Σοκ: Πέθανε σε ηλικία 29 ετών ο παγκόσμιος πρωταθλητής του επί κοντώ Shawn Barber

 Runbeat Team   8:30 19-01-2024  

Σοκ: Πέθανε σε ηλικία 29 ετών ο παγκόσμιος πρωταθλητής του επί κοντώ Shawn Barber


Σοκ έχει προκαλέσει στο χώρο του κλασικού αθλητισμού η είδηση του θανάτου του  Καναδού πρωταθλητή του επί κοντώ Shawn Barber.

Ο νεαρός πρωταθλητής άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Τετάρτη 17/1 σε ηλικία 29 ετών!

Τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν έγιναν γνωστά καθώς ο ατζέντης του επιβεβαίωσε την είδηση στο Reuters αναφέροντας ότι πέθανε στο σπίτι του στο Κίρκγουντ του Τέξας από «ιατρικές επιπλοκές».

 

Ο Barber είχε καταφέρει αρκετά στην αθλητική του καριέρα. Το 2015 στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής σε ηλικία 21 ετών, ενώ την ίδια χρονιά κατάφερε να ξεπεράσει τα 6 μέτρα σημειώνοντας εθνικό ρεκόρ, ενώ ήταν τότε ο νεαρότερος σε ηλικία που κατάφερε να περάσει τα έξι μέτρα.

Γεννημένος στο Νέο Μεξικό των Η.Π.Α., ο Barber μπήκε στο χώρο του επί κοντώ από πολύ μικρή ηλικία καθώς ο πατέρας του ήταν επίσης διεθνής άλτης του επί κοντώ εκπροσωπώντας τον Καναδά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1983.

Μία εβδομάδα μετά τα 18α γενέθλιά του, ο Barber σημείωσε εθνικό ρεκόρ U20 ξεπερνώντας τα 5.32μ. Το αύξησε στα 5.55 μέτρα και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20 του 2012.

Άρχισε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Akron στο Οχάιο αργότερα εκείνο το έτος και συνέχισε να βελτιώνεται κατά τη διάρκεια του χρόνου. Ενώ ήταν ακόμη αθλητής U20 το 2013, σημείωσε ρεκόρ 5.71μ. στον Καναδά και συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας.

Κέρδισε τον τίτλο NCAA κλειστού στίβου το 2014 με εθνικό ρεκόρ κλειστού στίβου ξεπερνώντας τα 5.75 μ. και ολοκλήρωσε τη σεζόν του στον ανοικτό στίβο με το χάλκινο της Κοινοπολιτείας.

Ο Barber ενηλικιώθηκε το 2015. Ξεκίνησε τη σεζόν διατηρώντας το αήττητο στον κλειστό στίβο, ενώ κατέκτησε τον τίτλο στο NCAA κλειστού στίβου σημειώνοντας εθνικό ρεκόρ με άλμα στα 5.91μ. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, κέρδισε τον τίτλο του NCAA στον ανοικτό στίβο και τον τίτλο των Παναμερικανικών Αγώνων.

Η σεζόν του κορυφώθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Πεκίνο, όπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 5.90μ. Μάλιστα ήταν το πρώτο μετάλλιο του Καναδά στο άλμα επί κοντώ σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στο τέλος του 2015, ο Barber είχε ως απολογισμό 25 νίκες σε 32 αγώνες.

Συνέχισε να γράφει ιστορία το 2016, σημειώνοντας ένα απόλυτο καναδικό ρεκόρ με άλμα στα 6,00μ. Κατέλαβε την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου εκείνη τη χρονιά και έφτασε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από εκεί και μετά κατάφερε να κατακτήσει δύο ακόμη παγκόσμιους τίτλους, και το ασημένιο μετάλλιο στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας το 2018. Η τελευταία του διοργάνωση ήταν κατά τη διάρκεια του κλειστού στίβου του 2020.

Σοκαρισμένοι οι συναθλητές του εξέφρασαν τη λύπη τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 «Είμαι εντελώς συντετριμμένος», ανέφερε ο άλτης του ύψους Derek Drouin, ο οποίος κέρδισε επίσης το χρυσό για τον Καναδά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2015.

«RIP, φίλε μου», είπε ο πρώην κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Renaud Lavillenie. «Η οικογένεια του άλματος επί κοντώ έχασε έναν καταπληκτικό άνθρωπο. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ».