Η αερόβια άσκηση μπορεί να καταπολεμήσει την αϋπνία

 Runbeat Team   9:10 24-02-2021  

Η αερόβια άσκηση μπορεί να καταπολεμήσει την αϋπνία


Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο χρόνος που αφιερώνουμε για να κοιμηθούμε, ίσως να έχει και την ίδια σημασία με την άσκηση για να είμαστε υγιείς. Όταν ένας άνθρωπος κοιμάται περίπου 7-9 ώρες κάθε μέρα, έχει όλα τα οφέλη του ύπνου, γεγονός το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει και στην άθληση. Είτε είμαστε δρομείς, είτε οποιουδήποτε άλλου είδους αθλητές, το πρωί ίσως είναι η καλύτερη ώρα για άθληση. Αν για παράδειγμα βγούμε για τρέξιμο νωρίς το πρωί, πρώτα απ’ όλα «ξεμπερδεύουμε» με την άθληση πολύ γρήγορα, έχουμε χρόνο να συνεχίσουμε τη μέρα μας, αλλά και επίσης έχουμε επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη, αφού το σώμα μας εκκρίνει ενδορφίνες που μας δημιουργούν μία καλύτερη διάθεση.

Για να βγούμε για τρέξιμο νωρίς το πρωί βέβαια, πρέπει να έχουμε ρυθμίσει κατάλληλα το πρόγραμμά μας, για να είμαστε σε θέση να κοιμηθούμε νωρίς, να ξυπνήσουμε νωρίς και να έχουμε καταφέρει να κοιμηθούμε τις απαραίτητες ώρες. Από την άλλη, η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα όσον αφορά το βάρος μας, αφού αυξάνει την γκρελίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της πείνας». Αυτό σημαίνει πως μπορεί να αποκτήσουμε κακές διατροφικές συνήθειες και να πάρουμε βάρος.

Ο ύπνος έχει άμεση σχέση με την άθληση, αφού όπως αποδεικνύεται από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Clinical Sleep Medicine», που ασχολήθηκε με τις συνέπειες της αϋπνίας, με την άθληση μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας.

Όπως μάλιστα αναφέρεται μέσα στο άρθρο:

«Η αερόβια άσκηση έχει δοκιμαστεί σε πολλές μελέτες ως μία μη φαρμακολογική παρέμβαση για ύπνο σε ηλικιωμένους ενήλικες που έχει γενικά οφέλη για την υγεία και είναι εύκολα προσβάσιμη στα περισσότερα άτομα. Τα οφέλη της άσκησης στα συμπτώματα της αϋπνίας είναι πιο συνεπή για την ποιότητα του ύπνου. Μια συστηματική ανασκόπηση 6 τυχαιοποιημένων δοκιμών άσκησης σε ενήλικες (με και χωρίς αϋπνία) έδειξε βελτιώσεις της αυτοαναφερόμενης παγκόσμιας ποιότητας ύπνου, μειωμένη καθυστέρηση ύπνου που αναφέρθηκε και μειωμένη χρήση φαρμάκων ύπνου. Σε μια μελέτη ηλικιωμένων ενηλίκων, οι επιστήμονες έδειξαν ότι 12 μήνες αερόβιας δραστηριότητας μέτριας έντασης οδήγησαν σε βελτιώσεις στα μέτρα της ποιότητας του ύπνου με αυτοεκτίμηση και στη βάση του διαύλου, καθώς και σε μέτρια βελτίωση σε ορισμένα πολυμονογραφικά μέτρα (όπως λιγότερες αφυπνίσεις στο πρώτο τρίτο της νύχτας) σε ένα δείγμα ηλικιωμένων ενηλίκων με κακή ποιότητα ύπνου».

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως η άσκηση και κατά βάση η αερόβια, είναι σε θέση να καταπολεμήσει ακόμα και την αϋπνία, κυρίως σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Έχει επίσης αποδειχθεί στο παρελθόν πως τα άτομα που αθλούνται το πρωί, έχουν και καλύτερη ποιότητα ύπνου. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην διαρκή αίσθηση κούρασης κατά της διάρκεια της ημέρας, γεγονός το οποίο δεν μας επηρεάζει μόνο όσο αθλούμαστε, αλλά και σε όλες τις πτυχές της ζωής και της καθημερινότητάς μας. Είτε μας αρέσει η πρωινή άθληση, είτε όχι, πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας πως ο ύπνος παίζει πολύ βασικό ρόλο στην ζωή μας και πως θα πρέπει να βρίσκουμε πάντα χρόνο γι’ αυτόν.