Γλασκόβη 2024: Πέντε συναρπαστικοί τελικοί για αρχή-Live τα αποτελέσματα

 Runbeat Team   11:58 01-03-2024  

Γλασκόβη 2024: Πέντε συναρπαστικοί τελικοί για αρχή-Live τα αποτελέσματα


Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού που φιλοξενείται από σήμερα Παρασκευή 1/3 έως και την Κυριακή 3/3 στη Γλασκόβη.

Η αυλαία ανοίγει στις 12:05 το μεσημέρι με τον αγώνα 60μ. εμπ. του πένταθλου και συνεχίζεται με τις προκριματικές σειρές σε 400μ. γυναικών-ανδρών, 800μ. γυναικών-ανδρών και 60μ. ανδρών. Παράλληλα θα διεξαχθούν επίσης οι αγώνες ύψους και σφαιροβολίας του πένταθλου.

 

Το πρωινό πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιλαμβάνει όμως και έναν τελικό και είναι το πρώτο πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να δει κανείς σε αυτό το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο τελικός της σφαιροβολίας γυναικών έχει προγραμματιστεί για τις 13:06 ώρα Ελλάδας. Η Αμερικανίδα Chase Jackson είναι εκ των φαβορί. Είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια ανοικτού στίβου και στόχος της είναι να κατακτήσει την κορυφή και στον κλειστό κάτι που δεν είχε κάνει στο Βελιγράδι πριν δύο χρόνια, όπου ήταν δεύτερη. Βασική της αντίπαλος αναμένεται να είναι η Καναδή, Sarah Mitton, η οποία είναι αήττητη φέτος, αλλά και η Ολλανδή, Jessica Schilder, η οποία έχει πετύχει την κορυφαία επίδοση για φέτος με βολή στα 20.31μ.

Τα βλέμματα στη Mahuchikh

Ο δεύτερος προγραμματισμένος τελικός είναι αυτός του ύψους των γυναικών που θα ξεκινήσει στις 21:41 και θα αγωνιστεί και η Τατιάνα Γκούσιν. Μεγάλο φαβορί του εν λόγω τελικού είναι η Ουκρανή Yaroslava Mahuchikh, η οποία έχει σημειώσει την κορυφαία επίδοση για φέτος με 2.04μ. Στόχος της είναι να υπερασπιστεί τον τίτλο που κέρδισε στο Βελιγράδι, όμως το έργο της δε θα είναι εύκολο καθώς απέναντί της θα έχει την Αυστραλέζα «ασημένια» Ολυμπιονίκη Nicola Olyslagers, η οποία ξεκίνησε τη δική της σεζόν με ατομικό ρεκόρ 2.03μ.

Μπορεί ο Crouser να κερδίσει και στον κλειστό;

Ο τελικός της σφαιροβολίας των ανδρών θα ξεκινήσει στις 22:20 ώρα Ελλάδας με την παρουσία του Ryan Crouser να δεσπόζει. Ο Αμερικανός ρίπτης τα έχει σχεδόν πετύχει όλα στην καριέρα του. Στέφθηκε Ολυμπιονίκης στο Ρίο το 2016 και διατήρησε τον τίτλο του στο Τόκιο το 2021, αναδείχτηκε Παγκόσμιος πρωταθλητής το 2022 και διατήρηση τον τίτλο του το 2023.

Ακόμα και Παγκόσμιο ρεκόρ έχει σημειώσει, όμως υπάρχει κάτι που λείπει από τη συλλογή του: Ένα χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στο Βελιγράδι ήταν ό,τι καλύτερο έχει πετύχει ποτέ στον κλειστό στίβο και αποτελεί μεγάλο στοίχημα γι’ αυτόν ο αποψινός τελικός.

Άλλη μία πρόκληση για την Vidts

Μέσα σε μία μέρα θα ολοκληρωθεί το πένταθλο των γυναικών στη Γλασκόβη. Οι αθλήτριες θα ξεκινήσουν την προσπάθειά τους από νωρίς το πρωί και θα την ολοκληρώσουν το βράδυ. Η Βελγίδα Noor Vidts έχει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα κερδίσει δύο παγκόσμιους τίτλους στο πένταθλο. Η απουσία της κατόχου του παγκοσμίου ρεκόρ Nafissatou Thiam, της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Katarina Johnson-Thompson και της Anna Hall κάνει θεωρητικά το έργο της Vidts πιο εύκολο.

Παρόλα αυτά δε λείπουν και άλλες σπουδαίες αθλήτριες όπως η ανερχόμενη Maria Vicente, η οποία φέτος σημείωσε ρεκόρ Ισπανίας με 4728 βαθμούς.

Lyles vs Coleman

Ο Noah Lyles αναμένεται να βρεθεί για μία ακόμη φορά απέναντι στον Christian Coleman στον τελικό των 60μ. που θα κλείσει και τη σημερινή πρώτη ημέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Οι Αμερικανοί σπρίντερ, εφόσον όλα πάνε καλά σε προκριματικές σειρές και ημιτελικούς, θα βρεθούν αντιμέτωποι στις 23:54 ώρα Ελλάδας στον τελικό της μίας ανάσας. Ο Coleman έχασε στο νήμα τον τίτλο στο Βελιγράδι από τον Ιταλό σπρίντερ Marcell Jacobs (τερμάτισαν και οι δύο σε 6,41) και θέλει πίσω τον τίτλο του.

Ο Lyles από την πλευρά του έχοντας κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο σε 100 και 200 μέτρα θέλει τον πρώτο του τίτλο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Στο Αμερικανικό πρωτάθλημα πριν λίγες ημέρες ο Lyles είχε κερδίσει τον Coleman κατά 0.01 τερματίζοντας σε 6.43, επίδοση που αποτελεί ατομικό του ρεκόρ.

Το σημερινό πρόγραμμα και η ροή των αποτελεσμάτων

Παρακολουθήστε τους αγώνες σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ πατώντας ΕΔΩ