Με Kamworor και Gidey το Memorial Agnes Tirop World Cross Country Tour

 Runbeat Team   17:02 05-01-2022  

Με Kamworor και Gidey το Memorial Agnes Tirop World Cross Country Tour


Ο Geoffrey Kamworor από την Κένυα και η Letesenbet Gidey από την Αιθιοπία είναι τα δύο πρώτα μεγάλα ονόματα που επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στο Memorial Agnes Tirop World Cross Country Tour, που θα πραγματοποιηθεί στο Eldoret της Κένυας στις 12 Φεβρουαρίου και θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Agnes Tirop που δολοφονήθηκε από το σύντροφό της στο τέλος της περυσινής χρονιάς.

 

Η ανακοίνωση έγινε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ ενόψει του αγώνα με την Ομοσπονδία της Κένυας και τον υπεύθυνο του αγώνα, Barnaba Korir να τονίζουν ότι και άλλοι σπουδαίοι αθλητές και αθλήτριες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής cross country, Kamworor, ο οποίος ήταν παρών κατά την έναρξη της διοργάνωσης, είπε ότι ανυπομονεί για τον πρώτο αγώνα της χρονιάς προκειμένου να τσεκάρει σε τι κατάσταση βρίσκεται σε σχέση με τους υπόλοιπους κορυφαίους αθλητές του κόσμου.

Στις γυναίκες, η επιβεβαίωση της δύο φορές παγκόσμιας πρωταθλήτριας cross country U20, Letesenbet Gidey, η οποία σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ ημιμαραθωνίου με 1:02:52 στη Βαλένθια τον Οκτώβριο, βάζει τις βάσεις για έναν εκπληκτικό αγώνα τον επόμενο μήνα.

Οι δύο αγώνες (ανδρών και γυναικών) θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα της 12ης Φεβρουαρίου στο γραφικό Lobo Village στο Kapseret κοντά στην πόλη Eldoret και θα είναι απόστασης 10 χιλιομέτρων. Το πρωί θα διεξαχθούν αγώνες U20 ως μέρος του προγράμματος.

Μεταξύ των αξιωματούχων που ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της χθεσινης εκδήλωσης ήταν η Γραμματέας Αθλητισμού, Κληρονομιάς και Πολιτισμού της Κένυας, Δρ. Amina Mohamed, μαζί με τον Πρόεδρο Ομοσπονδίας Στίβου της Κένυας, Major Jackson Tuwei, τον κυβερνήτη της κομητείας Uasin Gishu, Jackson Mandago και τον κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ μαραθωνίου Eliud Kipchoge.

Εκτός από τους Kipchoge και Kamworor, άλλοι εξέχοντες αθλητές που συμμετείχαν ήταν οι Faith Kipyegon, Moses Tanui, Jonathan Korir, Alice Aprot, Geoffrey Mutai, Leonard Komon και Rhonex Kipruto.

Παρόντες ήταν και οι γονείς της αείμνηστης Agnes Tirop, οι οποίοι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στην αθλητική αδελφότητα της Κένυας που ήταν μαζί τους στις δύσκολες στιγμές μετά τον θάνατο της κόρης τους και για την απόφαση να αφιερωθεί η διοργάνωση cross country στη μνήμη της.

«Είναι λυπηρό να ονομάζουμε αγώνες με το όνομα νεαρών δρομέων που κανονικά θα έπρεπε να τους τρέχουν», είπε ο δύο φορές ολυμπιονίκης Kipchoge. «Θα ήταν κατανοητό αν επρόκειτο για ατύχημα ή ασθένεια», πρόσθεσε. «Αν θέλουμε να αλλάξουμε την Κένυα, δεν χρειάζεται να είμαστε ηγέτες που κατέχουν κάποιο αξίωμα. Πρέπει να έχουμε αξίες που να μας αντικατοπτρίζουν».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας στίβου της Κένυας τόνισε ότι παρά τις όποιες σπουδαίες στιγμές χάρισαν οι Κενυάτες αθλητές και αθλήτριες το 2021 στη χώρα, ο θάνατος της Tirop ήταν και παραμένει ένα μελανό σημείο που ωστόσο βοήθησε στο να αποφευχθούν άλλες δολοφονίες. «Έχουμε ήδη σώσει δύο γυναίκες μέχρι στιγμής που βρίσκονταν σε παρόμοια κατάσταση με την Agnes και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία οριστικοποίησης και επεξεργασίας της έκθεσης που συγκεντρώσαμε από τις συμβουλευτικές συναντήσεις με αθλητές σε όλη τη χώρα», είπε ο Tuwei.