Πως επηρεάζει η κλασική μουσική την προπόνηση μας

 Runbeat Team   13:56 12-02-2021  

Πως επηρεάζει η κλασική μουσική την προπόνηση μας


Η μουσική είναι για πολλούς αναπόσπαστο κομμάτι της γυμναστικής τους. Από το τρέξιμο έως και το… bodybuilding, η μουσική μπορεί να εμπνεύσει το άτομο που αθλείται, με αποτέλεσμα να αποδώσει καλύτερα, αλλά και να περάσει καλύτερα. Κάτι το οποίο μπορεί να εκπλήξει αρκετούς αθλητές λοιπόν, είναι πως η κλασική μουσική είναι μία πολύ καλή επιλογή για να ακούσουμε την ώρα της γυμναστικής μας. Μπορεί να μην της «φαίνεται», αφού δεν έχει αυτό το ρυθμικό που μας δίνουν τα rock, rap ή dance τραγούδια, όμως η κλασική μουσική πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και τα άλλα είδη.

Η μουσική οποιουδήποτε είδους, μπορεί να επηρεάσει άμεσα τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διάθεση, παίζοντας βασικό ρόλο στη σχέση σώματος και κούρασης. Αυτό που μπορεί να κάνει η κλασική μουσική είναι ακριβώς αυτό, να αλλάξει τον τρόπο που αισθανόμαστε την κόπωση στο σώμα μας κατά τη διάρκεια ενός απαιτητικού session. Σε κάθε περίπτωση αν «καιγόμαστε» στη γυμναστική, στο τρέξιμο ή οπουδήποτε αλλού, η κλασική και γενικότερα η μουσική δεν θα εξαφανίσει δια μαγείας το αντίκτυπο που υπάρχει στο σώμα μας, όμως από την άλλη θα μας βοηθήσει πολύ ψυχολογικά.

 

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η ψυχολόγος Mária Rendi, η οποία σε ένα πείραμά της χρησιμοποίησε την 7η Συμφωνία του Μπετόβεν για να εξετάσει πώς ο ρυθμός της μουσικής ήταν σε θέση να επηρεάσει την απόδοση των αθλητών κωπηλασίας για πάνω από 500 μέτρα. Τα ευρήματα του πειράματός της έδειξαν ότι αυτό το είδος μουσικής οδήγησαν σε ταχύτερους χρόνους σπριντ σε σύγκριση με την άσκηση χωρίς μουσική, με τον γρηγορότερο ρυθμό (144 παλμοί ανά λεπτό) να οδηγεί σε βελτίωση της απόδοσης κατά 2,0% και η πιο αργή (76bpm), σε 0,6% βελτίωση.

Η κλασική μουσική μπορεί επίσης να βοηθήσει και στην αποκατάσταση ενός αθλητή μετά από έντονη άσκηση, λόγω του ηρεμιστικού και αναζωογονητικού της χαρακτήρα. Με την κλασική μουσική το σώμα υποσυνείδητα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από ότι συνήθως, ενώ μας βοηθάει να επαναφέρουμε το σώμα μας σε κατάσταση ηρεμίας. Μερικές καλές επιλογές κλασικών κομματιών για να ακούσετε είναι μεταξύ άλλων το Juba Dance του Florence Price, οι 4 εποχές του Vivaldi και το Boléro, από τον Maurice Ravel.

Αυτό που μπορούμε κλείνοντας να αναφέρουμε εμείς, είναι πως η μουσική αφορά και το γούστο του καθένα σε οτιδήποτε κι αν κάνει. Το κυριότερο είναι πως η μουσική έχει θετική επίδραση στον οργανισμό μας, είτε κατά τη διάρκεια της άσκησης είτε όχι, γι' αυτό είναι καλό να την εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.