Γινόμαστε πιο αργοί όσο μεγαλώνουμε, αλλά όχι όσο νομίζουμε: Τι έδειξε μελέτη για δρομείς όλων των αποστάσεων

 Runbeat Team   19:30 26-04-2022  

Γινόμαστε πιο αργοί όσο μεγαλώνουμε, αλλά όχι όσο νομίζουμε: Τι έδειξε μελέτη για δρομείς όλων των αποστάσεων


Εάν έχετε τρέξει πολλά χιλιόμετρα και πολλούς αγώνες στη ζωή σας, είναι φυσικό από ένα σημείο και μετά να δείτε τους χρόνους και τα στατιστικά σας να «πέφτουν» με τα χρόνια. Αυτό είναι απόλυτα λογικό καθώς όσο σωστή δουλειά και να γίνεται στην προπόνηση, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει λιγότερες δυνάμεις και αντοχές όσο περνούν τα χρόνια.

 

Η συγκεκριμένη θεωρία υπάρχει, αλλά δεν είναι πάντα όσο… τραγική την έχουμε στο μυαλό μας. Ναι, γινόμαστε πιο αργοί όσο μεγαλώνουμε, αλλά όχι όσο νομίζουμε. Η μελέτη που δημοσίευσε ο οικονομολόγος Ray Fair του Πανεπιστημίου του Yale μαζί με τον Edward H. Kaplan το 2018, είχε ως σκοπό να υπολογίσει με ακρίβεια το ποσοστό της πτώσης της ταχύτητας στους δρομείς που μεγαλώνουν.





Η μελέτη

Η μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα 200 αρσενικών δρομέων στις αποστάσεις των 5, 10 χιλιομέτρων και σε ημιμαραθώνιο και μαραθώνιο, οι οποίοι ήταν από ηλικία 40 έως 95 ετών και είχαν θέσει παγκόσμια ρεκόρ στις ηλικιακές κατηγορίες τους. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα και δημιούργησαν γραφικά με τα αποτελέσματα.

Αυτό που αποδείχθηκε είναι ότι οι δρομείς δεν άρχισαν να χάνουν ταχύτητα έως τα 40 τους. Και όταν όντως άρχισαν να γίνονται πιο αργοί, το ποσοστό μείωσης της ταχύτητάς τους ήταν πολύ μικρό και σταδιακό.

Γινόμαστε πιο αργοί όσο μεγαλώνουμε, αλλά όχι όσο νομίζουμε: Τι έδειξε μελέτη για δρομείς όλων των αποστάσεων runbeat.gr

Οι δρομείς διατηρούν την ταχύτητά τους έως και πριν τα 40

Αναλύοντας τα παγκόσμια ρεκόρ σε κάθε ηλικιακή κατηγορία, οι ερευνητές βρήκαν ότι υπήρχε μείωση της ταχύτητας κατά 1% ανάμεσα στους δρομείς που είναι μικρότεροι από 35 και σε εκείνους που βρίσκονται ανάμεσα στα 35 και τα 40.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι πριν τα 40, όλοι οι δρομείς μπορούν να διατηρήσουν τους χρόνους που πραγματοποιούν και να κυνηγήσουν ακόμα καλύτερες επιδόσεις. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι δρομείς που βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο και έχουν ξεπεράσει τα 35, όπως ο Eliud Kipchoge (37), o Mo Farah (39) και ο Galen Rupp (35).

H μελέτη αφορά μόνο τους άνδρες δρομείς, αλλά τα δεδομένα είναι παρόμοια και στις γυναίκες, με την τρομερή Shalane Flanagan στα 40 της να είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα.

Μετά τα 40 η ταχύτητα «πέφτει», αλλά πολύ σταδιακά

Η μελέτη έδειξε ότι μεταξύ την ηλικία των 40 και 70, οι δρομείς παρατήρησαν μείωση στους χρόνους τους κατά 1% τον χρόνο. Όταν οι δρομείς έφτασαν στα 70 τους, τότε άρχισαν να γίνονται πιο αργοί κατά 1.5%, ενώ ανάμεσα στα 90 και τα 95 το ποσοστό ανέβηκε στα 3 με 4%.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση στους χρόνους των δρομέων όσο μεγαλώνουν. Τα χρόνια περνούν, γινόμαστε πιο αργοί, αλλά πολύ πιο… αργά από ότι νομίζουμε. Πάντα υπάρχει χρόνος και δύναμη για νέες επιδόσεις και ατομικά ρεκόρ, και με δεδομένο ότι συνεχίζουμε την δια βίου άθληση, όλα είναι πιθανά!