Μαραθώνιος Κοπεγχάγης με Καραΐσκο και Χατζηιωάννου και 36 σχόλια για Βιέννη, Θεσσαλονίκη και Παν. Πρωτάθλημα 10.000 μ. – Γράφει ο Σ. Αντωνάκης

 Στέφανος Αντωνάκης   21:33 02-05-2024  

Μαραθώνιος Κοπεγχάγης με Καραΐσκο και Χατζηιωάννου και 36 σχόλια για Βιέννη, Θεσσαλονίκη και Παν. Πρωτάθλημα 10.000 μ. – Γράφει ο Σ. Αντωνάκης


Μαραθώνιος Κοπεγχάγης (05/05/2024): με βάρκα την ελπίδα, καπετάνιος ο Καραϊσκος και συνοδοιπόρος ο Χατζηιωάννου, ταξιδεύουν στην πρωτεύουσα της Δανίας. Πιθανή άφιξη σε 2:17’50’’ (συν/πλην 1’00’’).

Μιχάλης Κούσης, ο κορυφαίος όλων. Αρχή του το Όλα ή Τίποτα!

36 σχόλια για Βιέννη, Θεσσαλονίκη και Παν. Πρωτάθλημα 10000 μέτρων, Αίγιο.

Σχολιάζει ο Στέφανος Αντωνάκης

 

Το παρόν άρθρο αφιερώνεται στον κορυφαίο των κορυφαίων, τον αείμνηστο Μιχάλη Κιούση. Δεν αρκεί εδώ ο χώρος να απαριθμήσουμε τα όσα πέτυχε στη σπουδαία καριέρα του – δεν θα θελα να κουράσω τους αναγνώστες. Να υπενθυμίσω μόνο την τεράστια επίδοση του στους 8ους Μεσογειακούς Αγώνες (28/09/1979, Σπλίτς), όταν το 2:06’53’’ που έκανε ήταν και παγκόσμιο ρεκόρ. Κατόπιν εορτής, 20 μέρες μετά, η διαδρομή μετρήθηκε ξανά και βρέθηκε 899 μέτρα βραχύτερη. Το ρεκόρ δεν προσμέτρησε, και δεν θα μάθουμε ποτέ αν θα έκανε κάτι διαφορετικό εάν το γνώριζε, ώστε να διαχειριστεί αλλιώς την κούρσα του, με τη γνωστή του φιλοσοφία του «όλα ή τίποτα». Φάνηκε άτυχος – θεωρώ δε ότι εκείνη τη μέρα, ό,τι κι αν συνέβαινε, είχε ένα 2:09’50’’. Το «τι θα είχε γίνει αν» είναι πάντα άνευ νοήματος. Να πω ωστόσο πολλά πολλά συγχαρητήρια στο Δήμο Αγρινίου που, τιμώντας την αθλητική ιστορία του τόπου, ονόμασε στη μνήμη του το δημοτικό στάδιο της πόλης. Μακάρι η προτομή που το κοσμεί, να ωθήσει τα νέα παιδιά να ακολουθήσουν ανάλογους δρόμους [αλήθεια, παρατηρήστε όσο επιτρέπει η φωτογραφία, με τι παπούτσια κι ενδυμασία αγωνιζόταν… αυτό που δεν κρύβεται ποτέ ήταν το τεράστιο χαμόγελό του…] Οι φωτογραφίες προέρχονται από το εξαιρετικό βιβλίο του φίλου Ηρ. Αθανασόπουλου «Μαραθώνιος και Μαραθώνας».

Κι ενώ το προσεχές σαββατοκύριακο όλη η χώρα μας θα γιορτάζει με την Ανάσταση του Θεανθρώπου τι νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι, μερικοί εκ των κορυφαίων αθλητών μας θα δώσουν τις δικές τους μάχες κυνηγώντας τα όνειρά τους σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Εύχομαι από καρδιάς να βρουν αυτό που αναζητούν, και να ζήσουν τις δικές τους προσωπικές νίκες.

Στην Κοπεγχάγη, την πόλη του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Παναγιώτης Καραϊσκος, θα κυνηγήσει στα 36 του έτη ένα νέο ατομικό ρεκόρ. Εκτιμώ ότι μπορεί να το καταφέρει, καιρού επιτρέποντος, με πιθανή επίδοση το 2:17’50’’ (συν/πλην 1’00’’). Παρακάτω παρουσιάζεται μια πρόταση περασμάτων στον Παναγιώτη.

Στον ίδιο αγώνα θα τρέξει κι ο φιλότιμος Μιχάλης Χατζηιωάννου από την όμορφη Σύμη. Ο πρώτος νικητής του Ημιμαραθωνίου της Ρόδου (1:14’45’’) νομίζω ότι μπορεί κι εκείνος να κάνει ατομικό ρεκόρ, σπάζοντας έστω και οριακά το 2:30’00’’. Καλό αγώνα φίλοι μου. Η αγάπη μου να συντροφεύει εσάς κι όλους τους Έλληνες που θα αγωνιστούν!

Κατά τα άλλα – δεν μπορώ να μην σχολιάσω τις εμφανίσεις κάποιων πολύ προσφιλών μου αθλητών, σε πολύ πρόσφατες διοργανώσεις εντός κι εκτός των συνόρων.

Χαράλαμπος Πιτσόλης (Βιέννη). Το «κομπιούτερ» πραγματοποίησε μια άριστη εμφάνιση, ακολούθησε την τέλεια τακτική, και πέτυχε μεγάλο ατομικό ρεκόρ (2:20’22’’πρώτο / δεύτερο μισό 1:10’15’’ / 1:10’07’’ αντίστοιχα). Διαχειρίστηκε άψογα την κούρσα του, και με τα υποδειγματικά του περάσματα βοήθησε και τον συναθλητή του Μένη να κάνει κι εκείνος μεγάλη επίδοση. Το μεγάλο προτέρημα του Μπάμπη είναι το γνώθι σαυτόν. Η ακριβής γνώση των ορίων του τον βοηθάει κάθε φορά να βγάζει τη μέγιστη επίδοση. Ο μεγαλύτερος ωστόσο πλούτος του είναι η απλότητα που τον χαρακτηρίζει, κι η χρυσή καρδιά του! Έχεις την αγάπη μου Μπάμπη!

Γιώργος Μένης (Βιέννη). Ο Γιώργος ήταν η ευχάριστη έκπληξη του αγώνα! Διαχειρίστηκε άψογα την κούρσα του (1:10’15’’ / 1:09’48’’ πρώτο / δεύτερο μισό) και πέτυχε κι εκείνος μεγάλο ατομικό ρεκόρ (2:19’53’’), βελτιώνοντας κατά σχεδόν 10’00’’ (!) την προηγούμενή του επίδοση (ΑΜΑ, 2023, 2:29’39’’). Σίγουρα βοήθησε το ότι έως το 38ο χιλιόμετρο πήγαινε μαζί με τον έμπειρο Πιτσόλη, σαφέστατα ωστόσο εμφανίστηκε κι εκείνος πολύ δουλεμένος κι έδειξε ότι το μέλλον είναι όλο μπροστά του. Εύγε!

 

Παναγιώτα Βλαχάκη (Βιέννη). Πολύ μεγάλη κούρσα και για την Παναγιώτα (2:43’51’’), που για πολύ λίγο δεν έπιασε το ατομικό της ρεκόρ (2:43’00’’, 2016). Εμφάνισε μια μικρή πτώση μετά το 32ο χιλιόμετρο, κάτι που εκτιμώ ότι οφείλεται στα γρήγορα πρώτα περάσματά της (19’05’’ και 19’03’’ δεύτερο και τρίτο πεντάρι αντίστοιχα) – σε κάθε περίπτωση ωστόσο, το ότι με διαφορά 8 ετών επιτυγχάνει την ίδια πρακτικά επίδοση, είναι δηλωτικό μεγάλης κλάσης. Μπράβο Γιώτα!

Ιωάννα Χατζάκη (Βιέννη). Λεβέντικη εμφάνιση της αθλήτριας από την Ιεράπετρα, μεγάλο ατομικό ρεκόρ (3!21’32’’) κι άριστη τακτική. Έχει τρομερή εξέλιξη, κι ό,τι πιστεύει το υλοποιεί βήμα το βήμα. Ανυπομονούμε για τη συνέχεια, εύγε Ιωάννα!

Ανέστης Παπούλιας (Βιέννη, ημιμαραθώνιος). Ο Ανέστης πέτυχε ένα εξαιρετικό ατομικό ρεκόρ (1:08’46’’), κι ωστόσο θεωρώ ότι η συγκεκριμένη επίδοση δεν ανταποκρίνεται στη δυναμική του. Εξηγούμαι – με πολύ γρήγορο πρώτο πεντάρι (16’02’’), αυτό του στοίχισε στο τέλος (4ο πεντάρι σε 16’47’’) και του στέρησε μια επίδοση της τάξης του 1:08’10’’ που σαφέστατα είχε εκείνη τη μέρα. Δεν πειράζει Ανέστη, θα το κάνεις στον επόμενο αγώνα, το χεις!

Δημήτρης Λινάρδος (Βιέννη). Ο αθλητής του Χρήστου Παπαχρήστου ακολούθησε άριστη στρατηγική κι έκανε έναν απόλυτα ισορροπημένο αγώνα (1:12’52’’ / 1:13’39’’ πρώτο / δεύτερο μισό), που έφερε και νέο ατομικό ρεκόρ (2:26’27’’). Εύγε Δημήτρη!

Γιώργος Πουρναράς (Βιέννη). Μεγάλη πρώτη εμφάνιση, και ένα εντυπωσιακό 2:32’01’’. Θεωρώ δε ότι αν ήσουν λίγο πιο υπομονετικός, θα έπεφτες κάτω από το 2:30’00’’. Ακόμη κι έτσι, ήσουν άριστος και δημιούργησες πολλές προσδοκίες για το μέλλον. Συγχαρητήρια!

Κώστας Αντωνόπουλος (Βιέννη). Άλλη μια πολύ καλή εμφάνιση που συνδυάστηκε με ατομικό ρεκόρ (2:33’01’’).Ο Κώστας «έφυγε» πολύ γρήγορα (35’00’’ πρώτο δεκάρι), κι είμαι σίγουρος ότι αν περνούσε στα 36’00’’ θα είχε ένα 2:31’30’’. Ακόμη κι έτσι, έδειξε χαρακτήρα, κρατήθηκε και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Αξιοποίησε αυτήν την εμπειρία στον επόμενό σου αγώνα, και νομίζω ότι δεν θα μετανιώσεις.

Διονύσης Κουφουδάκης (Βιέννη). Άριστη εμφάνιση, τακτική για σεμινάριο, απόλυτη ισορροπία (1:23’34’’ / 1:23’01’’ πρώτο / δεύτερο μισό), ατομικό ρεκόρ (2:46’35’’). Εύγε Διονύση!

Σωκράτης Ψυχαράκης (Βιέννη). Πολύ καλή εμφάνιση, ατ. Ρεκόρ (2:48’58’’), κι αν ήσουν λίγο πιο συντηρητικός στην αρχή θα ήσουν ακόμη ταχύτερος. Μπράβο!

Παντελής Αναστασάκης (Βιέννη). Στην πρώτη του ευρωπαϊκή εμφάνιση, ο επιμελής και φιλήσυχος Παντελής έκανε έναν άριστο αγώνα κι το sub3 (2:59’01’’) ήρθε πανάξια. Πολλά συγχαρητήρια!

Αιμιλία Πρωτογεράκη (Βιέννη). Το ελάφι από τη Μεσσαρά έκανε μεγάλο ατομικό ρεκόρ (3:08’13’’), και θα μπορούσε ακόμη καλύτερα αν δεν ακολουθούσε την τακτική του «δημοσίου υπαλλήλου»! (1:36’20’’ / 1:31’58’’ πρώτο/δεύτερο μισό).

Φώτης Ζησιμόπουλος (Θεσσαλονίκη). Ο Έλληνας Ράμπο των υπεραποστάσεων έδειξε ότι μπορεί και σε πιο «μικρές» αποστάσεις! Χωρίς καν να πιεστεί, πήρε τη νίκη με ένα άνετο 2:23’40’’, κάνοντας το να μοιάζει υπερβολικά εύκολο. Τόσο το ήθος του όσο και οι αθλητικές του περγαμηνές είναι γνωστά τοις πάσι – Φώτη υποκλίνομαι!

 

Γιώργος Καλαπόδης (Θεσσαλονίκη). Ο Γιώργος έκανε άριστη εμφάνιση, πήρε μια πανάξια δεύτερη θέση που συνοδεύτηκε με ατομικό ρεκόρ (2:25’49’’), αν και είχε την «ατυχία» να τρέξει με έναν τεράστιο συναθλητή, οπότε και δεν μπορούσε να διεκδικήσει την πρωτιά. Κι ωστόσο, το ανθρώπινο «Μπράβο Φώτη, είσαι αθληταράς» που είπε on camera αμέσως μετά τον τερματισμό και τιμά τον ίδιο, και αποτελεί μεγάλο μάθημα ευ αγωνίζεσθε κι ευγενούς άμιλλας. Μπράβο, μπράβο, μπράβο!

Κυριάκος Μπέης (Θεσσαλονίκη). Καλή εμφάνιση, άξια τρίτη θέση και 2:31’22’’. Δεν είσαι γι αυτήν την επίδοση Κυριάκο, εύχομαι από καρδιάς να βρεις τον παλιό καλό εαυτό σου. Δεν πειράζει – μείνε στη θέση, απόλαυσε το βάθρο (μόνο λίγο δεν το λες…), και οι παλιές σου αγάπες σε περιμένουν!

Ματίνα Νούλα (Θεσσαλονίκη) . Η αθλήτρια του Ιάσωνα Ιωαννίδη (πρώτη νικήτρια με 2:45’02’’, ατομικό ρεκόρ), παρ’ ότι έτρεχε ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, έκανε εμφάνιση βγαλμένη λες από υπολογιστή (1:22’35’’ / 1:22’27’’ πρώτο/δεύτερο μισό). Αυτό που περισσεύει, επένδυσέ το σε όνειρα για το αύριο! Μπράβο!

Ντενίζ Δημάκη (Θεσσαλονίκη).  Το «τριαντάφυλλο χωρίς αγκάθια» πήρε μια σπουδαία δεύτερη θέση (2:57’44’’), δίνοντας μαθήματα ζωής και θέλησης, αποδεικνύοντας στα 47 της χρόνια ότι πολλές φορές η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός. Πίστη σημαίνει να μην εγκαταλείπεις αυτό που αγαπάς. Εύγε Ντενίζ!

Νεκτάριος Οικονομάκης (Θεσσαλονίκη). Αρχοντική κούρσα, τακτική για σεμινάριο (1:22’00’’ / 1:22’15’’ πρώτο/δεύτερο μισό), μεγάλο ατομικό ρεκόρ (2:44’15’’). Τις ευχές μου Νεκτάριε!

Μανώλης Πετρόγιαννης (Θεσσαλονίκη). Πολύ καλή επίδοση (2:47’17’’), που θεωρώ ότι θα ήταν καλύτερη αν κρατιόσουν λίγο στην αρχή, για να σε βρει πιο δυνατό το 30ο χιλιόμετρο. Ακόμη κι έτσι, κατέβαλλες πολύ μεγάλη προσπάθεια, δηλωτική ψυχής και θέλησης, και την επόμενη φορά θα σαι ακόμη καλύτερος. Μπράβο Μανώλη!

Μιχάλης Μπελιβανάκης (Θεσσαλονίκη). Πολύ μεγάλο ατομικό ρεκόρ (3:41’12’’) για το δάσκαλο από τα Μάλια, που καταργεί κι εκείνος τους ηλικιακούς περιορισμούς! Έφυγε σαν σίφουνας και κουράστηκε στο τέλος (1:46’50’’ / 1:54’22’’ πρώτο/δεύτερο μισό), «χάνοντας» περίπου 7 λεπτά, αλλά ακόμη κι έτσι μας έβαλε τα γυαλιά. Εύγε!

Μιχάλης Ελληνικάκης (Θεσσαλονίκη). Εκ των παλαιότερων δρομέων της Κρήτης, γνωρίζει πολύ καλά ότι νίκη είναι ο τερματισμός. Το απόλαυσε για άλλη μια φορά, προσέθεσε άλλη μια επιτυχία στην τεράστια συλλογή του, και χαίρει του σεβασμού και της αγάπης όλων μας.

Άρης Χριστοδούλου (Θεσσαλονίκη) . Κι άλλη άριστη τακτική! Επέδειξε γνώθι σαυτόν, έδειξε να γνωρίζει στην πράξη ότι η υπομονή είναι αρετή, και μετά το 30ο χιλιόμετρο κυριολεκτικά πετούσε, για ένα πολύ καλό 3:16’28’’. Κάτι ξέρετε εκεί στο Αγρίνιο, μπράβο ‘Άρη!

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 10000 μέτρων, Αίγιο.

Κώστας Σταμούλης. Σπουδαία επίδοση και ατομικό ρεκόρ (29’20’’) για το πούλεν του Μπάμπη Ποσανίδη. Μεγάλη κούρσα, οδήγησε από την αρχή, και κατέκτησε μια πανάξια πρώτη θέση! Πήρε και την άτυπη ενδοοικογενειακή ρεβάνς από τον αδερφό του Νίκο (2ος, 29’35’’), που τον είχε κερδίσει στον Ημιμαραθώνιο Αθηνών! Τα δυο αδέρφια έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον, κι εκτιμώ ότι ήρθε η ώρα να σπάσουν το φράγμα τόσο των 29’00’’ (10000 μέτρα) όσο και των 14’00’’ στα 5000 μέτρα. Ηγετικές φυσιογνωμίες, με μεγάλο αθλητικό βάθος και ποιότητα, μετρημένοι, σεμνοί, δεν επιδεικνύονται και γι αυτό λάμπουν και χαίρουν άξια του σεβασμού όλων. Ανυπομονούμε για τη συνέχεια παιδιά μπράβο σας!

Μάριος Αναγνώστου (3ος νικητής 29’58’’). Μια διάκριση στο βάθρο πανελληνίου πρωταθλήματος μόνο αμελητέα δεν είναι, πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται και από μια καλή επίδοση. Κι ωστόσο Μάριε δεν δικαιολογεί τις προσδοκίες που εσύ ο ίδιος έχεις δημιουργήσει. Εξηγούμαι – η αθλητική σου ποιότητα είναι αδιαμφισβήτητη, το έχεις αποδείξει πολλάκις στην πράξη, βρίσκεσαι δε στην καλύτερή σου ηλικία (25 ετών). Κι όμως, το ατομικό ρεκόρ (29’16’’) παραμένει στάσιμο εδώ και δυο χρόνια. Τι φταίει το ξέρεις ο ίδιος καλύτερα από τον καθένα, και νομίζω ότι με τον προπονητή σου κο Κουμπουρα (Πέμπτη καλύτερη πανελλήνια επίδοση στα 10000 μέτρα με 28’31’’) θα τη βρείτε τη λύση. Μη διστάσεις να πειραματιστείς σε νέα μονοπάτια, εξερεύνησε καινούριους δρόμους προπονητικής και τακτικής προσέγγισης, και θα δικαιωθείτε. Έχεις το ταλέντο, έχεις την ικανότητα, άνοιξε τα φτερά σου και πέτα ψηλά! Και να θυμάσαι – η αλήθεια που ενοχλεί αξίζει περισσότερο από το ψέμα που βολεύει, κι ο δημιουργός σκοντάφτει πρώτα σε ότι έχει ήδη δημιουργήσει. Έχεις όλη την αγάπη και το σεβασμό μου!

Αθανασία Κοκορου (1Η νικήτρια, 36’00’’). Η αθλήτρια του κου Αντώνη Στόικου έκανε μια πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση! Καίτοι πολύ νέα (και με όλο το μέλλον μπροστά της) αγωνίστηκε επιδεικνύοντας μια μυαλωμένη στρατηγική αθλήτριας πολύ ωριμότερής της. Άριστη στην τακτική της, έτρεχε λες πρώτα με το μυαλό κι έπειτα με το σώμα της – κι αλλαγή στο τελείωμα, 150 μόλις πριν το φίνις, ήταν ονειρική, και κατάλληλη για σεμινάριο. Εύγε σπαρτιάτισσα Αθανασία!

Ελευθερία Πετρουλάκη (2η νικήτρια, 36’05’’). Η βασίλισσα της Κρήτης έκανε μια εντυπωσιακή επανεμφάνιση μετά την μακρά αποχή λόγω τραυματισμού, έχει μια συνεχώς ανοδική πορεία και τα καλύτερα θα ρθουν στον προσεχή ΑΜΑ. Δίχως να θέλω να μειώσω την πανάξια νίκη της Αθανασίας (απλώς ήταν καλύτερη εκείνη τη μέρα), εκτιμώ ότι ήταν λάθος σου να παραμείνεις στον 2ο διάδρομο τόση ώρα, «γράφοντας» τελικά περισσότερα μέτρα – ακόμη κι έτσι η δεύτερη θέση ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία. Πολλά συγχαρητήρια, και πολλές ευχές στον προπονητή σου κο Γερακό!

Ειρήνη Τσουπάκη (3η νικήτρια, 36’35’’). Η μαχήτρια του κου Γιώργου Τσαλτάκη έκανε μια πολύ ψυχωμένη εμφάνιση. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, έσφιξε τα δόντια και πήρε μια άξια θέση στο βάθρο. Εύγε!

Τελευταίο άφησα επίτηδες τον Γιώργο Ιατρουδέλη, το ανερχόμενο αστέρι από τη Χίο, που μόνο ο καιρός θα δείξει αν θα ακολουθήσει την πορεία του καπετάνιου Χριστόφορου Μερούση. Κι ενώ περίμενα ότι θα αγωνιστεί στο Αίγιο, έτρεξε τελικά Θεσσαλονίκη στα 10 χλμ και κατέκτησε την πρωτιά (32’14’’)! Πολλά πολλά συγχαρητήρια!

 

Πολύ καλές εμφανίσεις έκαναν επίσης στο Αίγιο (10000 μέτρα) οι Παναγιώτης Γιαννάτης, Δημήτρης Τσάκαλος, ο έμπειρος και με χρυσή καρδιά Δήμος Μαγγίνας κι ο ανεβασμένος Αλέξανδρος Σουκουλης. Σταθερές αξίες δε, οι Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου και Χρήστος Βώτσος.

Για το κλείσιμο, μια μικρή υπενθύμιση: ακόμη κι αν ζήσουμε 150 χρόνια, το μόνο που πραγματικά έχουμε είναι το παρόν. Το χθες έχει φύγει ανεπιστρεπτί, το αύριο δεν έχει έρθει ακόμη, το τώρα είναι το δώρο μας και οφείλουμε να το χαιρόμαστε και να το αξιοποιούμε στο έπακρο.

Καλό Πάσχα φίλοι μου καλοί, καλή Ανάσταση, υγεία κι αγάπη!

ΥΓ: Τα συλλυπητήρια μας στον αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου και συναθλητή μας Νίκο Κουβίδη για την πρόσφατη απώλεια του αγαπητού του πατέρα…

Με τιμή Στέφανος Αντωνάκης

Ηράκλειο 02/05/2024