Με ιατρική βοήθεια προσπαθούν να καλύψουν τις υποθέσεις ντόπινγκ στην Κένυα

 Runbeat Team   10:46 12-04-2023  

Με ιατρική βοήθεια προσπαθούν να καλύψουν τις υποθέσεις ντόπινγκ στην Κένυα


Με ιατρική βοήθεια γίνεται η διάθεση και η κάλυψη των απαγορευμένων ουσιών στους αθλητές και τις αθλήτριες της Κένυας σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Μονάδα Ακεραιότητας Αθλητισμού (AIU) και σύμφωνα μα τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της AIU, David Howman.

«Είναι σαφές ότι το ντόπινγκ στην Κένυα οργανώνεται όλο και πιο καλά και σύμφωνα με τα στοιχεία εμπλέκεται ιατρικά έμπειρο προσωπικό. Αυτό είναι μια σοβαρή απειλή για το άθλημά μας», είπε ο κ. Howman.

 

Η υποψία της AIU επιβεβαιώθηκε μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Eglay Nafuna Nalyanya, η οποία καταδικάστηκε με οκταετή αποκλεισμό από την AIU για τρεις παραβάσεις των κανόνων αντιντόπινγκ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Η τριμελής επιτροπή παρατήρησε ένα παρόμοιο μοτίβο εξηγήσεων και αποδεικτικών στοιχείων από την αθλήτρια με τη συμπατριώτισσά της Betty Lempus, η οποία επίσης τιμωρήθηκε για πέντε χρόνια για δύο παραβάσεις του κανόνα αντιντόπινγκ.

Και οι δυο υποστήριξαν ότι είχαν λάβει ενδομυϊκές ενέσεις ενώ νοσηλεύονταν στο ίδιο νοσοκομείο της Κένυας και προσκόμισαν ιατρικά έγγραφα για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους, αλλά και στις δύο περιπτώσεις, η AIU ανακάλυψε ότι τα έγγραφα ήταν πλαστά, οι γιατροί ήταν ανύπαρκτοι.

«Είναι προφανές από τη σχεδόν πανομοιότυπη διατύπωση τμημάτων της επιστολής του υποτιθέμενου γιατρού [Dr Philip Murey] στην υπόθεση Lempus ότι γράφτηκε από το ίδιο άτομο με το αντίστοιχο γράμμα στην υπόθεση της Nalyanya που το υπογράφει ο Δρ Davis Lukorito Wanambisi. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα -κατά την άποψή μας- ότι οι αθλητές έχουν τις ιατρικές γνώσεις για να συντάξουν την επιστολή», επισήμανε η επιτροπή.

Ήδη, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία στίβου της Κένυας, έχουν ξεκινήσει οι έρευνες για να ξετυλιχθεί το κουβάρι της υπόθεσης και να δοθούν οι ανάλογες απαντήσεις.