Πέντε ερωτήσεις που δεν πρέπει να κάνουμε ΠΟΤΕ σε έναν δρομέα

 Runbeat Team   17:00 27-02-2021  

Πέντε ερωτήσεις που δεν πρέπει να κάνουμε ΠΟΤΕ σε έναν δρομέα


Η συζήτηση με έναν δρομέα, επαγγελματία ή μη, μπορεί να έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού θα μας μεταφέρει προσωπικές εμπειρίες, συμβουλές και κόλπα για να βελτιώσουμε τις δικές μας επιδόσεις. Από την άλλη όμως, υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που θα πρέπει να αποφύγουμε και να μην τις κάνουμε σε ένα δρομέα, για αρκετούς λόγους. Πάντα με γνώμονα το πόσο καλά γνωρίζουμε και το πως μπορεί να εκλάβει την ερώτησή μας βέβαια ένα άτομο, επιλέγουμε το τι θα αναφέρουμε σε μία συζήτηση με βάση το τρέξιμο. Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι καλό να μην γίνουν, κυρίως από άτομα που δεν είναι δρομείς.

Τι απόσταση έχει αυτός ο Μαραθώνιος;

Με αυτή την ερώτηση θα δείξουμε κατευθείαν πως δεν είμαστε δρομείς. Όλοι οι Μαραθώνιοι είναι 42.195 μέτρα, συνεπώς η συγκεκριμένη ερώτηση δεν είναι και τόσο εύστοχη. Προφανώς και δεν είναι κακό το να μην ξέρουμε το πόσα μέτρα είναι ένας μαραθώνιος, απλά η συγκεκριμένη ερώτηση δεν είναι και ό,τι καλύτερο μπορούμε να θέσουμε σε μία συζήτηση με έναν δρομέα.

Κέρδισες;

Το τρέξιμο είναι μία ασχολία, μία μορφή γυμναστικής που η πλειονότητα των ατόμων που ασχολούνται δεν έχουν σκοπό τον πρωταθλητισμό. Εννοείται πως οι επαγγελματίες δρομείς έχουν σκοπό να διακριθούν, αλλά από την άλλη, δεν υπάρχει λόγος να ρωτήσουμε εάν κέρδισε κάποιος που απλά πήρε μέρος σε έναν αγώνα με εκατοντάδες ή χιλιάδες άτομα.

Είσαι γρήγορος;

Αρχικά δεν είναι όλοι οι δρομείς σπρίντερ. Αυτό σημαίνει πως η έννοια «γρήγορος» μπορεί να είναιδιαφορετική για το κάθε άτομο, αλλά και για κάθε τύπο αγώνα στο τρέξιμο. Για παράδειγμα, ένας δρομέας που κάνει πολύ γρήγορα τα 100 μέτρα, δεν έχει καμία σχέση με έναν αντίστοιχα γρήγορο μαραθωνοδρόμο, ο οποίος τερματίζει σε καλό χρόνο τα 42.195. Συνεπώς, ναι, μπορεί κάποιος να είναι γρήγορος, αλλά στο δικό του κομμάτι και εκεί όπου έχει προπονηθεί.

Δεν είσαι πολύ μεγάλος/η για να τρέχεις;

Όπως σε όλα τα αθλήματα, έτσι και στο τρέξιμο, δεν υπάρχει ηλικία. Όσο μεγαλώνει ένας αθλητής βλέπει μεγάλες αλλαγές στο σώμα του, μείωση των αντοχών του και σταδιακά την μείωση και των επιδόσεών του. Αυτό όμως δεν πρέπει να τον καθιστά «off» από το άθλημα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ηλικιωμένων, που δεν σταματούν να αθλούνται και δείχνουν καθημερινά την αγάπη τους για τον άθλημα. Οπότε, η απάντηση στην ερώτηση «Δεν είσαι πολύ μεγάλος ή μεγάλη για να τρέχεις;», πρέπει να είναι πάντα «Όχι».

Απόλαυσες το τρέξιμό σου;

Αυτά που μας προσφέρει το τρέξιμο είναι αρκετά για να μας κάνουν να αισθανθούμε όμορφα . Τόσο ο επαγγελματίας -με το τρέξιμο να είναι η ζωή του όλη- όσο και ένας απλός δρομέας ευχαριστιούνται τα οφέλη που τους δίνει η άσκηση. Ασφαλώς αν κάτι δε μας γεμίζει, απλά δεν το κάνουμε και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το χόμπι μας.