Mindful Running: Γυμνάζοντας και το μυαλό μας κατά τη διάρκεια του τρεξίματος

 Runbeat Team   14:30 15-04-2021  

Mindful Running: Γυμνάζοντας και το μυαλό μας κατά τη διάρκεια του τρεξίματος


Το τρέξιμο δεν είναι μόνο σωματική άσκηση, αλλά μας προσφέρει και έναν τρόπο να ηρεμήσουμε και να επωφεληθούμε και με άλλους τρόπους. Με το λεγόμενο «Mindful Running», εστιάζουμε σε μερικούς ψυχολογικούς τομείς την ώρα του τρεξίματος, καταφέρνοντας να χαμηλώσουμε τα επίπεδα του στρες, να «γυμνάσουμε» το μυαλό μας, αλλά και να βελτιώσουμε την απόδοσή μας στο άθλημα αυτό καθαυτό. To mindfulness είναι το τώρα, ό,τι ζούμε τη στιγμή που το ζούμε και η προσπάθεια να μην αποσπαστούμε από αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neural Plasticity το 2020, το mindfulness training μπορεί να δώσει ένα είδους «boost» στην αντοχή και την απόδοσή μας. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, είμαστε σε θέση να λάβουμε όλα τα οφέλη της σχέσης μυαλού, ψυχολογίας και σώματος, βελτιώνοντας τον εαυτό μας σε πάρα πολλούς τομείς.

 

Αφήστε στο σπίτι τον εξοπλισμό

Σίγουρα ο εξοπλισμός που έχουμε μαζί μας στο τρέξιμο είναι σημαντικό, ίσως και αναπόσπαστο κομμάτι του αθλήματος. Εάν θέλουμε όμως να κάνουμε κάτι το διαφορετικό, κάτι το οποίο μας δίνει μία αίσθηση μινιμαλισμού και απλότητας, θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε να μην πάρουμε πολλά αντικείμενα μαζί μας. Να τρέξουμε δηλαδή χωρίς να πάρουμε ακουστικά (κάτι το οποίο κάνουν ούτως ή άλλως πολλοί δρομείς) και να μην πάρουμε μαζί μας κάτι που μας αποσπά την προσοχή. Υπάρχουν πολλοί δρομείς, ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες, που δεν μπορούν να τρέξουν χωρίς κάποιο smartwatch η ένα κινητό να μετράει την απόσταση που τρέχουν και τα στατιστικά τους. Εάν δεν μπορείτε να τρέξετε χωρίς το συγκεκριμένο gadget, τότε χρησιμοποιείστε το, όμως προσπαθήστε να μην το κοιτάζετε συχνά. Σκοπός αυτής της συμβουλής είναι να μην έχουμε κάτι το οποίο μας αποσπά την προσοχή και να είμαστε σε θέση να επικοινωνήσουμε με το σώμα μας πιο άμεσα.

Ξεκινήστε αργά

Αρκετά σημαντικό όχι μόνο για λόγους προπόνησης και ζεστάματος των μυών, αλλά και για ψυχολογικούς λόγους. Ξεκινήστε το τρέξιμο αργά, πρώτα απ’ όλα για να κάνετε την εμπειρία πιο χαλαρή, αλλά και για να δείτε πως το σώμα σας ανταποκρίνεται στην σταδιακή αύξηση της έντασης της άθλησης. Από εκεί και πέρα, με την αργή αφετηρία στο τρέξιμο, δίνουμε τον χρόνο στον εαυτό μας να συνηθίσει το tempo μας και σιγά σιγά να φτάσει στο επίπεδο και την ταχύτητα που θέλουμε.

 

Χαλαρώστε πριν το τρέξιμο

Το χαλάρωμα πριν το τρέξιμο είναι επίσης κάτι το σημαντικό, που λειτουργεί συνδυαστικά με την προηγούμενη συμβουλή. Όταν βγούμε για τρέξιμο, επιβάλλεται να ξεχάσουμε όλα όσα μας απασχολούν στη ζωή μας και να μην σκεφτόμαστε τυχόν προβλήματα τα οποία έχουμε και μας προκαλούν στρες. Δοκιμάστε ασκήσεις αναπνοής και χαλαρό stretching, για να νιώσετε ήρεμοι πριν το τρέξιμο.

Συγκεντρωθείτε στην απόδοση

Προσπαθήστε την στιγμή που τρέχετε να εστιάσετε στο πόσο καλά τρέχετε, τι κάνετε λάθος και τι σωστά και μόνο σε αυτό. Για λίγα λεπτά κάθε φορά που τρέχετε, ελέγξτε το σε τι θέση είναι τα χέρια σας, αν πηγαίνουν μπροστά και πίσω ή πλάγια. Δείτε τις λεπτομέρειες και προσπαθήστε να γίνεται αρχικά καλύτεροι τεχνικά και στη συνέχεια πιο γρήγοροι και πιο αποδοτικοί.

Ηρεμήστε μετά το τέλος της προπόνησης

Το Mindful running συνεχίζεται και… μετά το τρέξιμο. Δώστε στο μυαλό και στο σώμα σας την ευκαιρία να χαλαρώσουν σταδιακά μετά το τρέξιμο, όπως ακριβώς κάνατε και στην αρχή του. Μην ολοκληρώσετε την άθλησή σας κατευθείαν στο σπίτι ή στο αυτοκίνητό σας. Αφού ολοκληρώσετε την απόσταση που θέλετε να τρέξετε, δοκιμάστε να περπατήσετε για 100 με 200 μέτρα, για λόγους αποθεραπείας, αλλά και mindfulness.