Νυχτερινοί Ημιμαραθώνιοι Θεσσαλονίκης, Πάτρας: Πίνακας 70 περασμάτων και εμπειρικές εκτιμήσεις

 Στέφανος Αντωνάκης   18:01 13-10-2022  

Νυχτερινοί Ημιμαραθώνιοι Θεσσαλονίκης, Πάτρας: Πίνακας 70 περασμάτων και εμπειρικές εκτιμήσεις


15 Οκτωβρίου 2022, 10ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης // Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Πάτρας «Φάνης Τσιμιγκάτος».

- Πίνακας 70 περασμάτων, για επιδόσεις από 1:02’55’’ έως και 2:59’45’’.

- 33 συν μία εμπειρικές εκτιμήσεις, για τους αθλητές που θα πρωταγωνιστήσουν.

Γράφει κι αναλύει ο Στέφανος Αντωνάκης.

Μέσα Οκτωβρίου πλέον, και το δρομικό καλεντάρι είναι γεμάτο από πολλούς και ιδιαίτερους αγώνες, σε δρόμο και βουνό. Ειδικότερα το ερχόμενο Σάββατο 15/10/2022, συμπίπτουν χρονικά δυο διοργανώσεις διεθνούς ακτινοβολίας (εκκινούν με μιάμιση ώρα διαφορά, 18,00 και 19,30 αντίστοιχα), οι Νυχτερινοί Ημιμαραθώνιοι Πατρών και Θεσσαλονίκης, και σε αυτούς θα ήθελε να αναφερθεί με το παρόν ο γράφοντας.

 

Ξεκινώντας, θα ήθελα να παρουσιάσω έναν πίνακα προτεινόμενων περασμάτων, για 70 επιδόσεις-στόχο, από 1:02’55’’ έως και 2:59’45’’. Εύχομαι οι προτάσεις μου αυτές να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες στον αγώνα τους. Καθώς οι διαδρομές τόσο της Πάτρας όσο και της Θεσσαλονίκης έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά (σχετικά επίπεδες), οι προτάσεις ισχύουν και για τις δυο διοργανώσεις. Κρατήστε ωστόσο ότι προσαρμόζουμε το πλάνο μας στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες. Σε περίπτωση ζέστης κι υγρασίας ρίχνουμε ελαφρώς το ρυθμό μας. Ειδικότερα για την Πάτρα, η διαδρομή βάλλεται συχνά από ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή. Σε περίπτωση αέρα λοιπόν την ημέρα του αγώνα, οι δρομείς θα πρέπει να επιλέξουν αργότερη επίδοση-στόχο από εκείνη που είχαν επιλέξει αρχικά. Θα επαναλάβω για άλλη μία φορά ότι αρχή των προτάσεών μου είναι πάντα ο έλεγχος του μέσου ρυθμού του αγώνα. Αλλιώς – επιλέγουμε την επίδοση στόχο, υπολογίζουμε τον μέσο ρυθμό που σε αυτήν αντιστοιχεί, και για τα πρώτα 2/3 του αγώνα κινούμαστε κατά τι αργότερα. Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Πρωταρχικό ρόλο για την επιτυχία παίζουν πάντα η βούληση, η θέληση κι η επιθυμία – πρέπει ωστόσο αυτά να συνδυάζονται πάντα με τη νόηση. Η νόηση είναι εκείνη που θα μας οδηγήσει στην πραγμάτωση των στόχων μας. Η φυσική κατάσταση κι οι αθλητικές δεξιότητες οφείλουν να θεωρούνται δεδομένες. Τη διαφορά για το κάτι παραπάνω θα την κάνει τελικά η ψυχή και το μυαλό μας, που θα δείξουν την ορθή στρατηγική και διαχείριση του αγώνα. Και να θυμάστε ότι η μεγαλύτερη παγίδα κι ο πιο ύπουλος κίνδυνος για όλους τους δρομείς ανεξαρτήτως επιπέδου είναι το φουσκωμένο «εγώ». Το «υπερεγώ» αυτό είναι που δίνει εντολές αδιαφορώντας αν ο δρομέας μπορέι να τις εκτελέσει. Προσέξτε λοιπόν. Και να θυμάστε ότι τόσο στους δρόμους αντοχής όσο και στη ζωή, η υπομονή είναι αρετή.

Νυχτερινοί Ημιμαραθώνιοι Θεσσαλονίκης, Πάτρας: Πίνακας 70 περασμάτων και εμπειρικές εκτιμήσεις runbeat.gr

Νυχτερινοί Ημιμαραθώνιοι Θεσσαλονίκης, Πάτρας: Πίνακας 70 περασμάτων και εμπειρικές εκτιμήσεις runbeat.gr

Νυχτερινοί Ημιμαραθώνιοι Θεσσαλονίκης, Πάτρας: Πίνακας 70 περασμάτων και εμπειρικές εκτιμήσεις runbeat.gr

Η Πάτρα κατέχει εξέχουσα θέση στην ιστορία του δρομικού κινήματος στη χώρα μας. Από κει έχουν ξεκινήσει τη λαμπρή πορεία τους οι περισσότεροι μαραθωνοδρόμοι πρωταθλητές μας: Ανδριόπουλος, Τσιμιγκάτος, Αργυρόπουλος, Πολύζου, Νικολακοπούλου, Πετροπούλου, όλοι ιερά τέρατα του χώρου, πολυνίκες και κάτοχοι μεγάλων ρεκόρ, με βαθύ αποτύπωμα στην ιστορία των δρόμων αντοχής. Στη σκιά λοιπών αυτών των γιγάντων, πολλοί μεγάλοι αθλητές θα κυνηγήσουν κι εφέτος τα όνειρά τους, κι ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε τον αγώνα τους.

 

Μεταξύ των Ελλήνων, μεγάλο φαβορί είναι οπωσδήποτε ο αέρινος κι «άντε γεια» Κώστας Σταμούλης. Θα έχει μπροστά του δυο πολύ μεγάλους αθλητές από Ιταλία (με επιδόσεις της τάξης του 1:03’00’’-1:04’00’’), και μένει να δούμε πώς θα διαχειριστεί την πρόκληση του ανταγωνισμού. Έχει την ποιότητα, είναι σκληρό καρύδι, κι όλα θα κριθούν τελικά εκεί που πρέπει, στο δρόμο. Χαίρομαι πάρα πάρα πολύ που θα τον δούμε να αγωνίζεται στην Πάτρα, καθώς αυτό θα είναι ο πρόλογος για τον προσεχή ΑΜΑ, όπου και θα λάβει το βάφτισμα του πυρός στις μαραθώνιες αποστάσεις. Ο εξαιρετικός προπονητής του (και πολύ αγαπητός μου) Μπάμπης Ποσονίδης, άνθρωπος με χρυσή καρδιά, έκρινε ότι ήρθε η ώρα, και είμαι σίγουρος ότι θα δικαιωθούν αμφότεροι για την επιλογή τους. Κώστα, ως πρωτάρης στην Κλασσική, κυνήγησε αναγνωριστικά ένα 2:21’30’’ (συν/πλην 1’00’’), μάθε από την εμπειρία, και τα καλύτερα θα ρθουν το 2023 στο Βερολίνο! Το παρόν στην Πάτρα θα δώσει ο «στρατάρχης Ρόμελ», η «αλεπού της ερήμου», ο κύριος Γιώργος Ζώρζος και η ομάδα του Ιλυσσού, όλοι τους ικανότατοι δρομείς, και κάπως έτσι, ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Πατρών αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον!

Παρακάτω, παρουσιάζονται κάποιες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των πρωταγωνιστών του αγώνα της Πάτρας. Για όλες τις εκτιμώμενες επιδόσεις ισχύει μια απόκλιση συν ή πλην 45’’, αναλόγως και των καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν.

Νυχτερινοί Ημιμαραθώνιοι Θεσσαλονίκης, Πάτρας: Πίνακας 70 περασμάτων και εμπειρικές εκτιμήσεις runbeat.gr

Για την Κατερίνα Ασημακοπούλου – όταν γράφεται το παρόν δεν είναι σαφές αν και σε ποια εκ των δυο διοργανώσεων (Πάτρα / Θεσσαλονίκη) θα αγωνιστεί. Σε κάθε περίπτωση, ο γράφοντας είναι σίγουρος ότι θα είναι εκ των πρωταγωνιστών!

Όσον αφορά στον αγώνα της νύφης του Θερμαϊκού, θα δώσει το παρόν έπειτα από μακρά απουσία ένας αντάρτης αθλητής. Ο πατέρας 3 παιδιών Μιχάλης Παρμάκης (με ατ. ρεκόρ 2:18’30’’) φαντάζει φαβορί μεταξύ των ελληνικών συμμετοχών, κι είμαι σίγουρος ότι η επίδοσή του θα μας εκπλήξει ευχάριστα. Όσον αφορά στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων, φαβορί θα είναι η νέα κι ανερχόμενη αυριανή μαραθωνοδρόμος, η «συναισθηματική» Ισμήνη Παναγιωτοπούλου. Το παρόν στον ίδιο αγώνα θα δώσει κι η «πειρατίνα» Στεφανία Λεοντιάδου, η οποία επιστρέφει στην αγωνιστική δράση έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμό που την κράτησε αρκετό καιρό εκτός. Έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται τα δύσκολα και ανυπομονούμε να την έχουμε ξανά μαζί μας! Η γαλήνια και πάντα γελαστή Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, η αθλήτρια του μεθοδικού Αντώνη Στόικου θα επιχειρήσει κάτι δύσκολο και πολύ όμορφο: θα τρέξει (στις 18,00) των αγώνα των 10 χιλιομέτρων συνοδεία με τον αγαπημένο της σύζυγο, τον ενάρετο Γιάννη Κρέκα, και στις 19,30 θα λάβει εκκίνηση στον Ημιμαραθώνιο, όπου και φαντάζει φαβορί μεταξύ των γυναικών. Εκτιμώ ότι μάλλον θα τα καταφέρει παράς τη δυσκολία του εγχειρήματος, γιατί διαθέτει θέληση και ψυχή, και τρέχει με το είναι της που είναι το μυαλό της.

Παρακάτω, παρουσιάζονται κάποιες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των πρωταγωνιστών του αγώνα της Θεσσαλονίκης. Και εδώ, για όλες τις εκτιμώμενες επιδόσεις ισχύει μια απόκλιση συν ή πλην 45’’, αναλόγως και των καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν.

Νυχτερινοί Ημιμαραθώνιοι Θεσσαλονίκης, Πάτρας: Πίνακας 70 περασμάτων και εμπειρικές εκτιμήσεις runbeat.gr

Όμως αγώνας χωρίς το καθιερωμένο πριμ του γαλακτομπούρεκου δεν γίνεται! Ο αντάρτης ο Παρμάκης θα πρέπει να κάνει κάτω από 1:07’30’’. Ο αέρινος Κώστας Σταμούλης θα πρέπει να πέσει κάτω από το 1:05’30’’, ενώ το όριο για τον μεθοδικό Κυριάκο Μπέη είναι το 1:09’30’’. Ο Καλαπόδης  θα πρέπει να περάσει τον Μπέη (ανεξαρτήτως χρόνου), ενώ ο Πούλος κι ο Ράμπο από την όμορφη Σύμη Χατζηιωάννου θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 1:10’00’’. Η γαλήνια Κωνσταντινοπούλου θα πρέπει (ανεξαρτήτου επίδοσης) να είναι 1η στον Ημιμαραθώνιο κι έστω δεύτερη στα 10 χιλιόμετρα, ενώ η Κενυάτισσα Ειρήνη Πευκιανάκη έχει να πιάσει το 1:24’45’’. Μπορείτε, όλοι σας!

Φίλοι μου καλοί, εύχομαι να απολαύσετε όλοι τον αγώνα σας, και να τερματίσετε υγιείς και με άλλη μια όμορφη εμπειρία στη βαλίτσα των αποσκευών σας. Όσοι ταξιδέψετε μέχρι την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, άσχετα αν είναι η πρώτη σας φορά ή είστε έμπειροι δρομείς, κοιτάξτε να απολαύσετε το ταξίδι. Ζήστε τη γιορτή, αγκαλιαστείτε με φίλους, και στο τέλος θα είστε όλοι νικητές!

Ειδικά στη συμπρωτεύουσα, όλες μου τις ευχές και την εκτίμηση θα θελα να στείλω στον «ηνίοχο» Δημήτρη Τζεφαλή, μαζί με την «καλή επιτυχία» σε όποια απόσταση αγωνιστεί εκείνος κι οι αθλητές του. Ιδιαίτερες ευχές θα απευθύνω σε μια μεγάλη κυρία, σε μια αθλήτρια-θρύλο, την αξεπέραστη Βούλα Πατουλίδου (για την Ελλάδα ρε γαμώτο, πάντα και πάντα…), μαζί με τις αιώνιες ευχαριστίες για τα όσα μας προσέφερε. Θα μου επιτραπεί ωστόσο ένα μικρό παράπονο – είναι δυνατόν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της βορείου Ελλάδος, με διεθνή μάλιστα ακτινοβολία, να μην το προβάλλει η ΕΤ3, με την επίσημη δικαιολογία της ταυτόχρονης διεξαγωγής αγώνα μπάσκετ; Η δικαιολογία των δικαιωμάτων φαντάζει πρόχειρη, ειδικά όταν ο Ημιμαραθώνιος έχει προγραμματιστεί ήδη πολλούς μήνες πριν. Αλήθεια, τι λένε οι ιθύνοντες επ’ αυτού; Ας είναι…

 

Στην Πάτρα, εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους ανθρώπους της διοργάνωσης (και φυσικά στους πολύτιμους εθελοντές), στον καλό φίλο και βαλκανιονίκη Νίκο Αργυρόπουλο και σ’ έναν αγνό εραστή του στίβου, τον πρόεδρο Αντώνη Κατσίκη. Κάθε καλό!

Κλείνοντας, στέλνω όλες μου τις ευχές και την αγάπη, μαζί με πολλά συγχαρητήρια, σε τέσσερις μεγάλους αθλητές που διακρίθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Αστυνομικών στο Αιντχόβεν της Ολλανδίας (09/10/2022). Η Ελληνική Ομάδα κατέκτησε τη δέκατη θέση με συνολική συγκομιδή βαθμών 10:42’49’’. Τα εθνικά μας χρώματα εκπροσώπησαν για άλλη μια φορά πανάξια οι Χριστόφορος Μερούσης (2:35’10’’), Χρήστος Βότσος (2:36’07’’), Πέτρος Μηνάς (2:43’51’’, ατ. ρεκόρ) και Γιώργος Καλιάκος (2:47’53’’, ατ. ρεκόρ). Όλοι υπέροχοι – ευχαριστούμε! Πολλά συγχαρητήρια θα θελα να στείλω και στο Ράμπο του Ρεθύμνου Δημήτρη Λαχνιδάκη για την υπερπροσπάθειά που κατέβαλλε και το μεγάλο τερματισμό του στο εφετινό Σπάρταθλο. Εύγε!

ΥΓ: “Η ανησυχία είναι στοιχείο σωφροσύνης. Ο νους είναι η δύναμη δημιουργίας και καταστροφήςε των πεποιθήσεών μας. Ο νους γεννά το καλό και το κακό, την ευτυχία και τη δυστυχία, τα πλούτη και τη φτώχεια” Edmund Spencer

Νυχτερινοί Ημιμαραθώνιοι Θεσσαλονίκης, Πάτρας: Πίνακας 70 περασμάτων και εμπειρικές εκτιμήσεις runbeat.gr

Με τιμή, Στέφανος Αντωνάκης

Ηράκλειο 13/10/2022