Με προϋποθέσεις ελέγχων ντόπινγκ η συμμετοχή αθλητών στίβου από τέσσερις χώρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες

 Runbeat Team   20:50 11-03-2024  

Με προϋποθέσεις ελέγχων ντόπινγκ η συμμετοχή αθλητών στίβου από τέσσερις χώρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες


Αυστηρούς όρους για τη συμμετοχή αθλητών από τέσσερις χώρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» επέβαλε η Επιτροπή Ακεραιότητας του στίβου, με τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου της World Athletics. Η απόφαση αφορά τους αθλητές και τις αθλήτριες από τη Βραζιλία, τον Ισημερινό, το Περού και την Πορτογαλία και οφείλεται στους ανεπαρκείς, όπως χαρακτηρίζονται, ελέγχους ντόπινγκ εκτός αγώνων που γίνονται στις τέσσερις χώρες από τις εγχώριες αρχές.

 

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που τέθηκαν, οι αθλητές/τριες των τεσσάρων αυτών χωρών θα πρέπει ως τις 4 Ιουλίου να έχουν υποβληθεί σε τουλάχιστον τρεις αιφνιδιαστικούς ελέγχους ντόπινγκ εκτός αγώνων, με χρονική απόσταση μίνιμουμ τριών εβδομάδων μεταξύ τους. Για όποιον αθλητή ή αθλήτρια δεν εκπληρωθεί αυτός ο όρος, θα χάσει το δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ακόμη κι αν έχει εξασφαλίσει την πρόκριση με αγωνιστικά κριτήρια.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή Ακεραιότητας (AIU), οι εθνικές ομοσπονδίες των τεσσάρων χωρών είχαν προειδοποιηθεί για την ανεπάρκεια των ελέγχων ντόπινγκ, μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου του 2022, στο Γιουτζίν, όμως απέτυχαν να διασφαλίσουν την απαιτούμενη ποσότητα τεστ μέχρι το περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ