Παγκόσμιο σκυταλοδρομία: Βασικός στόχος η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες

 Runbeat Team   9:59 04-05-2024  

Παγκόσμιο σκυταλοδρομία: Βασικός στόχος η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες


Ξημερώματα Κυριακής (ώρα Ελλάδας) ανοίγει η αυλαία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος σκυταλοδρομίας που διεξάγεται στις Μπαχάμες με τη συμμετοχή κορυφαίων σπρίντερ από όλο τον κόσμο. Είναι άλλωστε το μέσο πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και άρα αποτελεί πρόκληση για όλες τις μετέχουσες χώρες.

Σήμερα τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου, όπου το «παρών» έδωσαν δέκα κορυφαίοι σπρίντερ που θα αγωνιστούν στο στάδιο Thomas A Robinson στο Νασάου.

Πρώτος πήρε το λόγο ο παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100μ., 200μ. και 4x100μ., Noah Lyles, ο οποίος τόνισε ότι στόχος του στο Παρίσι είναι να κατακτήσει τέσσερα μετάλλια καθώς θα αγωνιστεί στα 100m, 200m, 4x100m και 4x400m.

 

«Δεν θα τρέξω εδώ τα 4x400 μέτρα . Επικεντρώνομαι στα 100μ και τα 200μ, αλλά και για τα  400μ ώστε να είμαι μέρος στην ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ400μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Είμαι στην καλύτερη φόρμα της ζωής μου και ξέρω ότι το λέω αυτό εδώ και δύο χρόνια, αλλά είναι η αλήθεια».

Ο Marcell Jacobs, ο νικητής στα 100μ. και 4x100μ. στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, στοχεύει επίσης στο βάθρο τόσο στο Νασάου όσο και στο Παρίσι. «Έχουν γίνει πολλές αλλαγές στη ζωή μου από τη Βουδαπέστη», είπε ο Ιταλός. «Έχω μετακομίσει στις ΗΠΑ και άλλαξα προπονητή. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί η δουλειά που κάνουμε στην προπόνηση είναι πολύ καλή. Τώρα είμαι εδώ με τους συναθλητές μου για να υπερασπιστούμε τον τίτλο μας».

Η δύο φορές Ολυμπιονίκης στα 400μ., Shaunae Miller-Uibo, επιστρέφει στη δράση μετά τη γέννηση του γιου της με υψηλούς στόχους. «Η προπόνηση πήγε πολύ καλά. Έχω επιστρέψει πλήρως και στόχος μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες», είπε. Μαζί της, για τις Μπαχάμες θα αγωνιστούν επίσης οι Anthonique Strachan, Steven Gardiner, Alonzo Russell και Devynne Charlton.

Πολύ δυνατή ομάδα θα κατεβάσει στις γυναίκες και η Ολλανδία. Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου δεν ήταν η Femkel Bol, αλλά το άλλο αστέρι της ομάδας η Lieke Klaver, η οποία ήταν μέλος της ομάδας 4x400μ. που θριάμβευσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκώβης.

«Βασικός στόχος είναι να προκριθούν και οι πέντε ομάδες στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για αυτό ήρθαμε», είπε και πρόσθεσε: «Πάντα προσπαθώ να κρατάω τους παλμούς της καρδιάς μου όσο πιο χαμηλά γίνεται, να μην έχω πολύ το περιβάλλον μέσα μου. Εστιάζω στα κορίτσια – ξέρω ότι είμαστε μόνο τέσσερις και αυτό με κάνει ήρεμη. Μου αρέσει να ξεκινάω τον αγώνα γιατί μετά μπορώ να δώσω τη σκυτάλη και να αφήσω τα κορίτσια να κάνουν τα υπόλοιπα! Αλλά το δεύτερο σκέλος, το λατρεύω. Υπάρχει τόση ταχύτητα».

Μετά από ένα πρόσφατο 100άρι στα 11,02, μόλις 0,03 από το ατομικό της ρεκόρ, η Ολυμπιονίκης και η παγκόσμια πρωταθλήτρια στη σκυταλοδρομία, η Imani Lansiquot έχει επίσης φιλοδοξίες για την πρόκριση στο Παρίσι για την ομάδα της τη Μεγάλη Βρετανία στα 4x100μ.

«Προπονούμαστε πολύ σκληρά. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Παρίσι και νιώθω ότι είμαι σε φανταστική φόρμα. Αυτό είναι το πρώτο μου World Relay. Ταίριαξε τέλεια με τις προετοιμασίες μου για τη χρονιά και νιώθω ότι θα κάνω πολύ καλή δουλειά για την ομάδα μου», είπε η Βρετανίδα πρωταθλήτρια.

Λίγοι αθλητές θα αισθανθούν την πίεση αυτό το σαββατοκύριακο όσο ο Teo Andant και οι Γάλλοι συμπαίκτες του.

Η τετράδα 4x400 μέτρων ανδρών έδωσε στη Γαλλία το μοναδικό της μετάλλιο στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, επομένως οι προσδοκίες είναι υψηλές καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη χώρα τους.

«Ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο – έχω πάει στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική – μόνο και μόνο για να είμαι έτοιμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε. «Είμαστε όλοι πολύ έτοιμοι και είμαστε πολύ αποφασισμένοι. Είναι η χρονιά της ζωής μας για εμάς τους Γάλλους αθλητές – οι εντός έδρας Ολυμπιακοί Αγώνες έρχονται μόνο μία φορά στα 100 χρόνια, οπότε πρέπει να το κάνουμε σωστά».

Το πρόγραμμα και live αποτελέσματα