Δε χρειάζονται όλοι έναν προπονητή, αλλά...

 Runbeat Team   16:50 20-07-2023  

Δε χρειάζονται όλοι έναν προπονητή, αλλά...


Του Άρη Μύρκου

Διαβάζοντας κάποια σχόλια σχετικά με το αν έχει προπονητή κάποιος, θα ήθελα να τοποθετήσω την άποψη μου.

Καταρχάς, θέλοντας να προλάβω μερικούς, το παρών δεν αποτελεί διαφήμιση καθώς σήμερα έληξε η προθεσμία ανάληψης αθλητών από εμένα λόγω κάλυψης όλων των θέσεων (μπορείτε να το επιβεβαιώσετε καθώς έχει ανακοινωθεί στους λογαριασμούς μου).

 

Για όσους δεν με γνωρίζουν, είμαι επαγγελματίας προπονητής και ερευνητής (προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη φυσιολογία της άσκησης και εξειδίκευση στην προπόνηση αντοχής)

ΟΧΙ, ΔΕΝ χρειάζονται όλοι προπονητή. ΔΕΝ είναι απαραίτητος ούτε για τα 5χλμ ούτε για τα 10 ούτε για 42χλμ.

ΝΑΙ, μπορείς να κατακτήσεις τους στόχους σου μόνος, μόνη σου και να τους ξεπεράσεις.

ΝΑΙ, μπορεί να το θεωρείς έξοδο πολυτελείας!

Όμως...

Δεν έχεις το δικαίωμα να υποτιμάς την επιστήμη του προπονητή.

Δεν μπορείς να ξέρεις τι γίνεται στο κύτταρο σου τη στιγμή που κάνεις άσκηση, ανάλογα την ένταση, την θερμοκρασία, το επίπεδο, το υψόμετρο κτλ

Δεν μπορείς να γνωρίζεις σε βάθος τους μηχανισμούς και τις διεργασίας που λαμβάνουν χώρα κατα τη διάρκεια της προπόνησης η και μετά από αυτή.

Το αποτέλεσμα που βλέπεις (κάνω μόνος μου και βελτιώνομαι) είναι η κορυφή του παγόβουνου! Είναι η απάντηση του οργανισμού στο ερέθισμα που του δίνεις. Αλλά μέχρι εκεί... Από κάτω από την επιφάνεια γίνονται διεργασίες που ούτε φαντάζεσαι!

 

Τον προπονητή δεν το θες ούτε για το μπράβο, ούτε για το στάτους ούτε για το ρεκόρ ούτε για να σου χτυπάει παλαμάκια στο τερματισμό

Τον θες για να σου αφήσει μια σωστή κληρονομιά προπόνησης.

Τον θες για να δει ένα σημάδι που εσύ δεν θα δεις και θα σε στείλει για έλεγχο της υγειάς σου! Άραγε πόσοι ξέρουν ότι η μεταβλητότητα της αρδιακης συχνότητας μπορεί να δείξει επιπλοκές στο αυτόνομο σύστημα 2 μέρες πριν εσύ δεις τα συμπτώματα;

Τον θες για να σου φιλτράρει τις 1500 γνώμες που ακούς και διαβάζεις κάθε μέρα και κάποιες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες!

Τον θες ακριβώς επειδή είσαι ερασιτέχνης και αρχάριος και επειδή η σωματοδομή, η φυσιολογία σου και η καθημερινότητα σου δεν σου επιτρέπει να δέχεσαι λάθος φορτία.

Παρόλαυτα, σέβομαι απόλυτα το έξτρα οικονομικό κόστος το οποίο επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σέβομαι ότι δεν θες μια 'έξτρα πίεση" στο κεφάλι σου.

Αλλά είναι καλό να σεβαστείς ότι υπάρχουν και προπονητές επιστήμονες και έχουν σημαντικότατη επίδραση και συμβολή στον αθλητισμό, είτε τον ερασιτέχνη η επαγγελματία αθλητή.