Άλμα σε μήκος: Το προφίλ των αλτών και η ηλικία μεγιστοποίησης της επίδοσης

Άλμα σε μήκος: Το προφίλ των αλτών και η ηλικία μεγιστοποίησης της επίδοσης


Αναλύοντας το προφίλ των κορυφαίων αλτών τα τελευταία 30 χρόνια, με επιδόσεις πάνω από 8,50μ., διαπιστώνουμε ότι ο μέσος όρος του ατομικού τους ρεκόρ είναι 8,67μ. και η ηλικία μεγιστοποίησης της επίδοσης 24,8 ετών. Μόνο τρεις Αμερικανοί αθλητές (Καρλ Λιούϊς, Ντουάϊτ Φίλλιπς, Λάρρυ Μάϊρικς) πέτυχαν τα ατομικά τους ρεκόρ από την ηλικία των 30 ετών και άνω.

Στους ίδιους κορυφαίους αθλητές παρακολουθώντας την ηλικία που, για πρώτη φορά, πέτυχαν επίδοση πάνω από 8μ. διαπιστώσαμε ότι, κατά μ.ο. ήταν η ηλικία των 19,9 ετών. Δηλαδή από την χρονιά που πέτυχαν τα 8μ. μέχρι την χρονιά που πέτυχαν το ατομικό τους ρεκόρ πέρασαν 5 χρόνια. Ο αθλητής που είχε την μεγαλύτερη διαφορά ετών ήταν ο Καρλ Λιούϊς με 12 χρόνια (18 ετών:8μ και 30 ετών: 8,87μ.), ο οποίος όμως έκανε προπόνηση και πολλούς αγώνες στα 100μ. και 200μ.

 

Ο μέσος όρος του ατομικού ρεκόρ αυτών των αλτών στο δρόμο των 100μ. ήταν 10΄΄29(!), επίδοση που την πέτυχαν σε ηλικία 23,2 ετών, δηλαδή σχεδόν 2 χρόνια πριν από την καλύτερη επίδοση τους στο μήκος. Όμως ένα σημαντικό ποσοστό (35%) ΔΕΝ έχει συμμετάσχει σε αγώνες 100μ. Αυτό σημαίνει ότι ο μ.ο. της επίδοσης της ταχύτητας, στην πραγματικότητα, θα είναι πιο χαμηλού επιπέδου.

Μέσα στους κορυφαίους άλτες περιλαμβάνονται και 7 λευκοί αθλητές (οι 2 είναι Έλληνες) με μ.ο. επίδοσης 8,63μ. στο μήκος και 10΄΄50 στα 100μ. Όμως στα 100μ. υπάρχουν στοιχεία μόνο από 4 αθλητές(οι 3 δεν έχουν αγωνισθεί στα 100μ.).

Η βιολογική ερμηνεία των 5 ετών προπόνησης, από την ηλικία που πέτυχαν τα 8μ. μέχρι την ηλικία επίτευξης μεγιστοποίησης της επίδοσης, οφείλεται στην προσαρμοστική ικανότητα του ανθρώπου και για το μήκος στην εξειδικευμένη προπόνηση για βελτίωση της αλτικής ικανότητας, η οποία έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, αλλά όχι απεριόριστα... Σε αθλητές με επαναλαμβανόμενες προσαρμογές σε ένα υψηλότερο επίπεδο απόδοσης, διαχρονικά, μειώνεται διαρκώς η δυνατότητα αύξησης αυτού του επιπέδου. Άρα όσο νωρίτερα αρχίσει την εξειδικευμένη προπόνηση τόσο νωρίτερα θα φθάσει στο μέγιστο επίπεδο απόδοσης και στη συνέχεια δεν θα βελτιώνεται… Μέσα στους κορυφαίους πρωταθλητές υπάρχουν και ορισμένοι που έμειναν εκτός προπόνησης για μεγάλο χρονικό διάστημα και όταν επανήλθαν μετά από 1 - 2 χρόνια ξαναέφθασαν σε υψηλό επίπεδο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μετά την “διαγραφή” των ειδικών προσαρμογών, λόγω της αποπροπόνησης, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για επανατοποθέτηση των βασικών και ειδικών προσαρμογών σε υψηλό επίπεδο.