Επίσημο: Ο Δήμος Τρικκαίων μετoνόμασε το Δημοτικό Στάδιο προς τιμήν του Χρήστου Παπανικολάου και της Σοφίας Σακοράφα

 Runbeat Team   13:11 21-04-2024  

Επίσημο: Ο Δήμος Τρικκαίων μετoνόμασε το Δημοτικό Στάδιο προς τιμήν του Χρήστου Παπανικολάου και της Σοφίας Σακοράφα


Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων η ονοματοδοσία του σε «Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων Χρήστος Παπανικολάου – Σοφία Σακοράφα».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το βράδι του Σαββάτου (20/4) μπροστά από την κεντρική πύλη του σταδίου, τις πλαϊνές πλευρές της οποίας κοσμούν πλέον δύο μεγάλα γκράφιτι με τις εικόνες των δύο κορυφαίων Ελλήνων πρωταθλητών.

 

Είχε προηγηθεί η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων την Πέμπτη 13 Ιουλίου, με την οποία προχώρησε η διαδικασία για την ύψιστη τιμή προς δύο άξια τέκνα της πόλης που στα αθλητικά τους χρόνια πρόσφεραν πλείστες διακρίσεις στον ελληνικό αθλητισμό και κατέρριψαν τα παγκόσμια ρεκόρ στα αγωνίσματά τους. Στις 24 Οκτωβρίου 1970 με επίδοση 5.49 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ο Παπανικολάου και στις 26 Σεπτεμβρίου στα Χανιά με 74.20 στον ακοντισμό η Σακοράφα.

Η νυν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και ο ολυμπιονίκης του επί κοντώ, πέρα από τις επιδόσεις τους, χάρισαν στην Ελλάδα και δύο από τα πρώτα της μετάλλια σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Αργυρό ο Χρήστος Παπανικολάου το 1966 στη Βουδαπέστη και χάλκινο η Σοφία Σακοράφα το 1982 στην Αθήνα.

Και οι δύο γεννήθηκαν και γαλουχήθηκαν αθλητικά στην πόλη, εκπροσωπώντας τον Γ.Σ. Τρικάλων.

«Το λιγότερο που σας χρωστούμε, είναι μια μεγάλη ευγνωμοσύνη, το λιγότερο είναι η μετονομασία του ΣταδίουΟ Χρήστος Παπανικολάου και η Σοφία Σακοράφα, θα είναι για πάντα, τα μόνιμα φωτεινά παραδείγματα για όλες τις μελλοντικές γενιές», τόνισε ο Δήμαρχος Νίκος Σακκάς και συμπλήρωσε:

«Ο Χρήστος Παπανικολάου και η Σοφία Σακοράφα, διατηρώντας στην ψυχή τους το αρχαίο πνεύμα αθάνατο, τον αγώνα για το όμορφο και το ωραίο, είναι το σύγχρονο παράδειγμα προς την τρικαλινή νεολαία, προς κάθε έναν και κάθε μία που αγωνίζονται και στο τέλος νικούν. Και οι δύο, στη συνέχεια της ζωής τους απέδειξαν ότι η άθληση δεν είναι μόνο ο αγώνας. Είναι η κοινωνική προσφορά, είναι η ενεργή συμμετοχή στα κοινά, είναι η έγνοια για το καλύτερο για τη νεολαία, είναι η προσπάθεια να μεταλαμπαδευτεί το φως της προσπάθειας, του αγώνα, της νίκης».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, δήλωσε:

«Ό,τι είμαι στη ζωή μου το χρωστάω στον αθλητισμό, σε αυτούς που τον υπηρέτησαν και τον υπηρετούν.Θέλω να αφιερώσω κάθε γραμμή του γκράφιτι στην είσοδο και κάθε γράμμα από το όνομά μου σε όλους αυτούς.

 

Στο σύλλογό μου από τον οποίο δεν έφυγα ποτέ, στους προπονητές και στις συναθλήτριές μου. Στους εμπνευσμένους προέδρους Πιτυρίγκα και Τούφα που στήριξαν το ΓΣ Τρικάλων και το γυναικείο αθλητισμό.Στην εμβληματική κυρία Βαρβάρα, τη φύλακα, που μας περίμενε να τελειώσουμε κάθε μέρα και άνοιγε πρώτη το στάδιο ξημερώματα. Και κυρίως στους γονείς μου, που σε εποχές πολύ δύσκολες στήριξαν την προσπάθειά μου και με παρότρυναν να συνεχίσω.

Όλοι αυτοί και όσοι μπορεί να ξεχνάω, έχουν τεράστιο μερίδιο στην αγάπη που εισέπραξα και συνεχίζω να εισπράττω όλα αυτά τα χρόνια από τον απλό κόσμο. Αυτό το στάδιο κουβαλάει όλη αυτήν την θετική ενέργεια όλων αυτών των ανθρώπων. Από μεριά μου προσπαθώ με όσα κάνω να επιστρέψω στην κοινωνία όσα απλόχερα μου χάρισε ο στίβος και η αγάπη του κόσμου. Κι έτσι θα συνεχίσω».

Ο Χρήστος Παπανικολάου είπε, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους::

«Ο Γ.Σ. Τρικάλων πίστεψε σε μένα, με στήριξε ψυχολογικά με έκανε να πιστέψω ότι έχω υψηλούς στόχους καθημερινά». Τόνισε ότι εφαλτήριο για αυτό το ρεκόρ ήταν «το στάδιο και οι άνθρωποί του ήταν το εφαλτήριο για το παγκόσμιο ρεκόρ. Τρίκαλα, αγαπημένη μου πόλη. Σας ευχαριστώ. Είμαι ευγνώμων».

Χαιρετισμοί και Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η βουλευτής Μαρίνα Κοντοτόλη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων Γιώργος Ηλιάδης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων και βαλκανιονίκης, Γιώργος Καΐκης και ο επί χρόνια προπονητής του ΓΣ Τρικάλων και καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ της πόλης, Δημήτρης Σούλας.

Την Κυριακή (21/4) τα δύο τιμώμενα πρόσωπα μετέφεραν ως λαμπαδηδρόμοι την Ολυμπιακή φλόγα εντός της πόλης των Τρικάλων.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: trikalanews.gr