Κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει το τρέξιμο ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος;

 Runbeat Team   19:47 25-01-2021  

Κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει το τρέξιμο ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος;


Κάθε μήνα οι γυναίκες έχουν να διαχειριστούν τις ημέρες της εμμηνορρυσίας, οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα τους. Ακόμη πιο δύσκολο ως προς την αντιμετώπιση, γίνεται για τις δρομείς καθώς πέρα από την ψυχολογία, ο εμμηνορροϊκός κύκλος ενδέχεται να επηρεάσει την προπόνησή τους ή το χρόνο επίδοσης τους.

Σύμφωνα με μια έρευνα το 54% των γυναικών σταμάτησαν να ασκούνται εξαιτίας του εμμηνορροϊκού τους κύκλου, ποσοστό που αυξήθηκε σε 73% στις ηλικίες 16-24 ετών. Παρόλα αυτά, για τις περισσότερες γυναίκες, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουν να ασκούνται αυτές τις ημέρες.

Εμμηνορροϊκός κύκλος και συμπτώματα

Ένας φυσιολογικός κύκλος θεωρείτε αυτός που διαρκεί από 21 έως 35 ημέρες, με αιμορραγία από 2 έως 10 ημέρες. Κατά το πρώτο μισό του κύκλου, τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται σταδιακά, προκαλώντας την ανάπτυξη των ωοθηκών και στη συνέχεια την «απελευθέρωση» ενός ωαρίου. Στο δεύτερο μισό του κύκλου, η προγεστερόνη βοηθά στην προετοιμασία της μήτρας για την ανάπτυξη ενός εμβρύου.

Κατά το προεμμηνορροϊκό στάδιο, θα παρατηρήσετε φλεγμονώδη απόκριση, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τον ύπνο και τα επίπεδα ενέργειας σας. Τις ημέρες της περιόδου μπορεί να αντιμετωπίστε προβλήματα στο στομάχι, κράμπες, αϋπνία, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και δύσπνοια, παράλληλα ενδέχεται να έχετε αλλαγές στη συμπεριφορά και τα συναισθήματα σας, ενώ με μια δύσκολη προπόνηση ενδέχεται να είστε πιο επιρρεπείς στους τραυματισμούς. Όμως καθώς τα επίπεδα ορμονών αρχίζουν να αυξάνονται και η ενέργεια επιστρέφει.

Επειδή η περίοδος είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα και η αντίδραση του σώματος μπορεί να είναι περίπλοκη, ο γυναικολόγος σας θα έχει τις κατάλληλες συμβουλές για εσάς όσον αφορά την προπόνηση που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Τι πρέπει να προσέχετε!

Κάποιες γυναίκες πάσχουν από κράμπες, ενώ κάποιες άλλες από βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία (HMB), ή μηνορραγία (αυξημένη ροή ή διάρκεια της περιόδου), παράγοντες που μπορεί να δυσκολέψουν την άσκηση σας ή την ημέρα του αγώνα σας.

Η απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει αναιμία, με συμπτώματα όπως κόπωση, μειωμένη ενέργεια, γρήγορο καρδιακό παλμό και δύσπνοια κατά άσκηση. Για να αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να παίρνετε σίδηρο έπειτα φυσικά από ιατρική διάγνωση.

Ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είστε με τραυματισμούς όπως δάκρυα ACL (πρόσθιος χιαστί σύνδεσμος γόνατου), ο οποίος λόγο των οιστρογόνων αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο στη δεύτερη εβδομάδα ενός φυσιολογικού κύκλου, δηλαδή τις ημέρες που οδηγούν και περιλαμβάνουν την ωορρηξία.

Ορμόνες και αντισυλληπτικό χάπι

Πολλές γυναίκες παίρνουν νορεθιστερόνη το φάρμακο για την «καθυστέρηση της περιόδου». Η ορμόνη αυτή εμποδίζει τη μήτρα να ρίξει την επένδυση διατηρώντας τα επίπεδα ορμονών. Εάν πρόκειται πάρετε ένα τέτοιο φάρμακο θα πρέπει να γίνει πολύ πριν τον αγώνα, περίπου λίγους μήνες πριν, όταν οι πιθανές παρενέργειες έχουν μικρότερη σημασία, παρόλα αυτά αλλάζει τον κύκλο σας. Το πρόβλημα είναι ότι οι παρενέργειες των ορμονικών θεραπειών μπορεί να καταλήξουν επίσης στο να επηρεάσουν την απόδοσή σας. 

Η λήψη του αντισυλληπτικού δεν φαίνεται να έχει κάποια προφανή ζημιά. Όμως μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The British Journal of Sports Medicine διαπίστωσε μια μικρή μείωση στο VO2 Max. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι η λήψη ορισμένων τύπων χαπιών αυξάνει τα επίπεδα της υποκείμενης φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. Παρόλα αυτά πολλές γυναίκες δεν κάνουν μακροχρόνια χρήση ορμονικών χαπιών λόγω γενικότερων ανησυχιών, όπως ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία. 

Τρόποι αντιμετώπισης

Προσπαθήσετε την πρώτη μέρα της περιόδου σας να κάνετε μια εύκολη προπόνηση είτε να αφήστε την ημέρα κενή. Μην ξεχνάτε ωστόσο ότι η ίδια η άσκηση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου.

Ψάξτε για μοτίβα ανάμεσα στους κύκλους σας, δηλαδή παρατηρήστε ποια στιγμή της ημέρας ξεκινάει η εμμηνορρυσία, τη διακύμανση του πόνου σας και φυσικά ποια είναι η χειρότερη ημέρα της περιόδου σας, ώστε να ελέγξετε τον κύκλο σας και να μειώσετε τα συμπτώματα.

Εστιάστε στη διατροφή σας τόσο προεμμηνορροϊκά όσο και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τροφές, όπως επεξεργασμένα κρέατα ή ακόμη και γαλακτοκομικά ενώ μπορείτε να συμπεριλάβετε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Τέλος, γνωρίζουμε ότι τα οιστρογόνα, επηρεάζουν την προσαρμογή, έτσι η προπόνηση με αντίσταση στο πρώτο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου σας είναι πιο ευεργετική από ό, τι στο δεύτερο μισό.

Όσο παράξενο και αν ακούγεται δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε την προπόνηση. Σημαντικό θα ήταν να αποφύγετε να κάνετε υποθέσεις και να συζητήσετε με το γιατρό σας τόσο για την προπόνηση όσο και τη διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσετε γιατί κάθε γυναικά είναι διαφορετική και μοναδική.