, όπως για παράδειγμα το ποδόσφαιρο, ενώ στην περίπτωση του τρεξίματος τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες σε σχέση με την κάθε παραλλαγή του. Όταν θέλουμε να αποκτήσουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, εξετάζουμε πρώτα απ’ όλα τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Υπάρχουν αθλητικές κάλτσες για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, για trail running, για καθημερινή άσκηση, αλλά και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα το κρύο.

Οι αθλητικές κάλτσες έχουν κατασκευαστεί με διαφορετικά υλικά, κάτι το οποίο μας αφορά και πρέπει να προσέχουμε όταν θέλουμε να αγοράσουμε κάποιο ζευγάρι.

Για να μην ιδρώνουμε και να παραμένουν τα πόδια μας στεγνά, καλό είναι να μη επιλέγουμε κάλτσες φτιαγμένες από βαμβάκι, αλλά κυρίως φτιαγμένες από συνθετικά υλικά που κρατούν εκτός τον ιδρώτα και αφήνουν το πόδι να αναπνέει. «Φιλικά» υλικά προς το πόδι μας είναι ο πολυεστέρας ή το «SmartWool».

Εκτός από τα υλικά, κάτι εξίσου σημαντικό είναι το πάχος και το μέγεθος των καλτσών. Συνήθως οι δρομείς αντοχής και μεγάλων αποστάσεων επιλέγουν πιο χοντρές κάλτσες, ενώ όσοι τρέχουν πιο μικρές αποστάσεις τείνουν να επιλέγουν πιο λεπτές και ελαφριές κάλτσες. Αυτό γίνεται κυρίως λόγω του ότι οι κάλτσες με μεγαλύτερο πάχος μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση φουσκαλών. Πάντα πρέπει να θυμάστε πως η κάλτσα μας μπορεί να εμποδίσει την σωστή εφαρμογή του αθλητικού μας παπουτσιού γι’ αυτό επιλέξτε σωστά. Ένα έξυπνο tip είναι όταν δοκιμάζουμε νέα παπούτσια να φοράμε τις κάλτσες με τις οποίες τρέχουμε, για να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει η κατάλληλη αρμονία. Σε σχέση με το μέγεθος, πρέπει πάντα να επιλέγουμε τις κάλτσες που εφαρμόζουν σωστά στο πόδι μας. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μικροπροβλήματα. Αν κάποια αθλητική κάλτσα είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από το πόδι μας, μπορεί να περιοριστεί η κυκλοφορία του κυκλοφορικού, να κάνει δυσκολότερη την κίνησή μας, αλλά και να πάθουμε διάφορους μικροτραυματισμούς.

 

Η χρήση καλτσών συμπίεσης είναι επίσης κάτι βασικό για την βελτίωση της εμπειρίας μας στο τρέξιμο. Οι συγκεκριμένες κάλτσες είναι δημιουργημένες με ειδική τεχνολογία που εντείνει την πίεση στο σώμα μας και στους μυς μας, με αποτέλεσμα να γίνεται η διαδικασία της κυτταρικής αναπνοής και να παράγονται μεγαλύτερα επίπεδα ενέργειας στο σώμα μας. Από εκεί και πέρα, οι κάλτσες συμπίεσης βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, μας προσφέρει μία αίσθηση ξεκούρασης κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, αλλά και βοηθάει στην πρόληψη ή και αποκατάσταση πιθανών μυϊκών τραυματισμών.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, οι αθλητικές κάλτσες είναι ένα βασικό μέρος της άθλησής μας που παίζουν βασικό ρόλο στην επιτυχία της. Με τη χρήση των κατάλληλων καλτσών, μπορούμε να αποφύγουμε διάφορες λοιμώξεις που μπορεί να μολύνουν το πόδι μας.

Μία από αυτές είναι η πάθηση «το πόδι του αθλητή», που μπορεί να αποδειχθεί αρκετά επικίνδυνη σε περίπτωση εξάπλωσης. Η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζει το δέρμα μας και μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων ερυθρότητα, σπυράκια και ξηρό δέρμα. Για να την αποφύγουμε, πρέπει τα πόδια μας να μην μένουν για μεγάλη χρονική διάρκεια βρεγμένα, να αλλάζουμε παπούτσια και να προσέχουμε στους κοινόχρηστους χώρους, όπως γυμναστήρια και πισίνες.

Οι νέες τεχνολογίες έχουν φτάσει και στις αθλητικές κάλτσες, με εταιρίες κολοσσούς να έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν παπούτσια που είναι ταυτόχρονα και κάλτσες, για να δώσουν μία αίσθηση τρεξίματος χωρίς παπούτσια.

Από εδώ και πέρα λοιπόν, δίνουμε διαφορετική σημασία στις αθλητικές μας κάλτσες, γιατί έχουν πολλά πλεονεκτήματα που είναι απαραίτητα για την βελτίωση της αθλητικής μας εμπειρίας.